Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Visiane in depresija

Visiane in depresija

Pozdravljeni, prebrskala sem forum vendar nisem našla odgovora oziroma sem v dvomih.

Imam endometriozo zelo razširjeno čakam na operacijo ki naj bi traja do 3 ure vendar jih sedaj ne delajo zaradi covid situacije. Stara sem 36 let imam 2 otroka. Enkrat sem bila že laparaskopsko operirana 2014 in imela mir cca 3 leta. Sedaj imam  bolečine v medenici ne več med menstruacijo ampak kar cel mesec po spolnosti me boli še dva dni sprednji del trebuha. Ponoči se morem večkrat obrnit ker me boli medenica. Sedaj ko sem bila na pregledu mi je svetovala da jemljem visiane dokler nebodo začeli operirati lahko traja več kot 6m.

Zanima me ali je smiselno da jemljem tablete pred operacijo? Težava je v tem da kontracepcije ne prenašam dobro menjala sem jih veliko. Ali je možno da vplivajo na psiho, skrbi me ker sem trenutno v začetni fazi zdravljenja depresije in anksioznosti, ki se mi je pojavila po travmatične dogodku izgube. Ali jih lahko jemljem skupaj z antidepresivi?

Zelo vam bom hvaležna za odgovor.

Lp

Spoštovani,

 

visanne je relativno novo zdravilo (manj kot 10 let), zato vseh učinkov in delovanja v kombinaciji z drugimi zdravili še ne poznamo, ampak kolikor vem, z najpogosteje predpisanimi antidepresivi nima posebnih neželenih učinkov. Vsekakor ima smisel endometriozo farmakološko zavirati do operacije, zlasti, če bo do slednje trajalo tako dolgo.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close