Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija viroza ali bakterijsko vnetje?

viroza ali bakterijsko vnetje?

Pozdravljeni,

prosila bi za pomoč,ker ne vem kaj storiti, saj sem dobila 2 različni zdravniški mnenji.
Namreč naša 8-mesečna dojenčica je v petek zvečer kar naenkrat zakuhala (temperatura nad 38). Drugih znakov ni imela. Dala sem ji svečko paracetamol in je zaspala. Ob treh ponoči pa je bila spet vroča. Tako je ob 8 zjutraj v soboto imela že 38 vročine. Šli smo k dežurnemu v lokalni zdravstveni dom, ki pa ni bil pediater ampak zdravnik splošne medicine. Je pregledal. tamalo in rekel, da ima vneta ušesa in dobili smo Hiconcil. Ko smo prišli od zdravnika sem ji dala še eno paracetamol svečko in prvo dozo antibiotika. Po tem ji je vročina padla in se ni več pojavila. Je pa začela v nedeljo kašljati in smrkati. Kašelj je vedno hujši, najprej je bil suh, zdaj je sočen. Včeraj je dobila napad kašlja takoj po hranjenju in je zbruhala mleko. Med izbruhanim mlekom je bilo ogromno sluzi. Drugače je videti, da težko požira gosto hrano. Ko ji dajem gosto hrano, se ji vačsih kar dvigne – zgleda kot da bo bruhnila. Včeraj je začela tud bolj tekoče kakati – 4krat na dan (mogoče zaradi antibiotika?).
No včeraj v ponedeljek smo šli še k našemu pediatru, ki je takoj rekel, da zadeva sigurno ni bakterijska in da naj takoj nehamo z antibiotikom. To mi je bilo malo čudno, ker mi je dežurni 2-krat zabićal, da moramo antibiotik obvezno jesti en teden. Plus, iskreno povedano, edini argument pediatra za virozo je bil, da imajo zdaj vsi otroci to. Na mojo zahtevo smo šli v laboratorij. CRP je bil 0, levkociti nomalni, zvišan je bil delež limfocitov. To vse naj bi kazalo na virusno infekcijo, tako da smo prenehali z antibiotikom.
Zdaj me pa vseeno muči, ali sem prav storila. Ali je možno, da bi zaradi antibiotika CRP in levkociti padli na normalo, v resnici pa je šlo res za bakterijsko vnetje? Kako je možno, da 2 zdravnika postavita diametralno drugačno diagnozo?

Hvala Vam za pomoč in LP

Smkranje, izraziti prehladni znaki (vključno s kašljem) so običajno znak virusnega prehladnega obolenja ne glede na vročino. Bakterijsko poslabšanje ob prehladu je običajno po nekaj dneh prehlada (5-7) ali kot vnetje ušes ali kot npr. pljučnica, vendar je takrat otrokovo stanje po manjšem izboljšanju slabše, ima bolečine ali pa je splošno stanje slabo. Le izjemoma je neka okužba, ki poteka s prehladnimi znaki, kar takoj bakterijska.
Lahko bi sklepali, da je vaš otrok zbolel s prehladno virozo, pri kateri antibiotik ne učinkuje, kar nakazuje tudi padec vročine (kar vedno pomeni izboljšanje) po prvem odmerku antibiotika, ki zzagotovo še ni mogle učinkovati, saj potrebuje vsaj 24-48 ur, da opravi svoje.
Krvni izvid se po uvedbi antibiotika (če je potreben) popravi v dnevu, dveh, prevalenca limfocitov pa skoraj nedvomno kaže, da je šlo za virusno okužbo.
Glede na izkušnje z zdravljenjem in interpretacijo bolezni pri otrocih, je seveda zelo možno, da se pediatrična in splošnomedicinska diagnoza močno razlikujeta.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

en mesec nazaj sem prebolel močno virozo ki je trajala dober teden.

trenutno imam že 5 dan vročino 39,4°C (konstanta, pade le zaradi zbijanja z lekadoli). Jemljem lekadol 1000mg, na 6 ur. Temperatura mi pade le za 1 °C, nato pa še preden lahko vzamem naslednji lekadol zrase na 39°C. Poleg tega se močno potim in imam napade kašlja (suhi kašelj). Kašelj je kdaj tudi tako močan, da me sili na bruhanje. Na začetku sem imel v ustih tudi železni okus, vendar tega ni več. Drugih simptomov nimam.

3 dan je krvna slika pokazala CRP 70, ostali izvidi pa dokaj normalni, danes pa je CRP 105.

Zanima me ali gre za bakterijsko okužbo?

Sicer samo s podatkom o CRP ne postavljamo diagnoze oz. povzročitelja, po vsem napisanem pa je potrebno izključevati (oz. potrditi) pljučnico.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close