Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Višina najstnika

Višina najstnika

Spoštovani!

Imam vprašanje glede višine sina. Star je 12 let in dober mesec, visok je 147cm. Od lanskega leta je zrastel 4 cm. Jaz sem visoka 170cm, oče 173cm. Ne kaže še očitnih znakov pubertete, ni mutiral, ni še poraščen.

Po internetu sem iskala podatke za slovensko populacijo otrok, vendar nisem našla, zato me zanima, v katerem percentilu glede na višino je sin glede na slovensko povprečje za njegovo starost. So ti podatki kje javno dostopni?

Zanima me, ali raste prepočasi in kakšna je pričakovana končna višina?

Hvala za odgovore!

Dvanajstletniki so že daleč nad mojim dometom specialnosti neonatologa. Pa naj vam vendar nekaj odgovorim…

Večinoma je končna višina otroka močno pogojena z genetiko, torej višino staršev. Največji “skok” prinese puberteta, ki se pri vašem fantu še ni pričela. Kar je povsem znotraj normalnosti.

Za javno dostopne slovenske rastne krivulje ne vem (če jih vi niste našli, jih tudi jaz ne bi), (tudi pri malčkih) večinoma uporabljamo svetovne, bodisi who ali po kakšnih drugih virih. Primer najdete na https://www.cdc.gov/growthcharts/data/set1clinical/cj41c021.pdf.

Sicer pa je najboljši sogovornik pri vaših vprašanjih fantov pediater ali šolski zdravnik. Ki bo ob sumu na prepočasno rast zanesljivo fanta usmeril na pregled k pediatru endokrinologu na Pediatrično kliniko. A je za takšno razmišljanje še zeloooo prezgodaj.

Lep pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close