Veza z odvisnikom
Pred kratkim sem stopil v vezo z bivšo odvisnico.
Sicer se ne drogira že skoraj dve leti, vseeno pa me muči ena stvar. Kolegi me “opozarjajo”, da ko si enkrat odvisnik si to za vedno. Njej sicer popolnoma zaupam vendar me vsi prepričujejo, da naj bom vseeno previden.
Kaj bi vi svetovali, kako naj se obnašam? A naj jo kontroliram (kar se mi zdi brezveze) ali naj ji zaupam in reskiram, da mi bodo potem govorili: “Saj smo ti rekli”?
Z njo se sicer ful pogovarjava o teh zadevah in zaenkrat ne vidim razloga, da ji ne bi zaupal.
Kaj vi menite o tem?
Spoštovani!
Partnerska zveza naj bi temeljila na obojestranskem zaupanju. Pravite, da svojemu dekletu zaupate, vsseeno pa se pojavlja tudi dvom, ki so ga sprovocirali prijatelji.
Nikakor se ne strinjam s trditvijo enkrat odvisnik- vedno odvisnik.
Glede na izkušnje pri svojem delu vam lahko zagotovim, da se veliko mladih, ki so se drogirali enakovredno vključi v vsa življenjska področja (imajo svoje družine, so zaposleni, se uspešno šolajo…), seveda pa je potrebno da ob tem, da se ne drogirajo več, spremenijo tudi življenjski stil, da imajo v življenju vredne in pomembne stvari. Težko vam rečem kako “rizično” je vaše dekle, da bo ponovno poseglo po drogi. Če živi polno življenje, če se zna soočati s problemi, če abstinira od vseh PAS…je seveda verjetnost majhna. Ni zanemarjujoč tudi podatek koliko časa je bila na drogi, zakaj se je odločila prenehati, je bila v kakšni obravnavi…
Moje osebno mnenje je, da je vsaka partnerska zveza določeno tveganje – lahko se pokaže, da dva nista za skupaj, vendar če smo pri odnosih preveč nezaupljivi, če se ne predamo, potem ne moremo zares ljubiti. Pomembno je, da sprejmete pretekost svojega dekleta, da ne bo odvisnost iz preteklosti razlog za nenehna sumničenja ali za obračunavanje v trenutkih jeze. Če to zmorete, potem uživajte v zvezi! Lahko se vam zgodi, da vam bodo prijatelji na koncu govorili: “saj smo ti rekli”, ampak to se vam lahko zgodi tudi pri kakšnem drugem dekletu, ki ni imela nikoli stika z drogo. Če pa menite, da vas njena preteklost preveč obremenjuje, oziroma da boste vedno v dvomih, potem je pa za oba boljše, da ne vztrajate.
Pa srečno!
gujdek, to so meni tudi moji frendi govorili, ki so vedeli za to ,da je moj bivši odvisnik.
In sem imela grozne dvome (pa ne zaradi njega, ker on je imel vse razčiščeno) ampak zaradi okolice. Vsi so bili tako pametni in so tako zelo vedeli kaj je prav in kaj ni prav.
On ni naredil nič narobe, bil je popolnoma iskren, clean že 5 let, živel normalno življenje, hodil v službo, nadaljeval s šolanjem…meni pa strahovi niso dali spati. Ampak hvala bogu, da sem sama pri sebi razpucala, da ga ne smem gledat kot zločinca, če ni nič narobe naredil. In sedaj se imava že dve leti super in ga nebi zamenjala za nič na svetu. Moram pa priznati, da sem kar pozabila na njegovo preteklost, ker v najinem sedanjem življenju ta preteklost ni pomembna in nima nobenih negativnih posledic na to kar se dogaja SEDAJ TUKAJ IN ZDAJ.
Se mi pa ne zdi fer in ni zdravo, do punce da si z njo, če ji ne zaupaš in če ne verjameš vanjo.
