Virusi
Pozdravljeni,
Danes sem ba na urgenci kjer sem šla na wc. Ker je tam veliko bolnih ljudi me zanima kakšna je možnost, da bi na stranišču kaj staknila? Veliko jih grozno kašljalo hkrati pa so ves čas hodili okoli drugih itd. Ker imam določene zdravstvene težave me skrbi, da ne bi še kaj staknila. Preden sem se vsedla na wc se mi je zdelo, da je čist, ko sem vstala sem čutila, da je bil moker. Roke sem si umila samo s toplo vodo in obrisala do suhega, nato pa še razkužila. Preden sem šla sem hotela še enkrat na wc ampak sem videla da je vse mokro zato nisem šla. Bundo sem obesila na kljuko. Če je bila tudi kljuka oz vrata mokra ali bi lahko tako kaj prenesla iz bunde nase?
Ali je možno, da bi na opisane načine kaj staknila? Covid, norovirus, gripo…? Ne vem, kaj zdaj rasaja, da so skoraj čisto vsi na urgenci grozno kašljali?
Ko sem prišla v wc pred mano ni bilo tam nikogar. Skrbijo me mokre površine (wc…).
Doma sem si dobro umila roke z milom takoj ko sem prišla, nato sem se preoblekla in še enkrat umila roke.
Hvala
Lp
Spoštovani, takole, kot opisujete, je verjetnost, da ste kaj staknili na WC, izjemno majhna, saj ste si umili (in razkužili) roke. Je bila pa verjetnost, da ste kaj staknili v prostoru, kjer so na veliko kašljali, če le ti niso nosili maske, in vi niste nosili maske, zelo zelo velika.
Pozdravljeni,
Hvala za odgovor!
Brala sem, da razkužila na alkoholni osnovi recimo ne ubijejo norovirusa.
Če bi recimo na wcju kdo bruhal ali imel drisko bi to lahko ostalo na wc deski, kljuki ali v zraku in bi jih druga oseba prenesla nase? Če bi dobila virus na oblačila, recimo na bundo ali torbico in bi se kasneje dotaknila torbice s čistimi rokami bi spet tako imela virus na rokah?
Sicer pa sem bila v čakalnici oddaljena od kašljajočih vsaj 3 metre. Nekateri so imeli maske, nekateri pa ne. Jaz je nisem imela.
Hvala
Lp
Spostovani, noroviroze so izjemno lahko prenosljive, dovzetnost zanje je izjemna, stevilo potrebnih delcev za okuzbo pa izjemno majhno. Ce bi na wc ju nekdo bruhal ali imel norovirusno drisko pred vami, bi bila verjetnost, da bi se delci cesa prijeli velika, prenos gre potem preko rok v usta. Vendar tudi ce je nekdo bruhal doma, se delci zlahka oprimejo oblacil in jih potem prenese drugam, nekdo drug se jih oprime in roke zanese v usta. Tveganje za okuzno nekoliko znizuje stalno umivanje in razkuzevanje rok, a populacijskega prenosa zaradi izjemne kuznosti, daljse obstojnosti v okolju in majhnega stevila delcev za okuzno prakticno ni mozno povsem prepreciti.
Pozdravljeni,
Ne razumem čisto tega – norovirus uniči milo in topla voda – umivanje rok. Ampak ne uniči ga pa, če pomivaš posodo z vročo vodo in detergentom. Tako piše na raznih spletnih straneh. Ne uniči ga, če pereš perilo na 40 stopinj. Ne uničijo ga razkužila na osnovi alkohola, le belila in še nekaj se ne spomnim.
Lp
Dober dan, s pranjem z vročo vodo, detergentom, …., viruse odstranimo do najmanjše možne mere. V tem primeru govorimo o čiščenju in ne o razkuževanju. Virusov ne ubijemo, temveč jih odstranimo.
Razkužujemo vedno predhodno očiščene in posušene površine. Za razkuževanje površin so najbolj učinkovita klorova razkužila, alkoholna pa manj in le nekatera.
Razkužujemo (ubijamo) tudi s toploto, ki pa mora biti – npr. prekuhavanje.