visok diastolični tlak
Spostovani
ali je normalno, da ima 5 letni otrok pritisk v povprecju 100-95/90 – namrec skrbi me ta spodnji tlak oz. tako majhen razpon med zg.in spodnjim – meritve smo izvedli veckrat – saj je prva mritev pokazala tako nenavaden tlak – aparat veckrat pokaze tudi aritmijo. Ali je to kaj zaskrbljujocega? Puncka je normalno razvita, normalna tel.teza. Hvala za odgovor
Pozdravljeni,
stara sem 41 let, vsa leta močnejše postave in vedno sem imela nizek krvni tlak (okoli 110/70), sem tudi redna krvodajalka. Brez zdravstvenih težav.
Stari oce je umrl pri nekaj cez 50 zaradi srcne kapi, tudi stara mama jo je dozivela, sicer dosti kasneje, oče je umrl zaradi možhanske kapi pri 47 letih.
Se dokaj zdravo prehranjujem in redno gibam.
Pred dvema dnevoma sem prvič občutila slabost, občutek omotičnosti, mehkobe, v prsih me je tiščalo, po gibanju v naravi je bilo bolje – tako dva dni zapored. Pritisk po umiritvi 127/109 (prej ni bilo prilike za merjenje oz. nisem niti pomislila).
Danes pa ze dopoldne pri gospodinjskem opravilu huda omotičnost, bolečine v prsih, mravljinci v desni roki. Izmerila sem si pritisk: 180/153, po polurnem počitku: 164/130. Ves dan sem bolj ali manj počivala.
Po popoldanskem spancu 144/108 in ga ne znižam več, počutim se zelo slabo.
Strah me je, kaj se dogaja z mano, kar naenkrat?
Mislim, da ste družinsko obremenjena, da zbolite za visokim krvnim tlakom in, da zato ne preseneča “nepričakovan” dogodek. Priporočam pregled pri izbranem zdravniku. Pričakujem, da bo opravil ves postopek diagnostike hipertenzije in, da bo tudi kmalu ukrepal.
Pozdravljeni,
noseča sem 31 tednov (začetek 8. meseca)..zjutraj ko vstanem je pritisk 145/93 pulz 97, okrog 15.30 je 129/90 pulz 108, zvečer 135/88 pulz 106..povprečno so take vrednosti.. Ginekolog mi je predpisal zdravilo Cordipin Retard 1x zjutraj…v lekarni so mi rekli, da ne smem jemati tega zdravila, ker sem noseča..popolnoma zaupam ginekologu sem pa prestrašena ker ne želim ogroziti svojega ploda in sebe..ali tablete lahko jemljem? Nisem jih še začela..
Hvala za nasvet…
Lp
Morda niste apotekarju povedali v katerem mesecu nosečnosti ste. Zaupam ginekologu in pričakujem, da se bo krvni tlak v kratkem znižal, sicer lahko pokličete tel. številko 01.522.6115, kjer delajo ginekologi, ki se posebno posvečajo nosečnicam z vprašanji o srčnih boleznih.
Pozdravljeni,
zadnje leto imam vse pogostejše težave z krvnim tlakom. Navadno imam visok krvni pritisk ponoči med mirovanjem. Kljub temu, da vzamen cel Bloxan in 10 mg Olivin (osebna zdravnica mi ga je predpisala v primeru, ko se mi tlak zviša) mi tlak ne pade tudi do dve uri. Zato mi je zdravnica predpisala Kaptopril tablete.
Kot primer naj navedem, da sem se zadnjič zbudila ob 2:35 uri in imela tlak 180/100 in 119 utripov. Vzela sem 1/2 Bloxana, 1 Xanax 0,25 mg in Kaptopril tableto pod jezik. Ob 3.11 uri mi je tlak padel na 127/86-71. Potem sem zaspala. Nakar me je spet zbudila slabost ob 6:08 uri. Ob merjenju sem imela spet visok tlak in sicer 167/100-94. Dodatno sem vzela še 1/2 Bloxana. Zjutraj ob 8:30 sem imela tlak 131/90-66.
