Pozdravljeni.
Imam problem, ki se že vleče kar nekaj časa, ampak do sedaj me to ni tako motilo. Dajejo me namreč močni vetrovi, predvsem zjutraj ter manj zvečer. Ko se zjutraj zbudim, moram nujno na veliko potrebo. Pri tem me zelo moti to, da močno, glasno prdim. Če sem doma to ni problem, drugje pa je to moteče, sploh če je zraven WC-ja npr. kuhinja, jedilnica, kjer so ljudje. Nikoli me zaradi vetrov ne boli trebuh, blato je normalno- nimam driske, na veliko potrebo hodim vsaj 2x na dan. Jem večkrat na dan, sicer po kosilu ( po 4 uri ) le malokdaj še kaj pojem. Teža je normalna, gibljem se vsak dan po eno uro. Poskusila sem že, če se problem pojavlja tudi, če ne jem svežega sadja, zelenjave, fižola,….Vseeno je enako. Poleg tega ne pijem navadnega mleka, če bi bil to vzrok. Ob pitju glaziranih pijač se prdenje še poveča. Jem počasi in pazim da ne “vsrkavam” zraka. Po vsakem obroku sem tudi napihnjena, posledično imam vedno občutek kot da sem sita.
V družini je enak problem imel tudi oče, medtem ko sestra ga nima.
Pred 2 tednoma sem probala Iberogast in mi je pomagal. Napihnjenost se je zmanjšala, zvečer sem bila lačna, zjutraj nisem imela problemov, na veliko potrebo sem hodila 1x na dan. Kapljice sem jemala en teden. Sedaj je pa spet vse po starem. Zanima me tudi kako dolgo bi lahko jemala te kapljice.
Hvala za odgovor
Spoštovani!
Težave oziroma nadloga, ki vas tare, se imenuje iritabilni kolon in je funkcionalne narave. Pomagate si lahko tudi s čaji proti napenjanju, SAB Simplex tabletami ali Iberogastom. O sednjem si preberite na spletni strani Farmedice, kot sem si jaz. Tam piše, da trajanje uporabe ni omejeno, se pa neha uporabljati, če težave minejo.
Lep pozdrav! M.Štefančič Gašperšič