visok krvni tlak-na žalost ponovno
Pozdravljeni!
Vem da se boste mogoče malo zamislili, ker sprašujem o visokem krvnem tlaku pa ste ravno tak odgovor dajali deset sporočil nazaj. Se opravičujem samo tudi v iskalniku ne najdem odgovora na moje vprašanje in upam da mi boste lahko odgovorili.
V 18t so mi pri rednem pregledu ugotovili povišan krvni tlak imela pa sem tudi hude glavobole in zato sem bila tudi že dvakrat na konrtoli na PDC-ju. Rekli so mi da naj si vsak dan merim krvni tlak in če bo dva dni zapored višji od 150/90 naj se oglasim v porodnišnici, ter mi predpisali 2x na dan po polovico tabletke aspirina 100.
Teden dni nazaj v 25t4d pa sem imela povišan pritisk kar tri dni in tretji dan celo 160/100, tako da sem se odpravila na pregled v porodnišnico. No na srečo je pritisk takoj naslednji dan padel in sedaj je že štiri dni 120/60. V bolnišnici so me hoteli obdržati ampak ne vem verjetno so se odlišili da me pošljejo domov ker ni bilo sledi v urinu pa tudi srček otročička je lepo bil.
No pa k vprašanju, da ne bom pisala celega romana(kar je nažalost zelo slaba moja navada)
ZAnima pa me kdaj se v primeru visokega krvnega tlaka odločite za sprožitev poroda in zakaj?
Kateri dejavniki morajo biti rizični še zraven(mogoče prekomerno otekanje, in sled v urinu-preklapsemija)
Namreč zdravniki so me seznanili da v primeru da se otročičku slabo godi in da mama prekomerno oteka sprožijo porod in da se verjetno(čeprav ni nujno) lahko to zgodi tudi meni. Naj še to povem da sem noseča tretjič in obakrat so mi teden dni pred rokom sporžili porod zaradi preklapsemije.
Hvala za odgovor že v naprej pa se opravičujem za ponovno vprašanje o visokem krvnem tlaku.
Spoštovani,
nosečnico z visokim krvnim tlakom sprejmemo v porodnišnico praviloma, če se kažejo znaki napredovanja blezni v preeklampsijo, torej, če se ob zvišanem krvnem tlaku pojavijo še drugi znaki, kot so izločaje beljaovin v urinu in otekanje v zgornje dele telesa, ob tem pa so še številne laboratorijske posebnosti, ki jih nima smisla naštevati. Porod sporžimo, če je ogrožena nosečnica in posledično torej tudi njen otrok, vendar se to zelo redko zgodi pred 26. tednom. Vsekakor nas včash zaskrbi, če se pojavijo vrednosti krvnega tlaka nad 160/100, ko praviloma pričnemo tlak zbijati tudi z zdravili, če se ob mirovanju tlak zniža, pa lahko nosečnico vodimo ambulantno z gostejšimi kontrolnimi pregledi. Je pa nenavadno, da vam tlak tako zelo niha, kar govori bolj za sindrom bele halje, torej stanje, kjer tlak naraste zaradi psihičnega vznemirjenja ob obisku zdravnika ali pred njim.
Priporočam vam torej pretežno mirovanje, obilo uživanje tekočine ter redno merjenje tlaka, kar zadeva Aspirin pa ga ni potrebno jemati 2x po pol, ker je to brez pomena. Delovanje tega zdravila v omenjenem odmerku je namreč več dni. Dovolj je torej 1x na dan cela tabletka.
Hvala vam za odgovor.
Držala se bom vašega navodila in sedaj jemala samo eno celo tabletko aspirina na dan.
Ja kar pa se tiče visokega pritiska in sindroma belih halj- pa so nažalost že drugi zdravniki ugotovili da to ni posledica strahu. Namreč meni pritisk naraste doma in ponavadi mi pri zdravniku vasj malo pade.
Zaradi nihanja pa se tudi sama sprašujem od kod? Ali je mogoče da se nagnjenost k visokemu pritisku podeduje?
Moja mama je imela zelo povišan pritisk in je nažalost dober mesec nazaj prav zaradi previsokega pritiska doživela možgansko kap ter po tednu dni v komi umrla.
Zanima pa me še nekaj. Par sporočil nazaj sem brala da visok pritisk samemu plodu ne škodi, da bolj škodi materi.
Kako pa je s tem, če pritisk niha tako kot meni? Danes je moj pritisk po 5 dneh spet povišan 135/75. Torej se je odločil spet malo poskočit(če se lahko izrazim malo v šali)
Pa še enkrat hvala
Dednost pri krvnem tlaku gotovo igra pomembno vlogo, prav tako prehrambne in življenjske navade. Zakaj vam kvni tlak niha tako močno pa seveda ne vem, če vam naraste iz “ljubega miru” doma in daleč od zdravnikov, potem bo držalo, da ne gre za visoki tlak “bele halje”.