Ob tem se pojavljajo še:
– siljenje na bruhanje,
– mravlinčenje rok in nog,
– zatekanje nog,
– bolečina v prsnem košu,
– izrazito utripanje srca (ne vedno),
– nemir, tesnoba.
Taka stanja se mi dogajajo v zadnjih mesecih kar pogosto. Včasih kar dnevno. Bolj redko mi tlak naraste popoldan ali proti večeru.
Opravila sem krvne preiskave in vse je bilo v mejah normale le levkociti in trombociti so bili nekoliko povišani. Osebna zdravnica me je napotila še na UZ trebuha, kjer mi je v kaliksu desne ledvice viden droben kamen v velikosti ajdovega zrna.
Že lani marca sem se naročila v kardiološki ambulanti, vendar še do danes nisem dobila termina. Povedali so mi, da je čakalna doba 1 leto.
Tablete Bloxan jemlem od decembra 2000 in sicer 2×1/2. Zadnji kontrolni pregled v kardiološki ambulanti sem opravila decembra 2004.
Pri UZ srca mi je bilo ugotovljena insuf. I. stopnje na mitralni in trikuspidalni zaklopki. Holter pa je pokazal redke VES in SVES.
Prosim za vaše mnenje, saj ne vem več na koga naj se obrnem.
V pričakovanju vašega odgovora Vas lepo pozdravljam.
Iz vsebine dopisa nisem mogel ugotoviti ali stanujete daleč od Ljubljane, kjer deluje Klinika za hipertenzijo v bolnišnici Dr. Petra Držaja na Vodnikovi ulici. Mislim, da bi tam dobili odgovor na vsa vaša vprašanja o zdravljenju visokega krvnega tlaka. Tam ugotavljajo, da so zelo redki primeri bolezni pri katerih je težko doseči zadovoljivo uspešno zdravljenje. Upam, da ni pri vas tako stanje. Vtis imam, da so pri vas zvišane vrednosti tlaka najvišje zvečer in ponoči. Če je tako je prav, da vzamete največji odmerek zdravila ko ležete k nočnemu počitku (morda Micardis ali Micardis plus). V dobah, ko imate več prezgodnjih utripov (ekstrasistole) skušajte jih zmanjšati z blagimi pomirjevali. Lahko mi še pišete.
Pozdravljeni……hvala za vaš odgovor…..prihajam iz Prekmurja in zato nisem v neposredni bližini Ljubljane……sem pa že slišala za bolnišnico Petra Držaja…….mi mora moja osebna zdravnica napisati napotnico za pregled v tej bolnišnici ali se lahko naročim tudi samoplačniško?……stanje je nekoliko boljše, vendar me še zbuja ponoči višji tlak in bolečina v prsih…….že več kot mesec nisem prespala mirno skozi celo noč……tudi neredno spanje še poslabšuje moje stanje……hvala, ker ste mi pokazali neko novo pot, saj skoraj tedensko hodim k osebni zdravnici, ker sama vem, da to moje stanje ni dobro……naj dodam še, da bom kmalu napolnila 43 let…..lep pozdrav
Po sodobnih kriterjih ste še mladi . Zato je prav, da čimbolj skrbite za uspešno zdravljenje visokega krvnega tlaka (hipertenzije). Mislim, da še niste izkoristili vseh možnosti za pravilno zdravljenje. Predstavljam si, da deluje na kardiološkem oddelku v bolnišnici v Murski Soboti zdravnik, ki se bolj posveča zdravljenju bolnikov s hipertenzijo in, da bo ugotovil ali vas mora osebni zdravnik napotiti v bolnišnico Dr. P.Držaja v Ljubljani za dokončno diagnozo in terapijo. Vmesna postaja je kardiološki odsek na kliniki v Mariboru. Morda bo že v bolnišnici v Murski Soboti zdravnik ugotovil, da še ni potrebno iskati pomoč v Ljubljani, ki je res nekoliko daleč od vas. Ste vprašali če bi lahko prišli v bolnišnico dr. P.Držaja po samoplačniški poti. Mislim, da je možno, vendar mislim, da vam bo pot v Ljubljano svetoval kardiolog v Murski Soboti ali v Mariboru, potem, ko bo ugotovil, da resnično potrebujete pregled in nekajdnevno opazovanje v bolnišnici dr. P.Držaja vLjubljani. Lahko mi še pišete.
