Virus hepatitisa B
Pozdravljeni!
Naš enoletnik obiskuje vrtec. V vrtcu je otroke obiskal čarovnik, kateri jim je napihoval balone. Naš malček še vedno vse predmete nosi v usta in nič drugače ni bilo tudi s tem balonom. Zaskrbelo pa me je, ko je otrok takoj po prihodu iz vrtca zbolel za nekakšno virozo, zaradi katere je imel v ustih več ranic. Bi se otrok lahko okužil z virusom hepatitisa b, ker so ranice prišle v stik s čarovnikovo slino. Zelo sem zaskrbljena in jezna na vodstvo vrtca, ker to dopušča, saj so baloni že zaradi možnosti zadušitve nevarni za tako majhne otroke, zdaj me pa skrbi še možnost okužbe. Ali menite, da bi bilo potrebno otroku odvzeti kri in preveriti prisotnost virusa?
Najlepša hvala za nasvet. Lep dan vam želim!
Leto
Spoštovani, pot okužbe je skrajno nenavadna in vaš otrok in čarovnik bi morala dobesedno drug za drugim napihovati isti balon, da bi prišlo do prenosa sline. Poleg tega je tudi verjetnost, da bi bil čarovnik okužen v našem prostoru skrajno majhna, saj smo dežela z izjemno nizko prebalneco nosilcev virusa heptitis B. Menim, da lahko na dogodek pozabite.