visok diastolični tlak
Iz vsebine dopisa povzemam, da se ste počutili slabo, ko ste imeli nizek krvni tlak in nizko srčno frekvenco ter, da se je počutje spontano popravilo po nekaj urah ob normalnem krvnem tlaku.
Morda nisem pravilno vrednotil vaš dopis. Vsekakor mislim, da ste lahko brez skrbi. Izgleda, da je pri vas močneje izraženo delovanje živcev, ki nižajo krvni tlak in srčno frekvenco. Ker ni ustreznih zdravil za odpravo “neugodnega ” stanja bolnikom priporočamo le skrb za zdrav način življenja, predvsem podpiramo redno gibanje (vsaj3 – 4 krat na teden polurno hojo, delno s hitrim tempom
Pozdravljeni!
Star sem 45 let. Ne živim prav zdravo, se pravi ne kadim in ne jem prepovedanih drog. Jem pa Micardis 40 mg in moram priznati, da mi ne naredijo kaj prav dobrega, tako na splošno. Aha, krvni tlak? 90/78, 105/80 (kadar tako hočem), pod stresom, npr. med tekmo Liverpool : Everton 160/105.
Ne vem. Ne bi rad prekinil zdravljenja, a zdi se mi, da ne jem pravih zdravil za uravnavanje krvnega tlaka?
lp Matjaž
Danes so pri nas na prodaji številna učinkovita zdravila za znižanje tlaka. Vsa zdravila poleg ugodnih učinkov (znižanje tlaka) imajo nekaj stranskih (neželenih) učinkov. Ko bolniku predpišemo zdravilo, si prizadevamo, da mu predpišemo zdravilo, ki bo učinkovalo že v nizkih odmerkih in brez stranskih učinkov. Ker so vsa zdravila tako pripravljena, da delujejo najmanj 24 ur, v veliki večini primerov zadostuje, da bolnik vzame zdravilo samo enkrat na dan, večinoma v dopoldanskem času. Zaradi številnih vplivov (psihične in fizične obremenitve, spremembe vremena, itd.) vrednosti tlaka čez dan nihajo. Višino odmerka določamo odvisno od vrednosti tlaka v jutranjem času, ko si merimo tlak v mirovanju. V mnogih primerih se pokaže, da je predpisan odmerek prenizek ali previsok. Po dogovoru, bolniku dovolimo,da predpisan odmerek nekoliko poveča ali zmanjša. Vsem bolnikom z visokim krvnim tlakom priporočamo, da so čim bolj dosledni v jemanju zdravila, tudi, ko ugotavljajo,da se je krvni tlak normaliziral. Nezdravljen ali premalo zdravljen visok krvni tlak kvari srce in žile in s tem odpira vrata popuščanju srca in možganski kapi. Micardis je zelo dobro in učinkovito zdravilo, ni pa zadržkov, da ga zamenjate z drugim zdravilom po dogovoru z izbranim zdravnikom.Srečno.
Spoštovani doktor, g. Cibic,
lepo prosim, da me usmerite na poti ustrezne prehrane.
Moja zgodba gre takole:
Med tremi rednimi in zmernimi obroki v dnevu, sem poskušal za malico jesti čimveč sadja. Predvsem jabolk in banan. Sčasoma se mi je začela pojavljati rahla omotica in čuden občutek napada tesnobe, za katera prej nisem vedel, da sploh obstajata. Zglasil sem se pri osebnem zdravniku in opravil osnovne preiskave, saj sem mislil, da je pritisk. Izšlo se je ravno obratno, bil sem popolnoma zdrav, težave pa naj bi bile posledica naglega upada sladkorja v krvi. Sicer ne, da bi bilo karkoli narobe s slinavko. Ker nisem vedel, kaj naj si mislim, sem odšel domov in zamenjal jabolka in banane s sadjem, ki vsebuje manj sladkorja. Stanje se mi je v hipu popravilo in težave so izginile.
Neverjetno kot se sliši, pa vendar, ali je možno, da višek fruktoze v krvi sproža nihanje krvnega tlaka ter slabi ostale organe? Kaj pravzprav moramo jesti (poleg rednega gibanja seveda), da bo naše srce močno, krvni tlak pa v sprejemljivih merah?