Pozdravljeni,
v lanskem letu so mi v bolnišnici opravili elektrošok srca. Od takrat se je utrip srca gibal okrog 42. Pijem tablete Xarelto (1 zvečer), Byo (1 zjutaj)l, Tomalon (1 zvečer) in do pred kratkim Diuver (1 zjutraj). Krvni tlak sem do sedaj imela v mejah normale.Ker se mi je pred kratkim spet pojavila aritmija in povišan utrip v nočnih urah sem odšla samoplačniško na pregled v kardiološko ambulanto. Tam so mi svetovali, da prekinem z jemanjem Diuver tablet in da odmerek tablet Byol zmanjšam (1/2 tablete) in povečam odmerek Tomalona (1 zjutraj in 1 zvečer). Osebna zdravnica mi je svetovala enako vendar si sama ne upam piti zjutraj tablet /Tomalon / saj imam ob meritvi krvni tlak 90/57 utrip okrog 90 in se bojim, da mi bodo tablete krvni tlak še dodatno znižale. Povedati moram, da imam sedaj nereden utrip skozi ves dan. Ali mi lahko kaj dodatno svetujete.
lp
Napisali ste, da imate stalno neredno bitje srca, kar zdravniki imenujemo atrijska fibrilacija. Bolnikom s tako boleznijo pomagamo z raznimi zdravili. Zelo koristi Byol. Proti možganski kapi dobivate Xarelto, proti visokemu tlaku pa Tomalon. Za lažje odvajanje vode in znižanje tlaka še Diuver, ki ga lahko jemljete v jutranjih urah, ko imate občutek, da greste premalo na vodo ali pa ko malo težje dihate. Ker ste ugotovili, da imate ob sedanjem zdravljenju več krat nizek tlak menite, da bi lahko zmanjšala odmerke Tomanola. Imate prav. Strinjam se, da ga jemljete samo zvečer.
Sporočena vrednost diastoličnega tlaka (83 mm Hg) ni previsoka. Pri debelih ljudeh so vrednosti izmerjenega tlaka na nadlahti blago višje od tlaka, ki ga izmerimo pri merjenju tlaka v žili. Vsekakor vam priporočam, da vsaj malo shujšate.
