visok diastolični tlak
Glede na vsebino dopisa se zdravite že nekaj časa z Bloxanom, Lacipilom in Xanaxom. Ni mi jasno zakaj so sedaj nastopile motnje. Vsekakor imam vtis, da vam ni treba misliti na predčasno vrnitev v Sloveniijo. Res je, da imate več krat povišane vrednosti tlaka, vendar dvomim, da je vaše slabo počutje posledica navedenih porastov (najvišje 174 mm Hg). Prej bi posumil na “nevrovegetativne” vzroke zaradi kvarnih zunanjih vplivov (duševne obremenitve, vplivi okolja, vplivi vremena?)
Očitno imate pri sebi tlakomer. Priporočam redno jemanje Lacipila (2 -. 3 tablete na dan) in Xanaxa (2 – 3 tablete na dan). Mislim, da vam bo navedena kombinacija koristila, da ne bo prišlo do porastov tlaka in do motenj srčnega ritma. Lahko vzamete vsaki dan tudi 1/2 ali celo tableto Bloxana. Lahko mi še pišete.
Spoštovani primarij dr. Boris Cibic,
prosim Vas za odgovor.
Sem poročen moški star 57 let, zaradi povišanega tlaka se zdravim dve leti.
Redno dnevno, zjutraj vzamem 8 mg tableto Prenessa.
Drugih tablet, zdravila nimam predpisanega.
Vrednosti tlaka se v večini dneva gibajo v mejah normale 135/75 utrip srca 60.
Redko kdaj v popoldanskem času 160/90/65.
Včeraj dopoldan sem imel tlak 231/181/70,
po petnajstih minutah se mi je tlak normaliziral na vrednosti 126/67/55.
To se mi dogaja vsaj enkrat mesečno.
Rahlo sem prestrašen, zanima me,
zakaj se mi kljub zdravljenju pojavi takšno ekstremno odstopanje krvnega tlaka.
Živim in prehranjujem se zdravo, veliko zelenjave, sadja, oreščki, ribe dnevno, olivno olje, vodo,…
EKG je v redu.
Skupni holesterol 4,3 mol
Glukoza na tešče 5,8 mol
Ne pijem alkohola, gaziranih pijač, sokov
Ne uživam sladkorja in skoraj nič soli
Hvala Vam za odgovor,
s spoštovanjem, lep pozdrav!
Tone
Visok krvni tlak (hipertenzija) je bolezen v visokem odstotku neznanega izvora (primarna hipertenzija) in v zelo redkih primerov posledica poznane bolezni (sekundarna hipertenzija). V dopisu ste napisali, da se zdravite zaradi hipertenzije s tabletami Prenessa 8 mg in, da je zdravljenje učinkovito. Presenečajo in skrbijo pa vas občasni, kratkotrajni napadi visokega tlaka. Taka stanja dopuščajo misliti na možnost, da je pri vas prisotna “sekundarna” hipertenzija za katero so značilni napadi visokega tlaka kljub rednemu, uspešnemu zdravljenju. Ena od bolezni, ki kaže tako sliko je “feokromocitom”, bolezen nadledvičnih žlez., ki se pozdravi z operacijo.
Pri napadih visokega krvnega tlaka pri feokromocitomu so navadno prisotni naslednji znaki: zelo visok krvni tlak, ob napadu visokega krvnega tlaka glavobol, znojenje, bledicain bolečine pri srcu. Ali so pri vas ob nenadnih porastih tlaka prisotni navedeni znaki? V nasprotnem primeru bi predlagal, da nadaljujete z dsednjem zdravljenju (Prenessa 8 mg na dan) in, da ob porastih tlaka dodatno zaužite tableto Kaptopril. Srečno.