S spoštovanjem,
Nikola
V vašem dopisu je stavek “težave (rahla omotica in čuden občutek napada tesnobe) pa naj bi bile posledica naglega upada sladkorja v krvi” po malicah s sadjem v katerih sta prednjačili jabolka in banane. Za tem sledi stavek “….zamenjal jabolka in banane s sadjem, ki vsebuje manj sladkorja. Stanje se mi je v hipu popravilo in težave so izginile”.( Ste morda hoteli povedati” s sadjem, ki vsebuje več sladkorja”?)
Sprašujete kako mora izgledati naš jedilnik, da ostanemo zdravi.Odgovor je enostaven Uživati moramo uravnoteženo zdravo prehrano., kalorično zadostno, da obdržimo normalno telesno težo, hrano, ki vsebuje malo živalskih maščob in holesterola, hrano bogato s sadjem in zelenjavo, 3 – 5 krat na dan, itd. Priprava in vrsta hrane sta opisani v številnih dnevnih, tedenskih, mesečnih izdajah in v knjigah o zdravi prehrani
Spoštovani doktor g. Cibic,
zahvaljujem se za hiter odgovor – vsekakor ga bom upošteval.
V svojem dopisu sem želel povedati, da so se težave (tesnoba in omotica) pričele po dveh mesecih rednega prehranjevanja s sadjem, ki vsebuje velike količine fruktuze. To so zrele banane in jabolka sorte zlati delišes. Pojedel sem jih res ogromno, včasih cele mono-obroke samih jabolk ali banan. Ko sem namesto le-teh začel uživati sadje z manjšo vsebnostjo fruktoze (zelena jabolka, nektarine, trdi kivi), so težave prenehale. Zato me je zanimalo ali je možno, da v krvi pride do presežka fruktoze in, če lahko to vpliva na pritisk in delovanje notranjih organov v organizmu?
Prebral sem tudi veliko knjig in člankov na temo zdrave prehrane, vendar sem skeptičen okrog tega, saj se pojavljajo razhajanja v mnenjih. Namreč med tovrstno literaturo prevladujeta dva tabora, eni zagovarjajo bogato prehrano s polnovrednimi izdelki iz žit (npr. Kushi), spet drugi zatrjujejo, da ravno škrob iz termično obdelanih žit bremeni ožilje in posledično povzroča srčne bolezni (npr. Walker). Ker nihče izmed teh avtorjev ni zdravnik, tudi ni kompetenten dati utemeljenega odgovora. Zato sem se obrnil na vas. So torej izdelki iz polnovredne moke resnično škodljivi ali je to samo še en izmed neštetih mitov današnjih “strokovnjakov” za zdravo prehrano?
Vnaprej se najlepše zahvaljujem!
S spoštovanjem,
Nikola
Stari rimljani (latinci) so skovali pregovor “tot capita, tot sententiae” (koliko ljudi, toliko različnih mnenj). Zato vam lalhko sporočim stališče Svetovne zdravstvene organizacije glede uživanja ogljikovih hidratov s katerimi naj bi dnevno pokrili 50 – 55 odstotkov zaužitih kalorij. V vsaki knjigi o prehrani (na tržišču je teh več kot dovolj) so podatki koliko kalorij ima na 100 gramov vsakršno hranilo v skupini ogljikovih hidratov. Razen redkih primerov neprenašanja nekega hranila, zdravi ljudje lahko izberemo hrano, kii nam je všeč. Nimam podatkov o morebitnih stranskih učinkih pretiranega uživanja posameznih hranil iz te skupine. Sicer se držim pravila, da v pretirani kioličini lahko povzroči neprijetene posledice( krči v trebuhu, driska, itd.) tudi najbolj zdrava hrana.
Pozdravljeni;
Mene zanima naslednje…
Imam visok krvni tlak zato se zdravim tudi z tableti Byol 2.5mg…ker te uživam šele tri mesece si moram tlak še kontolirati…
Opažam pa naslednje da vedno ko si merim tlak je prva izmerjen vedno povišan in sicer okoli 150/95, na kar počakam dva minuti in si ga izmerim ponovno ter je druga izmerjena vrednost vedno pod 140/90, če pa si ga izmerim še tretjič po dveh minutah pa je vrednost ža okoli 130/85…
Zanima me zakaj je recimo pri merjenih takšna razlika in sicer v zgolj nekaj minutah in zakaj je vedno prvo merjenje višje ostala dva pa vedno v normalni vrednosti…
Ti rezultati so vedno enaki ne glede na to a si izmerim zjutraj, dopoldne, popoldne, zvečer…recimo edino ponoči je takoj prva izmerjena vrednost v normalni in sicer okoli 130/85…
Hvala za odgovor
V vašem dopisu je prikazan tipičen primer psihičnega vpliva na višino krvnega tlaka. Pri prvi meritvi smo podzavestno nekoliko vznemirjeni. Pri drugi meritvi, ki jo praviloma vršimo po presledku nekaj minut, smo že malo umirjeni in pri tretji se končno pokaže prava vrednost tlaka. Ponoči pa je lahko že prva meritev prava meritev.Nadaljujte z dosedanjimi odmerki Byola dokler boste imeli , pri tretjih meritvah, tlak pod 140/90 mm Hg. Ko se pokazalo, da je sedanja terapija z Byolom nezadostna boste morali povišati sedanje odmerke ali preiti na močnejše delujoče zdravilo.
