virusno obolenje?
Pozdravljeni! Za vaš trud in odgovore sem vam iskreno hvaležna in številne dvome sem že uspela odpraviti s pomočjo iskalnika, lepljivih tem ali vaših odgovorov – torej hvala! Zdaj pa novo vprašanje: sin (6 mesecev, dojen + 1 obrok goste hrane) je vpetek popoldne zbolel. Dobil je vročino (39.0 merjeno pod pazduho), ki se je držala še v soboto in nedeljo. Ker smo mu s paracetamolom lepo zdbili vročino in ker ni imel drugih bolezenskih znakov, ga nismo vodili v dežurno ambulanto. Včeraj (ponedeljek) je bil popolnoma brez vročine, vendar je ponoči zelo slabo spal in se je neprestano prebujal z jokom. Čez dan je bil zelo razdražljiv, kar se je ponovilo tudi danes ponoči in čez dan. Ker je veliko jokal, pri čemer se barva kože na obrazu pač spremeni, sprva nisem bila pozorna na “izpuščaj”, ki se mu je danes pojavil. Toda potem so se “flekci” razširili tudi na predel prsnega koša in ramen. Danes do pediatrinje nismo mogli, zdaj me pa zanima vaše mnenje – ali je smiselnod da se gremo pokazat? ali pa je pač viroza, ki bo minila (glede na to, da je brez vročine)? V ustih nima nobenih vidnih sprememb (npr. na jeziku ali sluznici).
Po poteku gre za šesto infekcijko bolezen, prav vse gre zraven, vključno z nenavadno tečnobo.
Pregled ni več potreben, otrok je zdrav (ni pa še dobrovoljen) in tudi ni več kužen. Še nekaj dni bo izpuščaj viden in otrok siten, potem pa bo vse v redu.
Ali je možno šesto bolezen preboleti večkot enkrat? In kakšni “flekci” oz izpuščaji so zanjo značilni?
Namreč to sem pozabila napisati: prepričana sem bila, da jo je prebolel pred kakšnim mesecem (ima starejšega bratca v vrtcu, zato paččč). Takrat je dobil pikice značilno po trebuščku in okončinah. Zdaj pa so (bili) ker danes jih ni več – bolj madeži, lise podobni tistim, ki nastanejo ob močnem joku in so bili predvsem po čelu in prsnem košu ter ramenih. Tudi ponoči se je pogosto pebujal in močno jokal, kot bi ga bolel trebuh – ali je možna tudi kakšna trebušna viroza, čeprav driske ni imel?
Skratka, k zdravniku nama torej ni treba?
Hvala še enkrat!
Šesta inf. bolezen pušča trajno imunost, torej jo prebolimo le enkrat.
Ali je imel prejšnjič 2-3 dni vročino in se je izpuščaj pojavil po padcu vročine? če temu ni tako, potem prejšnjič pač ni prebolel šeste infekcijske bolezni.
Izpuščaj je po vsem telesu, različnih oblik, od pikic, flekcev, ki se spreminjajo, po kopanju postanejo bolj izraziti. otrok je neznansko siten.
K zdravniku ni potrebno, kot sem že napisala, ker je bolezni že konec.