Najdi forum

Pozdravljeni,

v hiši bi želeli imeti še en vhod za dostop do prvega nadstropja, tako da sta praktično gospodinjstvi ločeni – sedaj sta dve gospodinjstvi, en skupen vhod.
Potrebno bi bilo rušenje stene (steklene kocke), izdelava zunanjih betonskih stopnic do prvega nadstropja, polaganje keramike, ograja za zunanje stopnice ….
Smo iz Ljubljane, planiramo izvedbo spomladi 2013 – možni izvajalci prosim pustite kontakt, da se dogovorimo za ogled.

Hvala,
Maja

maja2612,
malo opozorila Maja : Za omenjen poseg , po P.S.-u potrebuješ gradbeno dovoljenje.
Primerno si pridobi načtre; izdelaj popise del in količin, da se boddo lahko “Predračuni” primerno primerjali med sabo. Tako boš imela realen vpogled med izvajalci in manj presenečenj ob samem “končnem obračunu”.

LP

Pozdravljen grezilo,

zakaj gradbeno dovoljenje? saj je poseg na našem zemljišču in bodo stopnice potekale tik ob hiši, praktično pod napuščom?
hvala za opozorilo…., bom pa vseeno še preverila….

lp
maja

maja2612,
zaradi posega v gradbeno konstrukcijo objekta in spremembe zunanjega izgleda objekta.

“”Ob hiši želimo zgraditi zunanje stopnice do prvega nadstropja.

Gradnje zunanjih stopnic se šteje za rekonstrukcijo objekta (stanovanjske hiše), če posega v njegove konstrukcijske elemente in hkrati ne spreminja velikosti osnovnega objekta za več kot 10 %, v nasprotnem primeru se šteje kot gradnja novega objekta. V vsakem primeru je treba pridobiti GD.””
prekopirano iz komentarja/odgovora UE

LP

Živjo!
Moje ime je Maja in sem študentka podiplomskega študija na FDV. Pri predmetu Nove tehnologije v družboslovnem raziskovanju spoznavamo različne metode raziskovanja – tudi opazovanje z udeležbo na internetu. Kar pomeni, da je naša naloga približno en teden opazovati nek forum, se vključevati v pogovor in poročati. Zanima me ali bi vas motilo, če to storim pri tej debati, ne bi namreč želela, da bi prenehali debatirati. Vaši odgovori bodo prebrani le s strani predavateljice, sicer pa gre bolj za opazovanje, interakcijo kot pa same odgovore.
Sem pa se priključila na ta forum, ker sva s fantom tudi ravno na tem-narediti moramo ločen vhod. Iščeva nekega gradbenika, da nama svetuje oz uresniši najino idejo, da potem spomladi naredimo. Imeli pa bomo prizidek nekje 6×2,5 m (vzdolž pri hiši). Pa me zanima ali kdo ve če za gradbeno dovoljenje potrebujem načrt od arhitekta? Koliko stane gradbeno dovoljenje?

LP Maja

Živjo
Mene pa zanima ali ima kdo izkušnjo oz je imel dilemo ali dati na prizidek ( kjer bo svoj vhod, mere: 6×2) ravno ali običajno streho? Kaj ste se odločili? Kako ste zadovoljni?

Hej, ni sicer vhod ampak vseeno – pr nas doma bomo rihtali enkrat letos farčade pa bomo dali z ravno streho. Rihtali bomo mansardo tako da bomo dali več farčad. Imeli smo pomisleke ker drugač je klasična nižja hiša ampak gre povsem za praktičnost, nismo se sicer še veliko informirali samo pomoje treba manj strehe odkrivat. Smo se pa za to odločili ker ima nekdo v naselju na klasično hišo pa tut takšne ravne frčade in vbistvu zgleda ful fajn. Tut zadovoljni so.

Naj povem izkušnjo, ki so jo imeli pri starših od moje punce – oni so delali prizidek na visoko hišo, dali so običajno streho in zgledalo je super. Na visoko hišo res bolj pašejo običajne strehe, na nižje pa super pašejo tudi ravne. Letos pa so menjavili streho, tudi od tega prizidka in so ugotovili, da so deske spodaj začele že gniti, pa je staro nekaj čez 10 let. Kritino jim je pripisal arhitekt – tako da pazljivo, če boste imeli arhitekta in tudi kakšnega izvajalca boste najeli. Da ne bo potem zamakalo pa gnilo, tukej ne šparat, vsaj moje mnenje je tako.

“maja88z” , komentarji/odgovori glede prizidka so kar številni.
Seveda potrebuješ GD. Še pred tem , se pozanimaj na občini oz. priskrbi si LI, da boš vedela (tudi nato tvoj izbrani projektant) kaj lahko narediš; če smeš.
Sami postopki pridobivanja papirjev za GD za prizidek , niso nič drugačni kot za hišo. Običajno tudi cena ni kaj nižja. Računaj med 1800-2500€, za PGD dokumentacijo; komunalc.
Načrt ti izdela projektant.
Streha : tu bo projektant odigral vlogo, kako jo umestiti v okolico. Nekaj tudi tvoje (Vajine ) oči.
Iz terena: je cenejša in enostavnejša klasična streha; če je možno se samo podaljša obstoječa.