Spoštovani,
pišem vam, ker imam visok pritisk. Ko si ga merim je vedno spodnji nad 90, zgornji pa enkrat 150, drugič 130. Prvič se mi je zgodilo, da sem imela hud glavobol v soboto in ko sem merila pritisk je bil 144/105, pulz pa kar 112. Že od otroštva imam pulz povišan, pa nikoli niso ugotovili zakaj.Ali je možno, da imam težave s ščitnico? Imam preveč kilogramov od poroda naprej – 2008. Pred porodom nisem imela težav s pritiskom. V rodu imam mamo, tete, strica, ki znižujejo visok pritisk s tabletami. Jaz se seveda 3 leta nisem ravno obremenjevala, sedaj pa se moram, ker so se začeli kazati znaki (glavoboli, tiščanje v prsih, slabo počutje,…). Otepam se tablet, a če ne bom shujšala jih bom verjetno vseeno dobila. Zanima me ali ko enkrat začneš s tabletam, jih imaš za celo življenje? Ali pa jih lahko mogoče kdaj pod zdravniško kontrolo prenehaš jamati – v mojem primeru znižanje kilogramov.
Hvala za odgovor
Izgleda, da ste tudi vi “bodoča” bolnica z visokim krvnim tlakom. Ker imate vtis, da ste debeli skušajte z zdravim načinom življenja doseči normalno telesno težo (morda težo pred prvo nosečnostjo). Če ne boste dosegli zadovoljivega padca vrednosti spodnjega tlaka (izmerjenega v dopoldanskih urah, v mirovanju, vsakič ob trikratnem merjenju v presledkih nekaj minut, itd) pojdite do izbranega zdravnika z izvidi meritev, da se pogovorite o nadaljnjih ukrepih. Morda še ne bo teba misliti na zdravljenje z zdravili.
Sem stara 7o let povišan krvni tlak ki se zelo spreminja.Jemljem zdravila zjutraj candea l6 mg eno in pozno popoldan 4mg lacipil. Nimam sladkorne bolezni je pa povišan holesterol 5.9 pazim na prehrano in telesno
dejavnost vsak dan do 1 uro hoje 1x tedensko telovdba v dvorani in 1x tedensko odbojka. Zjutraj imam pritiskaod 110-7o-72 in tudi118-71-61 opoldan 124-83-73 zvečer 158-84-7o sedaj si ga merim 1 teden.
Dopoldan imam slabo počutje sem nervozna in me duši tudi preko dneva kot da ne dobim dovolj kisika zvečer pa težko zaspim vsa se tresem in potem vzamem0.25 mg helex. Se pa zgodi da mi zvečer naraste pritisk todi do 17o-1oo potem pa vzamem še 1/2 lacipila priporočilo zdravnika. Vesela sem da spim vsaj 6 ur. Ali sem nekje v začaranem krogu Bila sem pri nevrologu dg.arterijska hipertenzija, st. pohipertonični krizi, dislipidemija.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Višina krvnega tlaka preko dneva se nenehno spreminja. Pri večini ljudi je tlak nekoliko višji v dopoldanskem času in najnižji ponoči. Lahko se nekoliko spremeni od ure do ure odvisno od številnih dejavnikov (delo, duševno razpoloženje, itd. ).Pravilno je svetoval izbrani zdravnik, zlasti če je bilo počutje nekoliko prizadeto. Dobil sem pa vtis, da doživljate duševne strese, ki tudi prispevajo k nihanju vrednosti tlaka. Ker imate dobre izkušnje s tabletami Helex jih lahko še nadalje priporočam (po potrebi 1 – 2 tableti na dan).
