Vezava denarja!!!
Pozdravljeni,
hvala za vse vaše koristne nasvete, ki jih z veseljem prebiram. Pri nas še čakamo dojenčka, zato tovrstnih izkušenj še nimam.
Pripravil pa sem nekaj informacij s področja, ki ga trenutno še bolj obvladam. Smo v fazi intenzivnega varčevanja in zato spremljam obrestne mere za vezane depozite. In kaj sem ugotovil? Naša največja banka (NLB) je na tem področju najbolj skopa. Obrestne mere za vezavo za 31 dni so naslednje:
NLB: 2,75%
Poštna banka: 4,05%
A banka: 4,05%
SKB: 4%
Razliko so torej zelo velike, zato preverite, da boste za svoj denar dobili kar največ.
Srečno in uspešno.
finančnik, hvala za informacijo. te obresti so verjetno za tolarske vezave?
mene vzajemni skladi ne zanimajo, ker bom denar potrebovala že čez 2 leti in mislim, da se mi ne splača, ker je v tem primeru treba plačati davek.
ali se mi torej najbolj splača mesečna vezava tolarjev, ali pa je morda v redu tudi nakupovanje eurov?
vezava denarja v bankah je čista izguba denarja….
vzajemni skladi in t.i. šparovcki se najbolj splacajo, kjer je donostnost tudi do 15%…
ce koga zanima taka vrsta varčevanja oz. vlaganja naj piše na:
Torej-obrestne mere so navedene za tolarsko varčevanje. Prepričan sem tudi, da je v primeru če potrebuješ denar v enem letu, boljša vezava na banki. Vzajemni skladi so v preteklosti imeli višje donose, toda kje je garancija za prihodnost! Pa obdavčitev: PRI PRODAJI TOČK PREJ KOT V TREH LETIH SMO ZAVEZANCI ZA DAVEK OD KAPITALSKIH DOBIČKOV. Pa vstopni in izstopni stroški pri vzajemnih skladih.
Tudi sam imam nekaj denarja v vzajemnih skladih, vendar pa sem za kratkoročno varčevanje (do 3 leta) vsekakor bolj naklonjen k vezavi pri banki. Pa še to: nobena borza ne gre le navzgor.
Srečno.
Jaz sem že nekaj denarja vzela po enem letu iz VS in plačala davek na dobiček in imam še vedno veliko več plusa kot na banki.Sicer je pa VS namenjen varčevanju na dolgi rok in nikakor ne špekulaciji!!!-ravno zaradi vzponov in padcev….ja, če raste tudi pada-mi pa vedno gledamo letni donos in nikakor ne tedenski ali celo dnevni.Na banki ti samo inflacija papa tiste obresti, pa še obdavčene so….Ne bom več nakladala, sam razjezi me, če kdo govori ko ne ve kaj!!!!VS so na dolgi rok!!!!!
Nataša
Pri Vzajemcih VEDNO plačaš davek na kapitalski dobiček za zadnja tri leta.
Torej, če boš vlagala denar 3 leta, boš plačala davek na kapitalski dobiček za vsa tri leta, če boš vlagala 6 let, pa “samo” za zadnja tri leta itd… Če boš vlagala 12 let, boš plačala davek na kapitalski dobiček spet za zadnja tri leta.
Cesar hoče svoje in basta! 🙂
Nataša
Seveda – davek na kapitalski donos za zadnja tri leta.
NPR:
1. leto – 100.000,00
2. leto – 100.000,00
3. leto – 100.000,00
4. leto – 100.000,00
Davek plačaš na kapitalski donos za 300.000,00 in ne 400.000,00
Če vlagaš naprej…
5. leto – 100.000,00
6. leto – 100.000,00
7. leto – 100.000,00
8. leto – 100.000,00
Plačaš davek spet samo na donos za 300.000,00 / zadnja tri leta