vid pri nedonošenčkih
Pozdravljeni dr. Cerarjeva,
sem brskala po forumih in po spletu, spraševala tudi na sosednjem forumu, pa nisem našla čisto točnega odgovora na svoje vprašanje, zato vam pišem. Zanima me, koliko in kaj vidi dojenček – nedonošenček, konkretneje ali je pri nedonošenih časovnica kdaj in kaj vidi kakor koli drugačna.
Moja sinčka sta rojena pri 32 tednih. Zdaj imata osem tednov, torej smo ravno dosegli “nulti dan”. Ne vem, koliko in kaj sploh vidita in kakšna naj bo naša interakcija, da me bosta zaznala z očmi. Na spletu sem našla npr. tale prispevek http://www.zurnal24ur.si/kako-vidi-dojencek-clanek-105851 – ali ta časovnica velja ne glede na (ne)donošenost otroka in bi torej že morala npr. osredotočiti pogled na predmet etc.
Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav na EINT, tjasa
Draga Tjaša,
članek je res poljuden, a pove bistveno. S tem, da to velja za donošenega dojenčka, pri nedonošenčkih je treba upoštevati korekcijo.
Če nedonošenček ni imel kakšnih hujših zapletov v smislu retinopatije zaradi nedonošenosti (ki pa je v Ljubljani strašno redka, le pri izjemno nezrelih, intenzivno in agresivno zdravljenih z umetno ventilacijo in kisikom, še zlasti po prebolelih hujših bakterijskih okužbah – sepsah) ali hujše cistične periventrikularne levkomalacije (motnje v prekrvavitvi možgančkov, še zlasti v področju možganov, kjer so vidna središča), se pričakuje normalen razvoj vida. Drži pa, da je med prezgodaj rojenimi več očalarjev, predvsem na račun kratkovidnosti, pa tudi zaradi zgodnejšega odkrivanja “družinsko pogojene” kratkovidnosti ob pogostejših kontrolah pri okulistu v primerjavi z donošenimi otroki.
Vaša korenjaka torej zabavajte z lastnim obrazom in živobarvnimi igračami, lahko so tudi navadni cofi. Ko bosta budna, ju bosta kmalu (torej v 2-3 tednih) začela spremljati. Da bi ob doseganju “nultega” dne že z zanimanjem opazovala vaš obraz ali dogajanje okrog sebe, pa je zelo preuranjeno pričakovanje… 🙂
Pozdrav,
Pozdravljeni,
tudi mene zanima nekaj glede vida pri nedonošenčkih.
Moj otrok je bil rojen v 26. tednu nosečnosti, imel je sindrom dihalne stiske, intersticijski emfizem levega pljučnega krila, intraventrikularno krvavitev 2. stopnje obojestransko z ventrikulomegalijo, obstruktivni hidrocefalus po krvavitvi druge stopnje, slabokrvnost, krče, sepso (staphylococcis epidernidis), retinopatijo 1. stopnje na obeh očeh in odprt ductus arteriosus 2krat.
v očke dajama 0,5% atropin raztopino 2krat na dan.
Ali lahko oslepi, ali bo slabše videl, kaj pomagajo te kapljice???? Na kontrole hodima 2krat tedensko, kaj sploh tam ugotovijo. Ali na očeh tisto neha rast, ali se zmanjša?
Midva sva zdaj tri dni doma, nikoli nama zdravnica ni točno razložila kaj to sploh je in kaj pomagajo te kapljice. Zato vas prosim, če mi lahko malo razložite.
LP, Natalija Robnik
Spoštovana,
ni prav, da vam zdravnica ni razložila, zakaj so potrebne kapljice, ki jih vaš fantek dobiva. Kapljice atropina delujejo na oči tako, da prehodno “ohromijo” mišico, ki oži zenico. S tem se izboljša pretok med posameznimi očesnimi prekati – obenem pa se tudi izboljša preglednost očesnega ozadja takrat, ko ima otrok pregled pri okulistu.
Zakaj natančno dobiva vaš dojenček te kapljice, mi ni povsem jasno, saj nobena od diagnoz, ki ste jih zapisali, ni povezana s takšnim zdravljenjem. Očitno gre še za kakšno dodatno težavo (morda povečan pritisk v očesu?). Same kapljice pa ne morejo ničesar poslabšati, tudi če bi jih dobival dolgo.
Vsekakor MORATE ob naslednjem pregledu zdravnika/co prositi, da vam natančneje pojasni, kaj se pri vašem fantku dogaja, kakšni so predvideni ukrepi – zdravila in kaj se pričakuje v naslednjih tednih in mesecih. Najslabša je negotovost, nezanesljivo je tudi iskanje odgovorov pri tistih, ki premalo poznajo težave pri vašem sinu.
Pozdrav,