Pozdravljeni!
Stara sem 24 let in imam težave z vetrovi. Že nekaj mesecev skoraj ni dneva, da jih ne bi imela. Pojavijo se že zjutraj, preden karkoli pojem. Opazila sem, da so bolj pogosti po določeni hrani (kot so na primer mlečni izdelki) zato se jih poskušam izogibati. Napenja me ne, tudi bolečin ne čutim, odvajanje blata je normalno (vsaj 1x na dan).
Ali je to povezano zgolj s prehrano, ali obstaja še kakšna druga razlaga? Poiskusila sem se namreč izogibati mariskateri skupini izdelkov, pa ni nikoli zares izginilo. Edino voda iz pipe, ki jo pijem, je tista, ki je skupna vsakemu dnevu.
Zanima me tudi, kje je možno izvesti teste za alergijo na hrano – tako da bi točno vedela čemu se naj izogibam.
Ne vem ali je tu kakšna povezava, vendar kakšen teden pred menstruacijo se količina vetrov še poveča in med samo menstruacijo imam tudi boleče odvajanje blata. In to pravzaprav zelo boleče. Takrat bolečine čutim v predelu danke in zadnjika.
Z izjemo časa menstruacije, sicer zadeva ni boleča, vendar je neprijetno in nerodna situacija, hkrati pa me skrbi, da ne predstavlja simptomov kakšne druge bolezni.
Vesela bom vašega odgovora!
Hvala
Pozdravljeni!
Flatulenca ali nastajanje vetrov je normalen pojav,količina vetrov je znak črevesne aktivnosti.
Nastajanje vetrov je ponavadi povezano z načinom prehranjevanja. Tvorba se poveča pri zaužitju ogljikovih hidratov, ki jih človek ne more razgraditi. bakterije nato te ogljikove hidrate razgradijo in tako se tvorijo plini. Hrana, ki vsebuje take ogljikove hidrate je npr. fižol, zelje, cvetača, čebula, mleko (laktoza).Ravno tako hrana, ki vsebuje fruktozo, lahko poveča tvorbo plinov. Lahko se poveča tvorba plinov tudi pri motnjah v absorbciji ogljikovih hidratov, kadar se poruši naravna črevesna flora ali zaradi t.i. hiperaktivnega gastroileokoličnega refleksa- zaužitje katerikoli hrane stimulira peristaltiko v debelem črevesju in pojavi se želja po defekaciji.
Pri zmanjšanju vetrov lahko pomagajo probiotiki in nekatere začimbe, med katerimi sta najbolj znani kumina in koriander. Pomembna je tudi pravilna izbira in priprava hrane. Če npr. fižol in druge stročnice, ki vsebujejo veliko oligosaharidov, pred zaužitjem nekaj časa namakamo in prevremo, vodo pa nato zavržemo, s tem zmanjšamo količino vodotopnih oligosaharidov (in žal tudi drugih vodotopnih hranilnih snovi) in s tem proizvodnjo flatusa.Zaužitje manjše količine limoninega soka, kisa ali kakšnega drugega kislega živila pred obrokom lahko pomaga pri normalni proizvodnji želodčnih kislin in encimov, in s tem pri prebavi hrane in kasnejšem nastajanju plinov.
Testiranje za nutritivno alergijo opravljajo na Golniku. Pred in med menstruacijo imajo ženske zaradi hormonskih sprememb pogosto težave z defekacijo.
Lp,Nataša Smrekar