Pri ravni (komentar sky2007) , je potrebno paziti kako se vgrajuje material in kakšni materiali so predvideni za uporabo. Tudi na podrobnosti ,detalje , je potrebno paziti.
Tudi če arhitekt pripiše (predvidevam, da je predpisal) kritino, se je potrebno pred vgradnjo pozanimat ali je sploh primerna za dotično podnebje in kako se bo zadeva izpeljala/izdelala!!

Hvala za podrobne nasvete grezilo, sva mlada in zgubljena:) Veliko bomo morali vložiti in nočemo narediti neumnosti. Sem pa presenečena nad tem, da naj bi bila običajna streha cenejša in enostavnejša, saj si predstavljam, da je potrebno razkriti več strehe in zgraditi tudi ostrešje za novo. Nekako sem pričakovala, da bi bilo enostavneje dati ravno streho. Nas čaka očitno še premislek. Nekako pa vseeno bolj ‘navijam’ za ravno streho. Pozna kdo dobrega izvajalca/gradbenika?

maja88z, sem napisal, da se samo podaljša stara preko nadstreška; res, to je novo ostrešje.

Iz spomina : pri prijatelju smo naredili streho 6 x 2,6 m (novo ostrešje, kritina , izolacija) za 1200€; dela seveda nismo računali.
Komentar sem napisal le kot predlog, za delo v lastni režiji.

Ravna streha: menim, da je dražja izvedba. Odvisno od načina izvedbe in vgrajenih materialov.

Vsekakor drži, da se bo izdelalo po tvoji zahtevi in načrtu projektanta.
Da ne bo pomote, v primeru , da se uporabijo dražji strešniki in ostali materiali, bo cena temu primerna!!

Šele ko boš imela načrt in “Popis materiala in količin” boš lahko (oz. ponudnik) ovrednotila ceno za tvoj projekt; prej je samo debata “čez prst”, nič drugega!
Kje pa boš gradila?

Grezilo, sem hvaležna za komentar, nisem mislila nič slabega, seveda, vsaka izkušnja je drugačna glede na obseg, material ipd. Smo v okolici Ribnice na Dolenjskem. Rada bi čimbolj zmanjšala stroške, ker bo treba tudi okna še menjati in vse opremiti zato me skrbijo stroški vhoda, ki pa je nujen. Rada bi imela najcenejšo varianto pa ne vem katera je, ker so vse težke.

Ima kdo mogoče čist realno izkušnjo – kakšno farčado je dal in koliko je stala, samo toliko za predstavo?

maja88z ,
saj nisem nikjer napisal, da si grajala zadevo/komnetar!!!!
Iz tvojega konca , Ribnica na Dolenjskem, ne poznam izvajalcev.
Maja, dokler ne boš imela načrta, ne boš vedela koliko te bo stalo; niti kje lahko kaj izdelaš racionalno z drugimi primernejšimi materiali. Glede najcenejše variante: Te se IZOGIBAJ!! :-)))
Ni vedno najboljša in masikdaj se izkaže, da je naceneje na koncu najdražje!!

LP

Se zavedam da najceneje ni vedno primerna opcija in ne stremimo ravno k temu, samo pri eni službi je potrebno misliti tudi na denar, še posebej če sta ti dve opciji enakovredno všeč in funkcionalni, denar tudi pretehta. V tem smislu sem mislila. Sva pa dobila priporočilo in ta teden pokličeva in se lotiva projekta bolj podrobno. Hvala za vse nasvete in komentarje pa lep teden vam vsem želim.

Pozdravjeni vsi skupaj, sem prebral vaše objave in vam lahko povem kaj mislim. Star sem že kako leto čez 50 in sem hišo si sezidal pred 25 leti, leta 2000 smo delali velik prizidek, lani smo menjavali okna, drugo leto bo nadstrešek….v hišo je vedno treba vlagati in ko se ozrem nazaj včasih obžalujem kakšno poceni stvar, izberite raje nekaj srednjega, saj ni treba da je superlativ. Bolje malo počasneje in narediti dobro, ali pa morda vzeti kredit ali si od kje sposoditi denar. Se pa zavedam da mladim danes ni lahko začenjati nanovo še posebej v teh časih, ko ni služb.
Ko smo mi takrat delali prizidek -mala farčada dvokapnica z enim oknom + velika farčada dvokapnica (čez celo dnevno sobo z panoramskim oknom in balkonom + stebri do dol še čez dva nadstropja) pa nas je prišlo takratnih cca 2 000 000 SIT kar bi preračunano v evre bilo okrog 8000, samo so se stvari pozdržile.
Lep pozdrav, Dare

New Report

Close