Pozdravljeni,
Popolnoma se strinjam z vami. Tudi sama sem bivša odvisnica (čista že 10 let). Sama živim s partnerjem,ki ni bil nikoli odvisnik in to že 10 let. Začela sva,ko sem bila jaz še na metadonu oz. že čisto pri koncu. Največ mi je pomenilo prav njegovo zaupanje vame, da sem bila trdno odločena prenehati z vsemi drogami in uspelo mi je. Pomembno je, da se dva taka skupaj veliko pogovarjata, da je partner ne obsoja za pretekla dejanja, da ji da možnost za novo življenje. To je možno in tako kot pravite vi- vsaka veza lahko uspe ali pa ne – ne glede na preteklost npr.uživanja drog….
Prvo pravilo za tipa pa: NE OZIRAJ SE NA TO KAJ PRAVIJO DRUGI, ČE JO IMAŠ ZARES RAD. V nasprotnem je bolje da nisi z njo.
Vsekakor so te zveze lahko malo drugačne ampak tudi zanimive, včasih ima kdo kakšne glupe pripombe….ej, jaz sem se že zdavnej naučila ignorirati vse to, moj tip pa tudi. In zdaj se to ne dogaja več. Vsi so me normalno sprejeli, ni problemov, nova družba….je pa potreben določen čas, da se privadiš na nov način življenja. Pomagaj ji in lepo se bosta imela.
Imejta se rada – včasih je treba tudi reskirati!
Pa veliko,veliko pogovorov….
lep pozdravček
Če te bo še kaj več zanimalo….vprašaj,piši….
Hvala za nasvete.
Saj ni da ji ne zaupam. Samo zanimale so me mal vaše izkušnje pa vidim, da je povsot podobna “štala” 🙂
Pa še to me zanima. Punca je čist fajn mogoče celo malo preveč fajn in nekateri to izkoriščajo (predvsem njeni “kolegi” – odvisniki). Na zdravljenju je bila še z drugimi kolegi pa ti me niti ne motijo, ker jih v glavnem poznam pa so tudi fajn in majo voljo nehat, čeprav jih tu pa tam malo zanese.
Motijo me pa ostali, ki jo velikokrat kličejo po tel. pa fehtajo za dnar pa ne vem še kaj za vse. Kako ste vi skenslali stike s tako družbo oz. kako se obnašate sedaj do njih, ker to nikakor ne morejo biti prijatelji, če je vse kar maš z njim to, da si se 1x al pa 2x skupaj zadel…
Skrbi me, da je ne bi spet speljali na kake stranske poti, ker se res trudi, da bi pometla s preteklostjo pa začela živet tako kot sama hoče.
Ali ste vi še v stikih z ljudmi iz “preteklosti” al ste jih čist skenslali pa popolnoma zamenjali družbo?
Pozdravljen,
Jaz osebno pomagam odvisnikom okuženim s HCV,ki se pripravljajo na zdravljenje ali se že zdravijo.
Kar se pa tiče prejšnje klape (tiste,ki se znjimi zadevaš) je pa konec – samo še živjo in kako si in adijo. Nikakor posojat denar…….
V sebi mora bivši odvisnik razčistiti – najprej se za nekaj časa (pri meni je bilo 1 leto) popolnoma odmaknit iz te scene,potem sem nekaj časa hodila v mesto samo s svojim tipom in ko sem bila 100% vase sem lahko začela okoli hoditi sama in se ne bati tudi,ko mi je kdo kaj ponudil. Vsekakor pa mora “odjebat” vse,ki kličejo za denar,ker to je dajanje potuhe odvisniku, s tem mu ne pomaga, poleg tega pa je zanjo nevarno.
Ker je ne poznam osebno je težko rečti ali je dovolj in koliko je močna,da se lahko druži npr.z odvisniki. To je odvisno od posameznika.
Vsekakor ji pomagaj če jo imaš rad, imaš pa tudi pravico razčistiti določene stvari, jo vprašati……vglavnem….veliko pogovora kot sem že napisala.
Ce te še kaj zanima kar vprašaj ker je težko vse naenkrat napisat in tudi ne vem kaj točno te zanima.
Pozdravček
Problem je v tudi v tem, ker sva iz dveh različnih “svetov”.
Ona iz sveta odvisnikov jaz pa s sveta tistih, ki odvisnike obsojajo.
Zdaj pa je kar naenkrat nekih novih stvari, ki jih nekako ne razumem čisto.
Pogovor da, vendar do kje? Si povedati vse? A želim sploh vedeti vse?