Lepo se zahvaljujem za vaš odgovor tudi sama ugotavljam, da doživljam duševne strese ki pa jih trenutno še nisem sposobna prepoznati oz. se z njimi spoprijeti. Malo sem imela dilemo zaradi Helexa, ker mi je farmacevtka dejala naj ga jemljem občano to pa za enkrat ne gre.Danes mi je napisla zdravilo citafort 5 mg, prosim svetujte mi katere naj uživam.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.v
Na vaše vprašanje lažje odgovori psihiater, ki , na osnovi razgovora z bolnikom, se odloči za eno ali drugo zdravilo. Ker imate izkušnjo, da je bilo delovanje Helexa premalo učinkovito, ni zadržkov, da poizkusite učinek Citaforta. Upam, dfa bo bolj učinkovito. Srečno.
Pozdravljeni;
Danes sem bil na obremenilnem testu s kolesom, kot tudi na UZ srca…
Izvid od UZ srca sicer še nimam, vendar mi je pri pregledu zdravnica dejala, da ne vidi nobene spremembe na srcu, prav tako je po njemen mnenju srce odlično…na UZ sem bil napoten zaradi rahlo zvišanega krvnega tlaka v preteklih mesecih ki ga že zdravim z tableti Prexanil 4mg in Byol 2,5mg…prav tako tudi dosedanji povišan krvni tlak po mnenju zdravnice ni nikakor škodoval srcu, saj tudi leva stran srca ki se po navadi podebeli zaradi zvišanega tlaka ostaja normalna…
Bi pa imel vprašanje glede izvida obremenilnega testa ki se glasi;
Dosežena je maximalna predvidena obremenitev 9.8 (240W) MET, brez subjektivnih težav. Stenokardije ob tem ni bilo. Med obremenitvijo je prisotna neznačilna ascedentna denivelacija ST veznice do -1.1 mm v V5, se povrne v izhodišče po 1min. obremenitve.
Prisotna je hipertenzivna reakcija na obremenitev ( diastolni RR naraste iz 81 na 117 MMhg ). Po obremenitvi prisoten dodaten padec diastolnega tlaka. Porast srčne frekvence je primeren. Motnje ritma ni bilo.
Mi lahko objasnite tale izvid…je kaj narobe je potrebno biti na kaj pozoren ali pri obremenitvah biti previden…
Ostali podatki testa pa so:
priprava utrip 59 tlak 123/81 ST V5 1.6,
test 2 minuti utrip 100 tlak 145/85 ST V5 1.6
test 4 minute utrip 125 tlak 182/92 ST V5 1.6
test 6 minut utrip 149 tlak 208/105 ST V5 1.7
test 8 minut utrip 175 tlak 239/117 ST V5 -0.0
počitek 4 minute utrip 105 tlak 129/57 ST V5 0.8
poćitek 5 minut utrip 103 tlak 120/58 ST V5 1.1
Max. obremenitev 9.8 / 240W (236) MET/Watt (102.0) %
Max. SF 174 (191) min
Max. K.tlak 239/117 mmHG
Max. K.tlak x SF 41825 mmHg/min
Min. K.tlak x SF 7257 mmHg/min
Površina telesa 2.111 m
PWC 150/170 192/230W
PWC rel 2.06/2.47 W/kg
Lepo Vas prosim za odgovor, kakšen je po Vašem mnenju izvid v celoti je kaj zaskrbljejajočega in kaj pomeni tisto prisotna neznačilna ascedentna denivelacija ST veznice do -1.1 mm V5, ki se povrne v izhodišče po 1 minuti obremitve, ter zakaj je tako porastel spodnji krvni tlak iz 81 na 117, ter po 3 minutah padel celo na 57.
Hvala za odgovor in LP
Pozdravljeni;
Danes sem bil na obremenilnem testu s kolesom, kot tudi na UZ srca…
Izvid od UZ srca sicer še nimam, vendar mi je pri pregledu zdravnica dejala, da ne vidi nobene spremembe na srcu, prav tako je po njemen mnenju srce odlično…na UZ sem bil napoten zaradi rahlo zvišanega krvnega tlaka v preteklih mesecih ki ga že zdravim z tableti Prexanil 4mg in Byol 2,5mg…prav tako tudi dosedanji povišan krvni tlak po mnenju zdravnice ni nikakor škodoval srcu, saj tudi leva stran srca ki se po navadi podebeli zaradi zvišanega tlaka ostaja normalna…
Bi pa imel vprašanje glede izvida obremenilnega testa ki se glasi;
Dosežena je maximalna predvidena obremenitev 9.8 (240W) MET, brez subjektivnih težav. Stenokardije ob tem ni bilo. Med obremenitvijo je prisotna neznačilna ascedentna denivelacija ST veznice do -1.1 mm v V5, se povrne v izhodišče po 1min. obremenitve.
