vid
Zdravo.
Fantek je star 11 tednov in meni se zdi zdrav. Danes zjutraj je bila z njim tašča in ko ga konča zabavat mi reče »si ti prepričana, da ta otrok vidi«? S tem stavkom mi je nagnala strah v kosti. Namreč res je … Otrok večino časa strmi v eno točko. Gleda v strop, v prazno. Če se z njim pogovarjaš ti z očmi ne sledi. Tudi če mu nastavim igračko žive barve pred oči in jo premikam levo in desno ji z vidom ne sledi. Ko pa pridemo na svetlobo zamiži. Torej vidi?
Ko smo bili pri pediatru na pregledu je sledil prstu (mogoče slučajno) in takrat naj bi bilo vse v redu. Le zelo redki so trenutki, ko res gleda. Npr včeraj zvečer sva se zabavala in ko sem zapustila prostor je gledal za mano. Danes zjutraj ga je zabavala tašča pa je niti pogledal ni.
Naslednji pregled imamo konec meseca. Me mora kaj skrbet, ali je za tako starost to normalno? Kdaj otrok začne povezovati sluh in vid? Oziroma vid in motoriko?
Pišem vam, da se malo pomirim, saj me je tašča res razburila 🙂 Sem povedala možu, se je razburil tudi on. Taščo sva okregala da kaj nas straši, čeprav ni mislila nič slabega. Odkar »vemo« smo vsi trije živčni in mu mahamo pred očmi, kažemo igračke, ropotamo … Otrok pa nič … Še vedno gleda v prazno.
Pa še nekaj. Cepljen je bil za tuberkulozo. Ob odpustu iz porodnišnice. Takrat mi je pediater rekel, da lahko rata mehurček na mestu cepljenja in da je treba to pustiti pri miru. Njemu se ni poznalo nič. Zdaj pa ima kot nek mozoljček tam. Je to to? Je možno, da je šele sedaj prišla reakcija po cepljenju ali je to morda kaj drugega?
HVALA !
Lep pozdrav
Barbara
Pozdravljeni!
Zelo malo verjetno se mi zdi, da bi pri pregledu sledil prstu le slučajno. Če zamiži na svetlobi, svetlobo vsekakor vidi. Sposoben naj bi bil kratkega stika z očmi in sledenja ter obračanja oči proti svetlobi. Predlagam, da to pregleda zdravnik, v svoji zaskrbljenosti boste sami sebe težko prepričali. Za kaj več lahko povprašate še na forumu pediatrija, saj v podrobnosti tega področja žal ne poznam.
Lep pozdrav!