Visok krvni tlak na krvodajalski
Spoštovani, stara sem 54 let. Avgusta24 sem imela pri meritvi kr.tlaka v kr. amb. vrednosti 200/120 pulz 110.. po nekaj minutnem čakanju je meritev padla na 170/100, takrat so mi kri vzeli in mi rekli naj opravim holter24.Meritev sem v istem mesecu opravila in so bile vrednosti v mejah normale.V marcu25 se je meritev 200/110 na krvodajalski ponovila, s tem,da ni takoj padla,zato mi krvi niso vzeli. Jemljem Byol5mg 5let.Meritve doma so v mejah normale.Prosim za mnenje..Je možno,da je taka razlika v merjenju zaradi sindr.bele halje.Katere preiskave bi bilo potrebno opraviti?hvala in lep pozdrav š.
Pozdravljeni,
Razlika v meritvah krvnega tlaka med različnimi okolji in ob različnih časih ni nenavadna, in obstaja več možnih razlogov, zakaj se lahko krvni tlak zviša v določenih okoliščinah.
Možni razlogi za nenadne visoke vrednosti krvnega tlaka so med drugim tudi, kot sami navajate, sindrom bele halje. To je zelo pogost pojav, kjer krvni tlak postane višji v zdravniški ambulanti ali ob obisku zdravnika, zaradi stresa, tesnobe ali preprosto zaradi skrbi, ki jo občutite ob obisku. Če imate doma normalne vrednosti krvnega tlaka, je to lahko znak sindroma bele halje. Zlasti, če so meritve na Holterju bile v mejah normale, to potrjuje možnost tega sindroma.
Povečan stres ali anksioznost. Včasih lahko tudi določene situacije, kot so obisk pri zdravniku ali krvodajalska akcija, povzročijo začasno zvišanje krvnega tlaka. Povišan pulz, kot ste ga omenili (110), tudi nakazuje, da telo doživlja nekaj stresa ali napetosti v trenutku meritve.
Če vaše meritve doma niso povišane in so v mejah normale, to pomeni, da je možno, da v ambulanti pride do začasnega povišanja zaradi zgoraj omenjenih razlogov. Samo stalno spremljanje krvnega tlaka doma je lahko zelo koristno za oceno vašega krvnega tlaka.
LP