Najdi forum

zanima me, kaj veste o vipassani – meditaciji, ki jo je uvedel en gospod, po imenu Goenka.

ima kdo kakšne izkušnje s tem? kakšna so doživetja?

Vipassana je pač ena od meditacijskih tehnik. V bistvu pomeni “videti stvari, kot v resnici so”. To je ena najstarejših Indijskih tehnik meditacije, ki jo je ponovno odkril Gotama Buddha pred več, kot 2500 leti. Po njegovih besedeh naj bi bila to univerzalno zdravilo proti unierzalni bolezni….

Vipassana je način samotransformacije skozi opazovanje samega sebe. Osredotoči se na globoke medsebojne povezave med mislijo in telesom, ki jih lahko neposredno doživljamo z discipliniranim opazovanjem fizičnih senzacij, ki oblikujejo življenje snovnega telesa in nenehno povezuje in pogojuje življenje misli, torej uma. Sloni na opazovanju, samoraziskovanju, popotovanju k skupnim koreninam misli in snovnega telesa in sprošča ter odpravlaj mentalno nečistočo, ki se kaže v ravnovesju uma , polnega ljubezni in sočutja.

V tej meditaciji mnoge stvari postanejo mnogo jasnejše. Življenje postane karakterizirano z bistveno povečano zavednostjo, neodvisnostjo, samokontrolo in mirom v sebi.

Gospod S.N. Goenka je eden od učiteljev tovrstne meditacije in ima v ZDA veliko pristašev. Sicer pa izhaja iz Burme.

...naj bo Luč, Ljubezen in Radost!...Igor T. - LOSANG TASHI

hvala igor za informacije, vendar sem to že prebrala na njihovi strani in mi je teorija nekoliko znana.
bolj me zanimajo vaše izkušnje, če je kdo že bil.

kolikor lahko slutim, je to kar intenzivna 10-dnevna izkušnja (organiziranje meditacije po svetu, tudi blizu nas – italija, avstrija, nemčija…).

si ti že kdaj poskusil s tem?

Osebno nimam izkušenj z g. Goenkejem in se bom v nadalje še kar držal svojih tehnik. Priporočam pa temeljito pripravo, kar pomeni vsaj nekaj let redne vadbe joge, nadišodna, pranajame, kriya joge itd., preden se podaš na takšno pot.

No, jaz se z Igorjem ne strinjam, da so potrebne neke posebne tehnike preden se lotiš vipassane. Budov nauk je zelo preprost. Bajana, svetujem ti, da si prebereš 4 plemenite resnice in osmero pot, morda se pridruži kakšni meditacijski skupini, drugače imaš pa iz tradicije Theravada (ki se trudi ohranjati Budov nauk čimbolj neokrnjen) ogromno prosto dostopnih materialov na internetu.

ja, kolikor vem vipassana nikakor ne vključuje kakršne koli verske podlage v svojo teroijo, ampak pomeni: stvari videti take kot so.

sem se uspela pogovarjati z ljudmi in tudi ni potrebno nikakršno predznanje in trening yoge pred odhodom na meditacijo, čeprav je to zelo intenzivna ikušnja in je ne gre zlahka jemat.

poteka 10 dni, in je zelo asketsko organizirana. cel dan potekajo mediacije, vmes se ne smeš pogovarjati z ljudmi ali imeti stikov s kakršnimkoli svetom.

meni se zdi zanimivo in bom šla, vendar šele drugo leto pomladi (zaradi dopusta in ostalih mojih dejavnosti).

vam sporočim tudi mojo izkušnjo 🙂

Sam sem bil julija v Italiji na 10 dnevnem kurzu. Ni potrebno nobenih predpriprav. Greš tja in si pač tam. Glede sedenja je tako, da ne komplicirajo, kako sediš. Pač – le v dvorani se nej ne bi ležalo, če se v svoji sobi in če si utrujen od meditacije si pač odpočiješ leže za nekaj minut.
Organizacija v Italiji je odlična. Ravno tako vodenje, hrana, okolica…

V samem centru veljajo nekatera pravila, ki si si jih lahko že prebrala na internetu. Vsa ta pravila imajo svoj smiesl in moram reči, da so mi kvečjemu pomagala in so v kontekstu vsega, kot pa da bi si jih težko držal.

