veverice
sem pogledal na internetu za tisto najnujnejše. je pa danes že bolj živahna pa bolh nima več. jesti noče, če pa ji dam zraven ust prst namočen v vodo ali mleko ga poliže. Yo_ mislim da bi zunaj lahko bila, potrebno je le poskrbeti da ni mrzlo. verjetno bi jo bilo ptrebno tudi hraniti s kapalko ali šprico, danes je že tretji dan brez da bi jela.. če jo želiš imeti ti jo dam zastojn, le po njo si pridi, ker si dodatnih stroškov nočem delati.
Tudi jaz je nimam namena imeti v ujetništvu, bi pa poskrbela zanjo, v kolikor bi lahko.
Prosim, če mi javiš na zs ali na mail [email protected] , kako te lahko kontaktiram.
Bolj kot egoizem bi rekla, da je tole neznanje. Povprečen človek nima pojma o teh stvareh, ker ga tega niso naučili ne v OŠ ne v SŠ. Pri biologiji raje filajo otroke z brezveznimi podatki namesto z vsebinami, ki bi prišle prav. Recimo moj partner ima rad živali, ampak so kokoši pri njih doma vseeno hranili s plesnivim kruhom. Še več, pri njih so celo ljudje jedli kruh, ki je bil ‘malo’ plesniv. Pač so postrgali plesen dol in pojedli. Nikomur ni prišlo na misel, da so pogoste driske in težave z želodcem lahko posledice hranjenja s plesnijo.
Iz neznanja izvirajo npr. tudi prepričanja:
1. da je treba odraslo mačko in ježa, če se zadržuje na vrtu, hraniti z mlekom (ki jih v večini seveda povzroča drisko in ni primeren)
2. da pes največ hranil dobi iz kosti (kar seveda ni res, preveč kosti jih totalno ‘začepi’ prebavo in če se jih hrani samo s tem, jim primanjkuje določenih snovi)
…
Tako da je treba čim več takih vsebin uvesti v šole, v medije (predvsem TV in dnevno časopisje, ker vsi ne berejo specializianih in strokovnih publikacij), organizirati tudi kakšna lokalna predavanja po možnosti z degustacijo vegetarijanskih izdelkov (hrana zmeraj privabi poslušalce :)).
Če nekaj počneš v dobro živali in si odrasla oseba (otroci so spet nekaj drugega) je v današnjem svetu neznanje popolnoma neprimeren podatek. Če zanalašč plesniš kruh, načrtno, namenoma, kar traja nekaj časa imaš tudi čas, da se o stvari pozanimaš in izveš, kaj je za race dejansko dobro (kot primer).
Informacije so nam dandanes na konicah prstvo, en telefonski klic stran, en obisk knjižnjice …
Učenje v šolskih klopeh ne bi prav nič pripomoglo k temu, ker se tam naučenega običajno ne ponotranji.
Ni vse učenje le na šolah. Res je, da bi šole lahko dale malce več poudarka na čisto življenskih stvareh kot so, pobiranje kakcev za psom, ne hranjenje živali zunaj (ravno zato, ker ne vemo, kaj jim lahko škoduje), po drugi strani pa so to stvari tipa zavezovanja vezalk, ki so domena staršev, kot je tudi vsa preostala vzgoja. Šola namreč ni nadomestilo za starševstvo.
Jaz recimo sem marsikaj vedela, če ne kot otrok pa kot najstnik, pa me tega niso učili v šoli. Povedali so mi starši, ali pa sem kasneje o tem prebrala sama.
Seveda pa generacija otrok, ki jih starši postavijo pred tv in več ur gledajo risanke, da imajo odrasli mir, tega verjetno ne bo zmožna (ne leti na tukaj prisotne, so pa takšni starši zelo pogosti).
Včasih je bila nevednost mogoče še opravičljiva, ker informacije niso bile tako lahko dostopne. Dandanes pa niti slučajno ne.
In kako je zdaj s to veverico, ki ste jo stlačili v kletko pri sosedu, pa niti jest ni hotela oz. je bila ob objavi sporočila že 3 dni brez hrane?
p.s. Vidiš, lastovka_25, ne gre za neznanje. Ob vseh informacijah in ponujeni pomoči, je vseeno zmagal egoizem. Veverica pa dvomim, da je…[/quote]
Govorila sem bolj na splošno, ne o konkretnem primeru.
Vsaj 3x sem namreč že doživela, da so mi rekli: ‘A da odrasla mačka ne sme mleka??? Kako ne??? To sem se navadil/a od svojih staršev. Zmeraj smo jim dajali mleko pa ni bilo nič narobe. No, dobro, zdaj bomo pa dajali mačjo hrano. Nismo vedeli.’ Pač nekateri ne berejo teh forumov, ne berejo zoo revij itd. To je en vidik.
Drugi pa je, da se mnogi ne bodo posebno trudili za živali. Pač nekaj osnovnega naredijo za žival, potem pa če preživi, pač preživi, če ne, pa ne. To pa je lahko egoizem ali pa posledica dejstva, da izgleda ne obstaja ena telefonska, na katero bi ljudje poklicali, ko najdejo poškodovano divjo žival ali obnemoglega mladiča in bi prišli ljudje iz ZDŽ ponjo. Ponavadi ima človek ful komplikacij, da pride žival v tako zavetišče. Nekdo, ki mu ‘dol visi’ za živali, zagotovo ne bo vozil tako žival ne vem kam ali pa jo negoval ne vem koliko časa.
Ni nujno, da je veverica v kletki, če jo imaš doma. Vsekakor pa lahko marsikateri rešiš s tem življenje, saj nesramne VRANE na veliko pobijajo veverice (videl sem na lastne oči). Če že ne uničijo mladih v gnezdih, pa brutalno lovijo starejše, zato je ljubkih veveric vse manj in manj!![/quote]
Po tej logiki bi morali osamiti vse prostoživeče živali, saj lahko “ogrožajo” ena drugo.
Kje si bil/a med biologijo? Na ušesih sedela v OŠ, kasneje v SŠ bil/a pa na tripu?
Kaj pa praviš na to, da se veverice sicer res pretežno hranijo s sadjem, semeni, glivami in zelišči, vendar pa poleg tega jedo tudi žuželke in o, groza, tudi ptičja jajca in ljubke mlade ptičke???
Povrhu vsega veverice glodajo drevesno skorjo v krogu in lahko tako poškodujejo drevo, da celo odmre.
Brutalno, ni res?