visok diastolični tlak
Spoštovani administrator, posredujte prosim moj e-mail direktno dr. Cibicu, brez objave na forumu.
Hvala!
Marko Drešček, dr.med., Zdravstvena postaja Štore, [email protected]
Spoštovani!
Hvala za odgovor!
Zelo se strinjam z vašim sklepom, da bolniku povečate odmerke antihipertenziva, oziroma, da ste mu predpisali dvoje zdravil (diuretik in ACEI). Ni malo bolnikov pri katerih so potrebni visoki odmerki zdravil ali pa trotirna terapija (ACEI, diuretik, kalcijev antagonist ali betablokator). Ali je sekundarna hipertenzija izključena? Ali bolnik jemlje zdravila pod kontrolo?
Vaša ugotovitev me nekoliko preseneča. Pri pravilno delujočih zapestnih in nadkomolčnih merilcih tlaka so možne majhne razlike, nikakor pa ne tako velike. V obeh primerih je potrebno, da je manšeta v višini srca. V obeh primerih si merite, pri vsakem merjenju, 2 – 3 krat v presledku nekaj minut, na tisti roki na kateri ugotavljate višje vrednosti tlaka.
Upam, da boste uspešni.
Spoštovani,
nekoliko berem po forumu, a nisem zasledila_sebi podobnega, da bi lahko povezala zadevo.
Stara sem 30 let, kg-bp, …vse ok. V zadnjem času sem velikokrat omotična, in utrujena.
Zanima me sledeče; v sedečem položaju, kadar si merim krvni pritisk imam povišan 140/103 in pulz 112. In to izmerim tudi 3-4 krat. A kadar se vležem imam nizkega in sicer; 110/80 in pulz 90.
Zakaj takšno nihanje, in ali je nevarno?
V naprej se vam zahvaljujem za odgovor!
Pozdrav,
Luna
Pri vseh ljudeh krvni tlak se v teku dneva spreminja, višji je v dopoldanskem času, pri delu in psihičnih obremenitvah. Najnižji je ponoči. Za točno informacijo o višini tlaka mnogim ljudem svetujemo, da si izmerijo tlak, sede, v udobni legi, v zadovoljivem miru, na okončini, v kateri je tlak višji. Meritve ponovi v presledkih nekaj minut, dva do trikrat. Naajbolj realen je izvid zadnje meritve. Lahko mi še pišete.
Spoštovani,
ne vem, ali je forum še aktiven ali ne. Prosila bi prim.dr.Cibica za mnenje in sicer;
Pred desetimi dnevi mi je zdravnica ugotovila, da imama malo povisan krvni tlak (145/95) in mi priporočila, da si ga redno kontroliram..Že vseh deset dni si ga vestno merim in ugotavljam, da je zjutraj-na tešče najvišji. Takoj, ko vstanem iz postelje, si namerim tudi 150/100. preko dneva je vedno nizji. V mejah 135-138/82-85. Res pa je, da meritev opravim samo enkrat, v bodoče bom večkrat, kot ste predhodno svetovali. Zanima me tudi, ali je možno, da na višino tlaka vplivajo bakrene nitke, ki so sestavni del posteljne podloge?!
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Marija N.
Bakrene nitke v posteljni podlogi ne vplivajo na višino krvnega tlaka.
Večina ljudi ima v dopoldanskem času najvišje vrednosti krvnega tlaka. V teku dneva se vrednosti nekoliko znižajo, da se proti večeru ponovno blago zvišajo in sredi noči padejo na najnižje vrednosti. Opravite še nekaj meritev z upoštevanjem priporočil. Mislim, da boste v večini meritev izmerili vrednosti v normalnih mejah in, da vam ne bo treba začeti zdravljenja z zdravili. Verjetno bo zadostovalo upoštevanje priporočil za zdrav slog življenja (zdrava, uravnotežena prehrana, skrb za pravilno telesno težo, vsakodnevno gibanje z zmernimi obremenitvami, brez kajenja, manj slana hrana, omejitev uživanja akohola).
Pozdravljeni.
Imam podobne probleme kot moji predhodniki in sicer. Star sem 26 let, teža je ok glede na višino.(178cm/75kg) Od avgusta 2011 se s športom nisem mogel ukvarjati ker sem imel poškodovano roko. Drugače 2x na teden fitnes.