Kar naenkrat sem se primoran spopasti z druženjem z “rizično” osebo.
Skratka, čisto je ven s koncepta o idealnem življenju.
Kaj pa še vsi problemi ki sledijo? Hepatitisi pa ne vem še kaj vse. Zdravljenja takšna in drugačna. Včasih ko jo gledam kako ji je hudo je meni še 3x bolj, ker več kot jo imeti rad tko al tko ne morem pomagat…
Ne vem, malo je nastalo konfuzije v glavi. 🙂
Ali moram res samo jaz razumeti njo in njene probleme ali bi tudi ona morala razumeti mene in moje probleme v takšni situaciji? Ali ni to še dodatno breme zanjo?
Skratka, popolna zmeda 🙂
Bo že nekako… Al kako so rekli: “Što ne ubije, jača!”
Živjo,
Verjamem,da si zbegan in na trenutke tudi prestrašen ampak poglej: Tudi v čisto “normalni” vezi se najdeta dva,ki nista usklajena,ki imata drugačne življenjske izkušnje in poglede na življenje in svet. Pa vendar smo ljudje skupaj, se imamo radi, se prilagajamo,sklepamo kompromise, si pomagamo in to ne glede na to ali si bil odvisnik ali ne. Iz svoje izkušnje ti lahko povem to, da sva se s tipom spoznala v mojem zelo kritičnem času:ravno sem bila pri koncu z metadonom, takoj za tem sem zbolela za HCV in se tudi pozdravila in spoznala sem nekaj (in tudi on), da se prava ljubezen pokaže v hudih, težkih trenutkih in če se imata zares rada, ta zveza tudi preživi in je dosti bolj močna in čista kot marsikatera druga.
Ti pa moraš vedeti ali ji zaupaš, ona mora vedeti,da imaš tudi ti probleme, težave, pogovarjati se morata o vsem. Na tebi pa je koliko te zanima njena preteklost oz.kaj hočeš,želiš vedeti. Vedeti moraš, da če je nekdo bil odvisnik(še posebej več let),je grozno ko prenehaš z drogami in si naenkrat na začetku, brez družbe, sam, zgubljen, ne veš kako naprej, zaveš se koliko si zajebal….verjemi mi, jaz sem mislila,da mi bo razneslo glavo. In ravno zato je takrat zelo pomembno,da bivši odvisnik spoznava novo družbo (ne odvisnike,,,,,). Pri tem ji ti lahko zelo pomagaš. Mi potrebujemo nekaj časa, da se navadimo na normalen način življenja, da spet zaživimo. In ti si za svojo punco nov začetek. Vsekakor je tudi na njej odgovornost,da resnično in iskreno pove,da si želi novega življenja in to tudi dokaže.
Lep pozdrav,
Idealno življenje ne obstaja. Neumno je če ne ceniš tisto kar imaš, zato ker boš zamudil veliko lepih srvari. Seveda so v življenju vedno prisotni tudi problemi, ampak ravno ti naredijo življenje pestro. N e razmišljaj preveč, ker boš pozabil živeti. Uživaj vsak dan posebaj , ko pride… Če te ima rada ji ubadanje s tabo še zdaleč ni problem.
drda
Spoštovani!
Mislim, da se kar pogosto zgodi, da se ljudje soočamo s predsodki, sodbami…kar na lastni koži. Upam, da bo vaša zveza pomagala tudi pri tem, da ne boste več obsojali ljudi, ki se drogirajo oziroma tistih, ki so se drogirali (oziroma so drugačni). Vsak človek si, ne glede na preteklost zasluži novo priložnost. Verjetno je tudi vaša družba takšna, da nima preveč dobrega mnenja o odvisnikih- morda boste tudi tukaj vplivali na spremembo predsodkov- oziroma bo na to vplivalo vaše dekle, ko jo bodo spoznali in ugotovili, da je čisto fajn punca.
Strinjam se z vami, da prav vse iz preteklosti vašega dekleta pa tudi ni potrebno, da veste- tako kot pri drugih zvezah- popolno razgaljanje preteklosti po mojem mnenju ni niti dobro, niti koristno.
