viroza v družini in novorojenček
Pozdravljeni!
Doma imamo 11 dni starega dojenčka, sin (2.5 let) pa je pred 5 dnevi zbolel s kašljem, izcedkom iz nosu in vročino do 39st.
Včeraj ga je pregledal pediater, ki je na podlagi pregleda in odvzema krvi zaključil, da gre za virozo. Danes je tudi temperatura nekoliko padla in je sin vidno boljši, kašlja sicer nekoliko več in je-le ta bolj produktiven (“trgajoč”). Sicer sem se tudi jaz okužila, vendar, ko sem v tesnem stiku z novorojenčkov nosim masko in si razkužujem roke, trudimo se tudi, da starejši sin ni preblizu dojenčka.
Ker je otrok izključno dojen, me zanima, koliko je dejansko zaščiten pred okužbo s protitelesi iz mleka?
Je še kaj kar lahko naredim, da poskusim preprečiti okužba najmljajšega?
Kdaj (približno) ne bo starejši sin več kužen (ko mu preneha teči iz nosu?), da lahko varno omogočim stik z novorojenčkom?
Koliko časa lahko po virozi še kašlja in izkašljuje viruse?
Hvala in lep pozdrav,
Lucijana
Draga Lucijana,
če ste zboleli sami, bodo novorojenčka ščitila predvsem tim. sekretorna IgA protitelesa v vašem mleku, saj v krvi nimate dovolj specifičnih zaščitnih IgG protiteles (sicer vi ne bi zboleli).
Poleg striktne higiene kašlja pomaga še natančno umivanje rok (večinoma se okužimo preko rok, glavno vstopno mesto za viruse je očesna veznica – ko si z “umazanimi” rokami pomencamo oči). Če uporabljate masko, si jo morate nadeti in šele nato umiti (ali razkužiti) roke. Maske se ne dotikajte in jo menjajte na 20 minut, ko ste blizu dojenčka.
Pomaga tudi čiščenje površin, ki jih več prijemljete – mize, kljuk na vratih… – na katerih lahko viruse puščamo, ko se jih dotikamo ali po njih kihamo, kašljamo.
Koristno je tudi gibanje na svežem zraku oz. pogosto prezračevanje stanovanja.
Malčki so precej dlje kužni kot odrasli – in lahko viruse (resda v manjši koncentraciji) izločajo še kakšen teden po tem, ko nimajo več znakov prehlada.
Upam, da bo prehlad čim prej mimo. Pozdrav,
Spoštovana,
doma imamo 2.5 mesecev straega nadobudneža, ki je prehlajen. Sicer je nosek prehoden, le “spodaj” ima polno “hrkljev”, ki ga seveda ovirajo pri dudi, dihanju,…
Katastrofalna noč je za nami, skoraj nič nismo spali, ker se je mali stalno prebujal. Sicer vročine nima, hrani se normalno (najprej ga podojim in nato mu dodam). Menim da je razpoložen, živahen..
Zanima me, pri kolikšni temperaturi ukrepamo? Najverjetneje mu damo svečko v ritko? Kje merimo temp?
Kar pa me najbolj skrbi – kako naj spravimo hrklje ven….ne zna se odkašljati, ne more zaspati brez dudice, a je ne more imeti, ker je “zabasan” in začaran krog je sklenjen.
Prosim vas za pomoč in vas do odg. prav lepo pozdravljam
Spoštovana,
moj odgovor prihaja prepozno za ukrepanje ob vaših težavah – a bo morda uporaben za koga, ki se bo kdaj srečal s podobnimi težavami.
Novorojenčki in mladi dojenčki ob okužbah dihal ne reagirajo vedno s povečano temperaturo, zato vročina ni edino merilo za pot k zdravniku. Merimo pa jo pod pazduho, ob visoki temperaturi (and 38,5 st. C) jo nižamo z zdravili, lahko v obliki sirupa ali svečk.
Ob prehladih smo pozorni na barvo kože (bojimo se bledih, “prosojnih” dojenčkov), hitrost dihanja (več kot 60/min.), znake dihalnega napora (ugrezanje medrebrnih prostorov, stokanje), utrujanje ob pitju… Očitno vaš dojenček ni imel nobenega od teh znakov.
Hrkanje ni nič hudega, kaže na sluz ali druge izločke vnete sluznice v velikih dihalnih poteh. Dojenčki jo izkašljajo, a večino spet pogoltnejo in pogosto kasneje tudi izbruhajo…Pomaga jim “redčenje” sluzi s primerno vlažnostjo zraka (=čim več gibanja na svežem zraku) in zalivanjem noska s fiziološko raztopino.
Pozdrav,