Od nekje novembra naprej se počutim slabo čez dan, vedno sem utrujen. Pri svojem zdravniku sem izmeril tlak in imel sem ga 155/95 100. Zdravnik mi je svetoval naj ga doma merim večkrat. Po več meritvah sem izmeril tudi 180/105 108. Vendar je bil potem čez cca. pol ure ob ponovnem merjenju pritisk dokaj normalen 135/80 79. Od takrat do sedaj sem bil na preiskavah: ultrazvok srca, ledvic, 4xEKG, urin, kri in tudi ščitnica. Vse dosedanje preiskave niso pokazale odstopanj od normalnih vrednosti. Test holter mi je pokazal blažjo obliko hipertenzije, saj sem imel povprečni pritisk 139/83/80. Pri holter preiskavi se je pokazalo da je največji problem zgornji pritisk.
Problem je v tem da mi pritisk nenormalno in hitro naraste in čez nekaj časa spusti na normalno vrednost. Med vsemi meritvami, ki sem jih izmeril so bile tudi vrednosti 125/75/73. Vse meritve, ki sem jih napisal so bile izmerjene v udobnem položaji in vsaj 5 min sedenja v miru.
Zanimivo je tudi to da mi pritisk nenormalno narase takrat ko sem v mirovanju.
Moram pa povedati da imam luskavico in lažjo astmo tako da se že več let zdravim z pumpicami za astmo(Budiair 1 x dan) in kreme za luskavico.
Zakaj se mi to dogaja? Je problem psihične narave ali kaj drugega?
Lep pozdrav
Mare
Dopis je pod geslom “visok diastolični tlak”, v tekstu pa je navedba” Pri Holter preiskavi se je pokazalo, da je največji problem zgornji (sistolični) pritisk”.
Nekaj bistvenih podatkov o visokem krvnem tlaku: Visok krvni tlak je samostojna bolezen pri kateri sta povišana oba tlaka – zgornji in spodnji – ali pa samo eden od njiju – zgornji ali spodnji ali pa samo simptom pri raznih boleznih, na primer pri ledvičnih boleznih, pri sladkorni bolezni, itd.
Glede na vsebino vašega dopisa mislim,da je pri vas prisotna samostojna bolezen “Visok krvni tlak”, ki je zelo verjetno posledica dednih vplivov (starši? stari starši? ožji sorodniki?). Možno pa je tudi, da je pri vas prisotna “hipertenzija bele halje” (visok krvni tlak zaradi psihičnih vplivov). Za katero obliko bi se sami odločili? Mislim, da se še ne mudi za zdravljenje z zdravili. Priporočil bi vam, da se čim bolj dosledno držite priporočil za zdrav način življenja (nekajenje, več krat na teden polurni sprehodi živahne hoje z vmesnimi fazami pospešene hoje, hrana bogata z zelenjavo in sadjem, omejeno uživanje kave in alkohola, izogibanje stresnim dogodkom, itd). Morda bi koristilo občasno blago pomirjevalo (Persen?). Lahko mi še pišete. Srečno.
Spoštovani gospod zdravnik!
Pred dvema mesecema mi je nepričakovano umrla moja draga mama. Ves dan se je počutila dobro, ponoči ob enih še budna, pa je skup padla in takoj tudi umrla. Obdukcija je ugotovila zastoj srca. Ali to lahko morda povzroči tudi duševna stiska, oziroma, kot se reče, da se nekdo za vse preveč sekira. Pred smrtjo, in sicer kakšnih deset dni, je imela diastolični tlak 90.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Glede na vsebino vašega dopisa je vaša mama umrla zaradi nenadne odpovedi srca, kar zdravniki opišemo z besedami “nenadna srčna smrt”. Zdravniki še vedno ne znamo pri ljudeh napovedati taki konec življenja in mnogo krat nas pusti brez odgovora tudi obdukcija. Znano je, da so za srce nevarni hudi psihični stresi.
pozdravljeni,
star sem 25 let in imam zelo čuden pritisk.
Zanima me kaj pomeni, če imam sistolični tlak ob 5 popoldne okoli 150 distoličnega pa 78, pulz 53
Jutranje vrednosti so recimo normalne 118 ter 65 pulz 52
ali bi to moral kaj zdraviti?
Mogoče še vprašanje glede srca in sicer koliko časa traja, da naj bi srce prišlo nazaj po vadbi na nek normalen pulz 65, ker se mi dogaja redno, da po vadbi ne pade pod 80. Med vadbo se giblje pulz tam do 160. Ali je to odvisno od psihe. Bil sem že na ultrazvoku srca, vendar pred kakšne pol leta zaradi palpitacij in je bil takrat pulz zaradi kot pravijo stresa okoli 80. Naj povem še to, da sem od julija na dominorju, ki pa ga v kratkim mislim prenehati jemati.
hvala, LP!