Zdravljenje hepatitisa je v zadnjem času zelo uspešno, zato ne vidim razloga za zaskrbljenost. Razlog za zaskrbljenost pa so lahko njeni “stari kolegi”. Mislim, da bi morala prekiniti vse stike z družbo, ki se še drogira. V kolikor še ni dovolj močna, da vedno znova razlaga, da nima časa, da nima denarja…je dokaj enostavna varianta, da spremeni telefonsko številko.
Pa še tole bi rad vprašal za vaše mnenje.
To, da ljubezen brez zaupanja ne gre mi je popolnoma jasno.
Zanima pa me, koliko se lahko zaupa odvisniku? Slepo zaupati se mi zdi malo “naivno”, kontrolirati kaj počne na vsakem koraku pa je tudi “malo mimo”
Nekoga, ki ti nekaj pomeni ne moreš enostavno pustiti da počne karkoli (mislim na slabe stvari) ali pač?
Kaj meni o tem, če ji bi rekel naj spremeni telefonsko?
Kako dolgo sta že skupaj?
Kako dolgo se je drugirala?
Koliko sta stara?
Vsi takšni podatki bi pomagali, tistim, ki ti svetujejo…, ki ikmajo s tem izkušnje.
Ponudi ji pomoč, ne zasleduj ne nadzoruj ampak jo vprašaj, če te rabi in povej, da ti ni problem si vzet čas zanjo…
Spoštovani!
Pravzaprav ne vem čisto točno kaj želite vprašati, morda bi vam lahko na bolj konkretno vprašanje lažje bolj konkretno odgovorila.
Odvisniku- če mislite odvisnika, ki se še drogira potem mu seveda ne morete zaupati, ker bo izkoristil vse, samo da bo prišel do droge! Če pa govorimo o bivšem odvisniku, ki že nekaj časa abstinira, ki je spremenil svoj način življenja in polno živi (z različnimi obveznostmi, z “zdravo” družbo, brez takšnega in drugačnega omamljanja, z aktivnim preživljanjem prostega časa…) potem ga seveda ne morete kontrolirati kot majhnega otroka, ki še ne ve kaj je prav in kaj ne. kako bi bilo z zaupanjem v zvezi z dekletom, ki se ne bi nikoli drogirala? Slepo ji verjetno ne bi zaupali, kontrolirali pa najbrž tudi ne!
Poskusite se čimveč pogovarjati in sproti razjasniti dvome, ki se pojavljajo.
Seveda si želimo, da drugi ne bi počeli tistega za kar mislimo, da ni dobro, ampak tukaj zadaj se skriva cel spekter vedenja- nekaj sprejmemo, pri nekaterih stvareh zahtevamo, da se spremeni, ker preprosto ne moremo sprejeti in s takšnim človekom, v kolikor se vedenje ne spremeni, tudi ne moremo živeti. Vse dobro vam želim!
Zaupanje v odvisnika? Hm…no mene so fajn nategnili, ker sem slepo zaupala. Ker je izlil dušo in se mi zasmilil, pa sem mu verjela, da govori resnico. Pa čez nekaj mesecev spet ugotovila, da me je nategnil. Žal. Pa sem dovolj stara in pametna, ampak ko imaš človeka enkrat rad, ne vidiš očitnega. Jaz bi rekla tako…pogovarjaj se z njo, naj te gleda v oči. Bodi pozoren na morebitne znake (porabljanje/sposojanje denarja za neznane “nakupe”, “pridem čez 15 minut”, kinkanje sredi belega dne…). Sicer pa, če si siguren, da je clean (mogoče ne bi bilo neumno narediti testa, ne pozabi, da so narkomani patološki lažnivci), ji pokaži lepote življenje, ob teh lepotah ne bo mislila na drogo.
Jaz pa verjamem, da si vsakdo zasluži v življenju novo priložnost. Zakaj se sploh odvajati od drog, če pa te bodo še vedno vsi imeli za narkomana?
Vsakdo potrebuje ljubezen, še posebej pa nekdo, ki si jo je sam tako močno odrekal. Pomislite, koliko lahko z zaupanjem svojemu dekletu podarite. Verjamem, da veliko več, kot lahko izgubite v primeru, da jo spet zavede na stara pota. In koliko ljubezni lahko prebudite v njej! To darilo je morda le vredno ljubezni in truda ….
Vse dobro,
Urša