Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija VID SLUH… PRI NEDONOŠENČKIH

VID SLUH… PRI NEDONOŠENČKIH

Pozdravljeni!

Ponovno se na vas obračam z par vprašanji.
Doma imamo trimesečno dojenčico, korigirano en mesec (2 meseca prezgodaj rojena) Zanima me kako je z spremljanjem glasu in gledanjem pri nedonošenčkih. Naša punčka npr. če jo obgovarjam ne bo obrnila glave na tisto stran kjer sem jaz. Sluh je bil preverjen v porodnišnici in je bil uredu in tudi ob kakšnih zvokih se zdrzne.

Kar se tiče vida pa smo opazili,da že zna spremljati predmet,ki se premika pred njo iz ene strani na drugo ampak se mi dozdeva kot da gleda drugam. Glavo obrača za predmetom a se mi zdi kot,da gleda nekam v daljavo a očitno ga vidi drugače ne bi obračala. Včasih tudi še gleda navzkriž.

Kako je z s tem pri nedonošenčkih? Vedno ko berem knjige kaj bi moral že otrok znati, ne vem kam naj njo štejem. Ali pod en mesec,morda pod dva?

Imamo pa tudi problem,da ima glavo večino obrnjeno (kadar je na hrbtu) v desno stran in nikoli je ne da sama od sebe v levo. Fizioterapevt nam je rekel naj ji dajemo v levo kar na silo. To počnemo vendar takoj ,ko je možno jo obrne v desno, razen če ji glavo založimo.
To me močno skrbi. Zdi se mi če ji mi na silo fiksiramo glavo s tem ne naredimo prav dosti,ker se ji s tem nič ne jačajo vratne mišice.

Lep dan

Spoštovana,

pri vaši deklici gre vse tako, kot mora. Starost mesec dni (korigirana – in mejnike za to starost glejte pri vaši hčerki, korekcijo svetujemo vsaj do 1 leta, za nekatere bolj “psihološke” mejnike pa svetujejo korekcijo glede na starost celo do 3. leta) je pravšnja za začetek spremljanja s pogledom (pa še to ne vsakič, ko to od nje pričakujemo in lahko le za krajši čas).
Škiljenje je normalen pojav celo do 1. leta (otrok se šele “uči” sestaviti sliki iz obeh očes v eno, kar je naloga možganske skorje, ki potem uskladi delovanje mišic, ki obračajo zrkli).
Obračanje k viru zvoka pride kasneje. Nekateri prezgodaj rojeni otroci, ki so vajeni bolj “hrupnega” okolja intenzivne, pa se ob zvokih sprva ne zdrznejo in začne starše celo skrbeti, ali sploh slišijo.
Gledanje “bolj na eno stran” ima lahko zelo različne vzroke – predvsem je treba preveriti, da nima zatrdline na mišici obračalki glave (kar je posledica blage natrganine med porodom, ki se zaraste in lahko “vleče” skupaj). Torej lahko že sami potipate obe mišici in opazite, ali se razlikujeta. Drugi razlog je lahko prekomerna napetost mišic na tej strani – a bi vas na to verjetno že opozorili. Torej ostane “navada” – morda imate posteljico postavljeno tako, da izvor vsega zanimivega prihaja vedno z ene strani. In k njej se pač stalno obrača. Rešitev v tem primeru je obračanje posteljice (za 180 stopinj) in ponujanje igračk s strani, ki ji “ne paše”. Obračanje “na silo” je čisto neprimerno, mišica bo le še bolj napeta.
Torej, vprašajte kaj več vašega pediatra, fizioterapevtko. In če ne boste zadovoljni, pa ste iz ljubljanskega okoliša, lahko pokličete tudi v našo otroško ambulanto – zlasti fizioterapevtko Lidijo Žgur (01 522 62 48), ki vedno najde pravi nasvet in besedo za take težavice.
pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close