vetrolov – da ali ne
Imate oz. bi imeli vetrolov v hiši ali ne?
Mi ga v načrtu zaenkrat nimamo predvidenega, ko vstopiš skozi glavna vhodna vrata si že na hodniku. Tri metre naravnost so dvokrilna vrata v dnevno oz. bivalne prostore (dneva, jedilnica, kuhinja), še pred tem pa greš levo do stopnišča, desno pa še en meter naprej do vrat v kopalnico.
Zaenkrat je še odprta opcija, da bi naredili pred vhodom kot nekakšen majhen prizidek (vetrolov), tako da bi vstopil skozi glavna vhodna vrata v vetrolov in potem še skozi ena vrata (ta ki so sedaj mišljena kot glavna) v hodnik in potem naprej tako kot sem opisala.
Katera opcija se vam zdi boljša oz. ste za ali proti vetrolovu – razlogi?
najine dileme
1. kako velik pa bi imeli vetrolov ?
midva sva pred isto dilemo in sam se sprašujem glede velikosti;
če je premajhen, potem so dostikrat vsa vrata odprta;
v vetrolov in naslednja, da se recimo obiski zvrstijo čez obuvanje, grobo slačenje in potem naprej v hišo,..
če pa je velik je pa spet estetski problem ( 2,5×1,3 m ?)
2. Izolacija/ogrevanje
glede na analogijo javnih prostorov, kjer so vetrolovi ogrevani, celo toplozračno; sam razmišljam, da bi vetrolov prav tako ogreval in izoliral isto ali še bolje kot preostali del hiše ??
S tem bi se preprečilo uhajanje mraza iz vetrolova v hišo.
če teoretiziram je najboljša varianta res toplozračno na senzor ( ko se nekdo prebližuje vhodu ) ; senzor vklopi črpalko in ventilator v izmenjevalniku toplote in je vetrolov v hipu topel ( recimo 15 sekund ) ; strošek cca 80k sit
ga imamo in je zelo koristna stvar če mene vprašaš. pozimi ti mraz ne uhaja notri, poleti pa vročina, pa lepo ga zapreš in mir, ostanejo vsi tisti čevlji in bunde in dežniki tam. ogrevamo ga ne, dimenzije 233 x 164. Velik ampak imamo v nej mspravljen vse čevlje in vse bunde in jakne in dežnike in palice in kape in ostale malenkosti in otroški voziček zaenkrat še dežura tam, pa še komot klop za vsest. dovolj za 4 člansko družino. Bi definitivno še enkrat delala takšnega.
Mi sicer imamo najprej hodniček, najbrž bi mu lahko rekli vetrolov, in so med njim in notranjim hodnikom še ena vrata, vendar imamo v glavnem odprta zaradi psa, ki ima v vetrolovu skledo z vodo. Razmišljamo pa o zunanjem “vetrolovu”, predvsem zaradi prostorske stiske.
Ne zdi se mi neumno razmišljanje enega od predhodnikov, da pač počakate, kako se bo obneslo tako, kot je zdaj, in vetrolov dogradite kasneje.
Na 10k.m hodnika so tudi vrata za kopalnico, špajz, pred vhodom v dnevni prostor še stopnišče……na začetku pa za kurilnico….zelo podobno.
Smo imeli vrisano eno tako predelno stenco pred kopalničnimi vrati, pa sva ugotovila, do bi bilo pol preveč vrat, prostor bi razdelilo, pomanjšalo…..pa stence nisva dala sploh sezidat. Se mi je zdelo, da če bi se vsi štirje nekam odpravljali, bi bila vrata samo v napoto. Bomo videli kako bo, imamo pa še možnost za zunanji vetrolov…..
Mi imamo vetrolov in to čisto iz praktičnih razlogov, saj bi prihajajo do velikih izgub, če bi se vhodna vrata odpirala neposredno v prostor, ogrevan na 20 st. C in več. Vetrolov je kar velik, ker se mi zdi, da je prav, da prvi stik s hišo ne daje občutka utesnjenosti, pa tudi obiski se lahko potem v miru slečejo in preobujejo in ni potrebno, da čakajo v vrsti…