Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Visok CRP

Visok CRP

Pozdravljeni,

mož je bil obravnavan na infekcijski kliniki zaradi CRP-ja 280-300, kašlja, smrkanja in blage vročine. Dali so mu antibiotik za 7 dni, ki pa ni pomagal. Počutje še vedno precej slabo, nato je bil 10 dni zatem zaradi težkega dihanja sprejet na urgenci in nato poslan na Onkološki inštitut. Po tednu dni je bil odpuščen, a ni dosti bolje. Še vedno je CRP 160-180, malo smrka, kašlja skoraj nič, nima vročine.

Zadnjih 7 let ga spremljajo zaradi zelo redke oblike raka pljuč (atipični karcinoid), ki je bolj počasen.

Moje vprašanje je: ali je tako visok CRP sploh možen za poslabšanje onkol. bolezni ali le pri močnih infekcijah?

Ali se da še kaj narediti pri iskanju povzročitelja infekcije (niso iskali, antibiotike so dali na pamet)?

Mož je bil še dober mesec nazaj v odlični fizični kondiciji, redno hodil v hribe, v visokogorje itd., hodil na Šmarno goro večkrat na teden …

Hvala lepa za odgovor.

Pozdravljeni,

tako visok CRP je večinoma posledica infekta ali drugega akutnega vnetnega dogajanja.

Potrebovala bi kaj več podatkov, da lahko bolj natančno odgovorim. Predvidevam, da so mu odvzeli kužnine (to pomeni vzorce za mikrobiološke preiskave, od krvi do urina in izpljunka ali glede na klinično sliko še kaj drugega). Najverjetneje so opravili tudi kakšne slikovne preiskave, npr rtg pljuč ali celo CT?

Blaga vročina ob tako visokem CRP je lahko posledica kakšnih atipičnih okužb, ki jih je pa potrebno dokazati z mikrobiološkimi vzorci. Viroze praviloma ne dajejo tako visokega CRP, čeprav v zadnjem času tudi to ni več pravilo. Kakšni so pa izvidi krvi – so levkociti povišani, kako je z limfociti?

Vse dobro,

Jana Pahole

 

 

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Pozdravljeni,

hvala lepa za to, da odgovarjate, za vaš čas in energijo.

Odvzeli so kri in urin, izpljunka ne, ker je bil suh kašelj. Pri krvi so z Infekcijske naknadno poslali izvid: hemokulture 2x negativno. Na IPP so pogledali za pnevmokok in legionelo – nič. V urinu nič.

Levkociti v krvi so bili: 22,92, dva dni kasneje 13,78. tri dni zatem 10,78.

K-limfociti:  5.9 % in 1,36. Čez dva dni: 7.3 % in 1.00. Tri dni zatem: 13.8 % in 1.49

Ja, opravili so CT pljuč in trebuha, ki je pokazal na poslabšanje bolezni v primerjavi izpred 2 let:

– Pri pljučih so pred več kot 10 leti odstranili en reženj s tumorjem; bolezen se je pred 7 leti ponovila na plevri in po preostalem režnju. Sedaj so našli nekaj 1 cm nodulov tudi na drugi strani pljuč + plevralni izliv (maligno negativen in se v bolnici ni ponovno nabral) + nekaj vode v perikardu.

– V trebuhu je zdaj voda + spremenjen peritonej. Nekaj piše o jetrih – hipodenzne spremembe, vse z vprašaji. Onkologinja v bolnici nama je rekla, da v jetrih ni nič, na odpustnici čez 2 dni pa piše, da je bolezen tudi tam … Zelo sem zmedena in razočarana – kaj je zdaj s tem? UZ trebuha pred enim mesecem ni nič pokazal, tisti zdravnik je zagotavljal, da ni nič sumljivega.

Skratka, jaz se še vedno sprašujem, ali je bila zadaj neka okužba, ki je sprožila poslabšanje osnovne bolezni, in proti kateri antibiotika Moloxin in Tavanic nista prijela. Nekaj dosti blažjega je bilo že avgusta (CRP 180), takrat je po več različnih antibiotikih naposled Moloxin prijel in je šlo na mnogo bolje v 2 dneh in nato v kakih 5 dneh na povsem normalno, za s kolesom se vozit itd.

Je lahko nekaj, kar je notri, neka bakterija, ki je prinesla poslabšanje in vodo itd.?

Opravičujem se za nekoliko zmeden opis. Hvala vam za kakšno mnenje.

Pozdravljeni,

glede na napisano, so bile vse odvzete kužnine negativne, kar zelo postavlja pod vprašaj izvor visokega CRP. Seveda je ob poslabšanju maligne bolezni možno povišanje CRP, ki pričakovano ne odreagira na antibiotik. Glede na to, da so se mu levkociti lepo znižali, prav tako limfociti, je delček tega CRP pripisati tudi nekemu skritemu vnetju, vendar to očitno ni edini vzrok, kar potrjuje tudi CT. Glede na izvid hipodenznih lezij, ki jih očitno na prejšnjih CT ni bilo, gre najverjetneje res za razsoj bolezni. Vendar tega ne moremo vedeti, dokler bodisi ne punktirajo bodisi na naslednjem CT niso več vidne in tako vemo, da ni šlo za zasevke. Tudi nabiranje vode v trebuhu je sumljivo, da se res tam nekaj dogaja. Tudi zadebeljen peritonej je zelo sumljiv, da so na njem maligne celice, ki dražijo mreno, ki tvori peritonej in le-ta se potem ‘brani’ tako, da celice izločajo vodo in to se kaže kot tekočina, ki jo opisujete.

Morda bi bilo dobro, da se z onkologinjo odkrito pogovorite o teh izvidih. Tudi zdravniki smo samo ljudje in vsakič, ko je treba sporočiti slabo novico nekomu, je to zelo težko. Verjamem pa, da se je z odprto komunikacijo možno dotakniti tudi bolečih in neprijetnih stvari.

Vam in vašemu možu želim vse dobro,

Jana Pahole

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close