Pozdravljeni,
Pred kratkim sem vam pisala o zvišanem krvnem tlaku. Prejšnji teden sem bila pregledana v lokalni kardiološki ambulanti. Zdravnik mi je hotel najprej zamenjati tablete (Bloxan 2x 1/2, ki ga jemlem 15. leto), potem pa se je odločil za Lacipil 1/2 zvečer tri do štiri tedne, potem pa celo tableto. Ob jemanju tablet se mi je najprej pojavil pekoč zatekel jezik, ponoči sem kar dobro spala, vendar mi je to noč bilo spet slabo in sem se zbudila ob 3 ponoči z visokim krvnim tlakom in visoko srčno frekvenco 176/97-118. Potem sem vzela pol Bloxana in mi je krvni tlak padel po uri in pol na 123/95-75. Potem sem zaspala, nakar me je spet zbudila slabost in posledično spet zvišanje tlaka. Bolelo me je za prsnico in sem se počutila zelo slabo, tudi leva roka mi je drevenela. Potem sem vstala in se počutila nekoliko bolje, nakar me je obšla nenadna slabost in mi je srce nenormalno bilo. Ob meritvi sem imela tlak 129/97- 148 utripov. Nakar sem ponovno izmerila tlak, ki pa je bil v minuti drugačen in sicer 140/85-92. Zanima me ali naj grem nazaj k kardiologu ali pa so to le prehodne težave. Trenutno se počutim zelo slabo in ob takih napadih me grabi že panika, saj sem podobno preživljala celo leto (za kardiologa dobila termin po enem letu). Na mojo osebno zdravnico se ne morem zanesti, ker mi kljub temu, da imam okvaro srčne zaklopke in konstantnim težavam z tlakom ni hotela napisati napotnice pod nujno. Kar je tudi dokaz, da mi bolniki iz Prekmurja nismo deležni enakovrednih obravnav kot npr. bolnik iz Ljubljane. Za vaš odgovor se vam iskreno zahvaljujem. Lp
Kljub prizadevanjim organizatorjev zdravstvenih služb, da bi bila dostopnost do zdravnika enaka za vse bolnike, se ta program težko uresniči zaradi številnih objektivnih vzrokov in ovir Zato ni redek primer, da tudi bolnik, ki živi v bližini zdravstvenih ustanov vselej ne pride pravočasno na pregled k najboljšemu strokovnjaku. Ob tej ugotovitvi skuša družba pomagati z ustanavljanjem prostovoljnih društev, ki so načeloma hitro dostopna in pripravljena pomagati bolnikom v stiski. In tudi ta društva niso vedno dosegljiva. Zato skušamo bolnikom pomagati tudi tako, da ga izobražujemo in ga naučimo, da si sam pomaga. Mislim, da je pri vas nekoliko hudo narobe dejstvo, da ste premalo seznanjeni kako si lahko pomagate sami. Ko ugotovite, da vam krvni tlak raste, kljub jemaju priporočenega zdravila ni zadržkov, da dodatno vzamete vsaj še en odmeek zdravila. Če bolnik dobi vtis, da je pri predpisanem zdravilu kar nekaj stranskih neželenih učinkov, je zdravnik dolžan ga zamenjati.
Svetujem vam, da si vzamete čas in si nekaj dni zabeležite v zvezek izmerjene vrednosti tlaka in greste do zdravnika z izvidi. Svetujem vam tudi, da po potrebi vzamete katerokoli pomirjevalno zdravilo. Srečno.
Pozdravljeni,
Pišem vam ponocno. Ker sem trenutno v tujini in tukaj nimam sklenjenega zavarovanja, ne morem do zdravnika. Kot sem vam že večkrat pisala imam zadnje leto težave z krvnim tlakom. Danes ponoči sem imela spat povišan tlak in sicer 170/99-116, nakar sem vzela 1/2 Bloxana in en xanax 0,25 mg, nakar mi je rlak padel na normalno vrednost 129/85-78. Potem me je spet zbudila slabost ob 5:40 uri. Občutila sem neenakomerno bitje srca ( bije in se ustavi) začela sem se potiti in šlo mi je na bruhanje, nakar sem spet vzela 1/2 Bloxana. Cel dan sem se počutila zelo slabo. Zvečer sem vzela najprwj 1/2 Bloxana ob 18 uri, nakar še Lacipil 1/2 ob 20:30 uri. Ob22:05 sem občutila nenadno neenakomerno bitje srca. Izmerila sem tlak, ki je bil 129/85-135. Potwm se mi je v nekaj sekundaj vse pomirilo. Nakar sem čez 10 min spet občutila nenadno slabost in neenakomerno bitje srca. Ob meritvi sem imwla nenormalno vrednost in sicer 174/147-125. Po twm sem vzela 1/2 Bloxana in Xanax. V pol ure mi je krvni tlak padel na 138/85-75. Težave z arirmijo so se mi pojavile po enem tednu uživanja Lacipila 1/2. Ali naj preneham z jemanjem Lacipila in se vrnem v domovino in čimprej obiščem zdravnika? Hvala za Vaš odgovor