Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Viroze in zbujanje

Viroze in zbujanje

Pozdravljeni,

Imam sina, starega 5 let in pol. Že od kar je bil prvič prehlajen, to je bilo pri 9ih mesecih, se dogaja, da ob vsaki bolezni ne spimo tri dni preden zboli in potem prve dni bolezni. Dve zadevi bi izpostavila: 1. sin je izredno pogosto bolan oz prehlajen (vsaj 2x na mesec), to je do lani vključevalo laringitise, bronhiolitise, enkrat pljučnico, prehlade, tudi adenovirozo (imel je hud potek). Pri njemu ne gre brez dolgotrajnega kašlja. Njegova pediatrinja pravi, da ne vidi pri njemu, da bi bile kakšne posebnosti, imel je samo enkrat antibiotik. Meni pa se po vseh letih že meša od vsega in sem postala izredno nestrpna ob prvem smrkanju. Bili smo na ORL in ima samo malo povečano žrelnico, alergij nima, tudi izbirčen pri hrani ni, je vse, na higieno, umivanje rok pazimo. 2.zaradi vseh teh bolezni trpi naše spanje. Še do lani smo bili žal v majhnem stanovanju in tako nihče ni spal. Težava, ki jo vidim je, da se sin zbuja že 2-3 dni pred izbruhom bolezni oz prehlada in potem še nekaj dni po začetku, pri laringitisih smo itak prebedeli noči zaradi kašlja in njegovega joka cele noči. Zdaj, ko je malo večji je intenzivnost malo manjša, se pa še vedno pojavlja, preden zboli je buden že veliko prej, ponoči se zbuja, intenzivno sanja, tako da že vem, da se nekaj pripravlja. Spal nikoli ni veliko, tudi čez dan so bile vedno težave, spanje je čez dan opustil pri 4 letih, nisem nikoli opazila, da bi imel kakšno pomanjkanje spanja. Naš življenjski slog je drugače, da smo veliko zunaj, fant ima ogromno energije in se z možem trudiva, da jo porabi v naravi, jemo pestro hrano. Na splošno se zelo dobro ujame s sovrstniki, ga imajo zelo radi, družaben, samo da se mu dogaja, doma pa zelo trmast in kljubovalen že od prvega leta naprej. V vrtec res ni nikoli hodil pretirano rad, opazila sem, da je bil vsak ponedeljek popoldan, po vrtcu, zelo naporen, nagajiv, intenziven. To smo začeli reševati tako, da gremo po vrtcu na igrišče in se je izkazalo, da je tak prehod bistveno boljši in pride umirjen domov.

 

Zanima me kaj lahko še naredim, namreč ne zdi se mi normalno, da je toliko bolan? Krvi mu res niso nikoli pogledali, razen 2xpri bolezni in pred operacijo vodne kile, kjer je pokazalo blago pomanjkanje železa.

Kakšna je povezava viroz ob zbujanju, predvsem preden zboli? Kaj se dogaja takrat, da je dogajanje tako intenzivno, od sanjanja in preprostega zbujanja v smislu krikov ponoči?

Ali mi mogoče lahko pomagate s kakšno informacijo ali usmeritvijo? Na žalost komaj čakam, da zraste, ker sem od vsega tega izredno utrujena. Žal tudi nimamo babic in s tem možnosti drugačnega varstva.

 

Hvala in lep pozdrav

Nisem našla študije, ki bi potrjevala nočni nemir in slab spanec v času pred boleznijo. Torej se ravno v času inkubacijske dobe, torej od stika z mikrobi do znakov bolezni, ko se virus v telesu razmnožuje in potekajo imunski procesi, to pokaže kot nemirnost, zbujanje, slaba kvaliteta spanca. To so sicer špekulacije, lahko pa je tudi kaj na tem.

Morda bi vas pediatrinja napotila na posvet k psihologu (za ev. tehnike umirjanja v obdobjih krikov in joka), če so te motnje tudi izven bolezni, tudi v ambulanto za motnje spanja.

Kar se tiče pogostega obolevanja, pričakujemo, da otrok po 3. letu starosti ne oboleva več tako pogosto. Če gre predvsem za dihalne in črevesne virusne okužbe, bi morda preverili IgA protitelesa, čeprav je malo verjetno, da bi imel to motnjo tako velik otrok.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close