Mogoče za konec – Vipassana je način življenja, ne samo meditacija. Sam sem precej prizemljen in na stvari gledam precej logično. In princip Vipassane je logičen, ker temelji na naravnih zakonih.

Lep dan,
Boštjan13

Tudi meni je bilo všeč. Niti italijansko ti ni treba razumet……

o super.

ja, zavedam se tega, da je vipassana način življenja, ravno zato me tudi zanima vse skupaj. ne samo zaradi bogatih izkušenj, katere pridobimo v teh 10 dneh.

zanima me še nekaj. a meditacija v sobi se lahko opravlja leže? navajena sem meditirati namreč leže. nekateri to odsvetujejo zaradi tega, ker je večja nevarnost da zaspiš med meditacijo, vendar jaz teh problemov nimam. meditiram pa po eno uro.

na žalost sem jesenske načrte za vipasano morala spremeniti, vendar pa nameravam iti v spomladi, le če mi bo uspelo dobiti dopust.

Danes berem po netu kaj je vipassana.

23.1.2008 začnem 10 dnevni tečaj na Tajskem v Chiang Mai-u v Wat Doisuthep.
Ali ima kdo od tam izkušnje?

lp Joži

Samo priporočilo: IZOGIBAJTE SE DRUŽENJA V VEČJIH SKUPINAH, POIŠČITE ZAKLONIŠČE V PRIMERU DEMONSTRACIJ ( kralj je slabega zdravja ), NE POZABITE SPALNE VREČE ZA SPANJE NA LETALIŠČU IN N I K A K O R NE JEJTE HRANE, KI JO PRODAJAJO NA ULICI…

A gre kdo na vipassano, v italijo, 1.7.09? 10 dni. cost division

A gre nekdo 31.03.2009. 10 dni na Vipassano v Lutirano, Italija?

Anybody going to Italy Lutirano Vipassana 10day meditation course on 31.03.2009?

Odblokiraj svoj mail naslov v svoji NADZORNI PLOŠČI, da bo tisti, ki bi te vzel s sabo, lahko odgovoril!

Živjo!
sm vidla da se je v tej temi nazadnje pisalo kar dosti časa nazaj, zato upam da se bo kdo odzval tudi na moje sporočilo 🙂 pravzaprav sem ne dolgo nazaj odkrila vipassana meditacijo in moram reči, da sem do zdaj popolnoma navdušena nad vsem kar sem prebrala in bi šla letos oktobra v italijo na 10dnevno meditacijo. pa me zanima, če mogoče še kdo planira v tem času iti??

pozdravček vsem.
meri

Saj nimam nič proti meitaciji. Pa vendar ne vem, zakaj je potrebno potovati v Italijo in poslušati navodila v tujem jeziku ob res kvalitetni ponudbi doma.

Igor,
mi lahko prosim pošljete kašno povezavo do ponudbe pri nas v Slo.? jaz nisem namreč nič zasledila…

hvala!

pozdravček, meri

Žač reklam ne objavljamo na forumih, lahko pa sama pogooglaš. Za dogajanja v Sloveniji je najbolj pripraven portal NAJDi.SI , Sam sem našel kar 7 ponudnikov.

aha sem pogledala, samo te naše meditacije so večinoma plačljive, pa tudi enodnevne…ni take izkušnje kot jo verjetno dobiš z 10dnevno. hvala vseeno za vaše mnenje 🙂

bi pa prosila še koga, da mi zaupa svojo izkušnjo/mnenje, če je že romal do italjie 🙂

pozdravček!
meri

Ja potem pa kar pot pod noge, če vam tu ni dovolj dobro…..

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close