Krvni tlak in srčna frekvenca se preko dneva zelo spreminjata, odvisno od telesne in duševne obremenitve. Obe spremenljivki sta najnižji sredi noči. Krvni tlak je pri večini ljudi (ki imajo normalen tlak) najvišji v dopoldanskih urah. Srčna frekvenca pa se čez dan bolj spreminja odvisno od številnih dejavnikov. Pri večjih obremenitvah (telesnih in duševnih) vzporedno porasteta srčna frekvenca in krvni tlak. Po končani obremenitvi se obe spremenljivki vrneta na izhodne vrednosti, praviloma v 3 – 4 minutah. Bolj počasna vrnitev na izhodne vrednosti je prisotna pri srčnem popuščanju in pri nevrovegetativnem sindromu (čezmerno delovanje živca simpatikusa). Mislim, da imate zdravo srce. Zaradi prevlade simpatikusa je prisotna nekoliko pospešena srčna frekvenca in vrednosti krvnega tlaka segajo nad zgornjo mejo normale. Ni zadržkov,da nadaljujete z dosedanjimi obremenitvami in ne zanemarite velike koristi polurnih sprehodov z živahno hojo več krat na teden za ohranitev zdravega srca.
Lepo pozdravljeni!
Lepo bi vas prosila za nasvet glede mojih težav!
Stara sem 35 let in sem dobro leto po drugem porodu. V obeh nosečnostih sem imela težave z zvišanim pritiskom. Dogaja se mi, da mi naenkrat začne pred očesom migljati slika, pojavljajo se mi skotomi, konča se pa z svetlečo cik-cak strelo. Ob tem pojavu imam vedno pritisk ok.140/70. Po prvem porodu je to popolnoma zbledelo. Zdaj po drugem pa ne neha. Opravljam tudi dnevne meritve krvnega pritiska, kateri je zjutraj ok.120/85, čez dan ok.120/70. Jemala sem tudi hormonske tablete (Qulaira), katere sem prenehala jemati tri mesece nazaj, kajti bila sem mnenja da mi to povzročajo hormoni. Za vsak nasvet vam bom zelo hvaležna, lep pozdrav!
Okulisti ugotavljajo negativne in pozitivne skotome. Vi imate pozitivne skotome, za katere sem, v literaturi, s katero razpolagam, samo podatek, da nastopi pri migreni. Dvomim, da bi bil pojav skotomov stranski učinek Qulaira ali blagega porasta tlaka. Bolj se nagibam k mnenju, da je pri vas porast tlaka posledica anksioznega stanja. Vsekakor ne nasprotujem dajanju blagega zdravila za znižanje tlaka (na. pr. Tertensif skozi nekaj tednov po eno tableto zjutraj), da ugotovimo kaj je vzrok in kaj je posledica. Lahko mi še pišete.
Pozdravljeni!
Tudi sama imam težave z nikanjem pritiska. Včasih je pritisk 150/90 že čez nekaj trenutkov pade na 110/50. Doma imam merilec tako da si krvni tlak večkrat na dan merim in ugotavljam res močna nihanja. Stara sem pa 23 let ,rodila sem pred 3 meseci, kilogramov imam še vedno nekaj preveč vendar se gibam vsak dan po najmanj 1 uro hoje, in se prehranjujem dokaj zdravo, ne kadim, ne pijem kave in alkohola spanca imam dovolj po 6-8 ur na noč in že v nosečnosti sem imela težave s pritiskom in tudi nosečniško sladkorno bolezen( katera je izvenela). Večkrat se mi zgodi da imam občutek kot da bom omedlela(to se mi je dogajalo tudi v nosečnosti) in takrat imam precej visk krvni tlak. Ali lahko na pritisk vpliva tudi stres??! čeprav trenutn nisem pretirano obremnejena.
Mislim, da so vaše skrbi odveč. Vrednosti krvnega tlaka se, preko dneva, pri vseh ljudeh nekoliko spreminjajo odvisno od telesnih obrermenitev in od psihične napetosti. Pri zdravljenju se ravnamo po vrednostih, ki so prisotne v dopoldanskem času ob priložnostih, ko smo najbolj mirni (ko udobno sedimo, ko se nam ne mudi, ko še nismo pili kave, ko nismo živčno napeti, itd.). Če se zjutraj mudi v službo lahko meritve opravimo preko dneva, vendar v enakih pogojih kot če bi jih zjutraj. Če niste imeli povišanega krvnega tlaka predno ste zanosili in iniste tehtali malo preveč, pričakujem, da se bodo vrednosti tlaka vrnile na izhodne že z zdravim načinom življenja (dovolj gibanja, skrba za pravilno telesno težo, izogibanje strasnim obremenitvam, itd.). Lahko mi še pšete.