Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija vid in sluh pri dojenčku

vid in sluh pri dojenčku

Pozdravljeni!

Sem mamica 6 tedenskega sinčka. Danes je bila pri nas na obisku tašča, nekaj časa je imela v naročju svojega vnučka, nakar me je vprašala ali moj otroček sploh vidi in sliši. Pravi, da moj sinček ni reagiral, ko se je z njim pogovarjala in igrala. Povedala sem ji, da so mu v porodnišnici opravili pregled sluha (bilo je vse v redu), pregled vida pa ne (ali to sploh obstaja?).
Jaz menim, da moj otroček nima težav z vidom, saj je že večkrat odreagiral na vrtiljaček, ki ga ima nad posteljo (za kratek čas je sledil premikajočim se metuljčkom na vrtiljaku). Glede sluha pa sem tudi jaz zaskrbljena, saj se tudi meni ni nikoli odzval, ko sem ga ogovorila. Velikokrat mi namreč zaspi na prsih, jaz pa ga skušam zbuditi tako, da začnem govoriti, a ne pomaga. Pa tudi čez dan, ko je buden in se z njim pogovarjam, nisem opazila, da bi ga moj govor sploh pritegnil. Je to normalno za to starost? Zanima me tudi pri kateri starosti začnejo otročki gledati osebo v oči, ko se ta oseba z njim pogovarja?
Naj povem še, da imamo doma urejen previjalni kotiček na pralnemu stroju in nekajkrat se je zgodilo, da sva ga z možem previjala ravno tedaj, ko je bil stroj vklopljen in je centrifugiral. Je možno, da bi zaradi pralnega stroja oglušel? Mož me tolaži, da to ni možno, sicer bi morala biti gluha tudi midva. Je pa pralni stroj že dokaj star in tudi hrupen (čeprav ne tako močno hrupen, kot je bil najin prejšnji pralni stroj). Kakšno je vaše mnenje? Zanima me tudi ali je dojenčkov sluh bolj občutljiv kot sluh odraslega? Ter kako bi lahko sama preverila ali je z sinčkovim sluhom vse v redu?
Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav,

Pika

Draga Pika,

prav hudo mi je, ko berem, kakšne skrbi vas tarejo. Za uvod – pralni stroj zanesljivo ni povzročil takšnega hrupa, da bi vplival na sluh dojenčka ali vas. Bolj verjetno je, da ga med previjanjem v času centrifugiranja (še posebej, če pralni stroj ni čisto v “wasservagi”) na povijalnem pultu pošteno pretrese, kar ni najbolj prijetno. Preverjanje sluha v porodnišnici je dovolj natančno, da vas stanje sluha pri vašem sinku ne bi smelo skrbeti. Drži pa, da dojenčki znajo “izklopiti” okolico, ko so siti in zaspani, mirno spijo ob glasni glasbi, pogovoru, nekatere hrup sesalca celo najbolj uspava. Poleg tega res še nekoliko slabše slišijo – ker je v srednjem ušesu še nekaj tekočine, kar moti prevajanje zvoka preko slušnih koščic.

Kar se tiče vida, so dojenčki zaradi oblike zrkla v tem obdobju kratkovidni. In zaradi nezrelosti možganske skorje se šele učijo, “kaj naj bi videli”. Najbolj jih zanimajo obrazi, ki so blizu, tudi živobarvni cofi (npr. rdeči) so lahko predmet njihovega zanimanja. A le če so budni in zadovoljni.

Spremljanje predmetov in reakcija nanje (npr. z nasmeškom) se prične po 6-8 tednu starosti – in ker malo zamujam z odgovorom, je zelo verjetno, da je to za starše tako pomembno obdobje (ko se dojenček iz prebavne spalne vreče prelevi v socialno bitje) že prišlo…

Torej bodite povsem brez skrbi, za taščine (zlobne) opazke pa postanite “gluhi in slepi” vi.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close