višnjev liker
Jaz vse sadne likerje delam sedaj po enem kopitu in so prav super.
S katerimkoli sadjem napolniš literko steklenico zaliješ z žganjem in postaviš za par dni na sonce. Nato stopiš 1,2 kg sladkorja v 2dcl vode, sadje odcediš in nato s sladkorjevo vodo zaliješ žganje, daš v steklenico in še za par dni postaviš na sonce.
Je pa tut ta varianta: v stekleno posodo s pokrovom daš plast sadja + plast sladkorja in tako naprej ter pustiš na soncu, da se sladkor raztopi. To je zelo pomembno, saj tisti sok, ki nastane s sladkorjem in tekočino sadja, naredi tisto fino sladkobo za likerje. No, ko se sladkor raztopi, preliješ v steklenice pol te mešanice in pol žganja. To je to!
Če se odločiš za recept od babsy, poskusi dodati še začimbe: en muškatni orešček, palčko ali dve cimeta, en rahlo narezan vanilijin strok in nageljnove žbice.
Mi smo lani prvič delali višnjem liker in smo ga po enem ruskem receptu naredili z vodko namesto z rumom (z rumom nismo hoteli, ker smo se bali, da da preveč okusa). Njamci. Dodali vse začimbe. Mislim, da bom letos tudi jaz preskusila tale recept z merlotom!
Moj recept
Višnjev liker
Sestavine
Priprava
1,5 kg višenj
1 l slivovke
1 kg sladkorja
1 palčka vanilije
malo skorje od cimeta
nekaj klinčkov
malo limonine lupine
Oprane in posušene višnje postavite po plasteh v stekleno posodo. Vsako plast potrosite s sladkorjem in dodajte začimbe. Zalijte z žganjem (slivovko), kateri ste dodali 1 liter vode. Nato prefiltrirajte sok in pospravite v manjše steklenice.