Najdi forum

Viseče balkonske rastline

Rada bi imela viseče balkonske rože (surfinije ali kaj podobnega). Zanima me, kaj mi predlagate, naj jih sama posejem ali naj kupim sadike. Najraje bi jih sicer rada sama posejala. Katere so najmanj zahtevne za “vzrejo” pa da se nisem zamudila s setvijo?

Novopecenarastlinogojilka, Sheryl

Pozdravljeni

Po mojih izkušnjah je smiselno posejati rastlinice le v primeru, če premorete zelo svetel prostor z ne previsoko temperaturo, kjer lahko lončke postavite na okensko polico in zagotovite kar visoko vlago. Drugače so doma vzgojene rastlinice preveč šibke, niso najlepšega izgleda in ko jih končno daste ven, jih že najmanjši veterc ali naliv precej polomi. Poleg tega morate tudi računati na kar nekaj dela, saj je treba male rastline ‘prepikirati’, to je presaditi, ko so nekaj cm velike in ves čas paziti, da je zemnlja ravno prav vlažna.
Čas za setev je sicer že pozen, ampak mislim da bi še šlo.

Po mojih izkušnjah se doma splača vzgajati pelargonije (iz potaknjence narezanih avgusta), od rastlin iz semena pa sem do sedaj bila zadovoljna le z vodenkami.

Andreja

Hojla!

Moje mnenje glede domače vzgoje surfinij pa je drugačno. Kakšna štiri leta nazaj sem jih kupila, ker sem jih pač rabila, ko sem “odprla” svoje gospodinjstvo. Sorta? Nimam pojma – surfinije pač. Od takrat vsako leto poberem seme, spomladi sejem, prepikiram (v jogurtove kozarčke), presadim. Dve leti sem to počela v bloku, sedaj sem v hiši, pa zadeve vzgajam na okenskih policah. Res ti vzame malo časa, vendar pa ni zahtevno. Pa še srce ti poje, ko gledaš male rastlinice, kako rinejo ven iz zemlje in se potem razvijajo… Edino kar je: imela sem dve barvi: ene vijolične, druge pa bele. Pa so se med sabo “poparile” in je ratala ena zanimiva mešanica lisastih vijolično-belih.
Letos sem jih posejala ravno prejšnji teden, lani pa sem jih 9. marca – pa ni bilo nič pozno. Ravno prav. Prvo leto sem pa sploh pozabila in sem jih sejala šele takrat, ko so se na vrtnariji že začele prodajati cvetoče sadike. Malo so kasnile, ampak so se na koncu čisto lepo razvile.
Z drugimi vrstami visečih balkonskih rožic pa nimam izkušenj.

Kar korajžno!

New Report

Close