Prisotna je hipertenzivna reakcija na obremenitev ( diastolni RR naraste iz 81 na 117 MMhg ). Po obremenitvi prisoten dodaten padec diastolnega tlaka. Porast srčne frekvence je primeren. Motnje ritma ni bilo.
Mi lahko objasnite tale izvid…je kaj narobe je potrebno biti na kaj pozoren ali pri obremenitvah biti previden…
Ostali podatki testa pa so:
priprava utrip 59 tlak 123/81 ST V5 1.6,
test 2 minuti utrip 100 tlak 145/85 ST V5 1.6
test 4 minute utrip 125 tlak 182/92 ST V5 1.6
test 6 minut utrip 149 tlak 208/105 ST V5 1.7
test 8 minut utrip 175 tlak 239/117 ST V5 -0.0
počitek 4 minute utrip 105 tlak 129/57 ST V5 0.8
poćitek 5 minut utrip 103 tlak 120/58 ST V5 1.1
Max. obremenitev 9.8 / 240W (236) MET/Watt (102.0) %
Max. SF 174 (191) min
Max. K.tlak 239/117 mmHG
Max. K.tlak x SF 41825 mmHg/min
Min. K.tlak x SF 7257 mmHg/min
Površina telesa 2.111 m
PWC 150/170 192/230W
PWC rel 2.06/2.47 W/kg
Lepo Vas prosim za odgovor, kakšen je po Vašem mnenju izvid v celoti je kaj zaskrbljejajočega in kaj pomeni tisto prisotna neznačilna ascedentna denivelacija ST veznice do -1.1 mm V5, ki se povrne v izhodišče po 1 minuti obremitve, ter zakaj je tako porastel spodnji krvni tlak iz 81 na 117, ter po 3 minutah padel celo na 57.
Hvala za odgovor in Lepo pozdravljeni
Strinjam se z vašo zdravnico. Izgleda,da ste bolnik, ki se zdravi zaradi povišanega krvnega tlaka in verjetno je nekoliko anksiozen. Na to kažeta “ascendentna denivelacija spojnice ST in izrazit padec diastoličnega tlaka po obremenitvi”. Izgleda, da imate še zelo dobro kondicijo in zdravo srce. Ni zadržkov, da nadaljujete s sedanjim načinom življenja. Ali kdaj potrebujete pomirjevala?
Jah to kar ste napisali sedaj je sumljivost moje zdravnice že od lanskega Novembra ko sem prvič imel povišan krvni tlak in mi je nekaj dni po tem dejala da imam po vsej verjetnosti kao napade panike ali anksiozno motnjo…
Res sem od sredine Novembra 2012 do letošnjega Januarja 2013 pojedel dve škatlici Xanaxa 0,25mg ( eno tabletko zvečer ), vendar sem s tem postopoma že Januarja prekinil zaradi tolerance oziroma da bi se navadil na zdravilo…
Zato me je zdravnica tudi dala na pregled srca in obremenitveni test da bi izključila kakšno organsko bolezen srca, ter potrdila njene sume da gre pri meni za anksiozno motnjo, ter da so druge stvari izključene…
Res pa sem v teh mesecih imel tudi nekaj glavobolov, ki jih prej nikoli ni bilo, prav tako me je včasih tudi zbadalo v prsih zato sem tudi že Decembra lani opravil EKG, ki pa je bil tudi povsem normalen…včasih sem res kak dan čisto zanič potem pa pride kak dan kot da sem prerojen…
Ja očitno če se stanje nebo izboljšalo bom vsekakor moral jemati kakšno pomirjevalo, predvsem pa mislim da je bolje da jem AD kot pa kaj drugega, saj se baje na te na moreš tako navaditi…ker ne želim biti odvisen od tablet če to res ni nujno potrebno…
Bom pa seveda probal še na drug način saj so mi tablete bile vedno na zadnjem mestu da bi jih jemal ( katere seveda ni nujno, tablete za znižanje krvnega tlaka vzamem redno vsako jutro ), prav tako sem sedaj tudi malo bolj pomirjen ker so izvidi v mejah normale…
Najlepše se Vam zahvaljujem za odgovor in Vas lepo pozdravljam…