VESELICA IN OTROCI
SEM PRIČAKOVALA DA BO TAK ODZIV
IN SEM PRAV RAZOČARANA NAD TEM
KAKO LAHKO DOJENČKE VLAČITE V TAK HRUP ALI VAM JE MOGOČE KDAJ PEDIATER POVEDAL DA HRUP ŠKODUJE OTROŠKIM UŠESOM IN NA VESELICI JE VSE PREJ KOT MIRNO…
SAMA IMAM DVA OTROČKA IN NIMAM NE BABIC IN DEDKOV KER SO POKOJNI OZ. V DOMU TAKO DA NIMAM VARSTVA TAKRAT KO SE ZMINSLIM AMPAK SI SKOLEGICAMI POMAGAMA DA GREVA MIDVA OZ ONI VEN V MIRU. OZ, SE Z MOZEM IZMENJAVAVA ENKRAT EDEN ENKRAT DRUG. ČE VARSTVA NI PAČ NE MOREM ITI VEM AMPAK A NI TO POT KI SEM SI JO IZBRALA KO SVA SE ODLOČILA ZA OTROKE…ALI BODO OTROCI SEDAJ TRPELI KER IMAM JAZ NEPOTEŠENE ŽELJE
TAKO DA VAM NE BO SLO TO V NOS
DRUGA STVAR TAKO KOT JE ENA NAPISLA KOT ZGLEDA RES DANES LAHKO STARŠI DELAJO Z OTROCI KAR ZELIJO BOG NE DAJ DA BI JIM KDO KAJ REKEL
JA NA VESELICE SEM TUDI JAZ HODILA KER SEM Z VASI IN VEM KAKO SMO NORELI TAKRAT IN VERJAMEM DA OTROCI TAKRAT NORIJO IN SE VESELIJO AMPAK DO MERE NE DO 2 ZJUTRAJ IN VIDELA SEM TAM NEKAJ MESEC STARE OTROKE NEVERJAMEM DA JE OTROK TAM UZIVAL
TUDI MI SMO HODILI NA MORJU KASNEJE SPAT PA TUDI DOMA GREMO ČE IMAMO OBISKE OZ MED VIKENDI AMPAK TAKRAT NI HRUPA IN NE NABIJA MUSKA IZ OGROMNIH ZVOČNIKOV
SICER PA ZDEJ SMO LAHKO VSI VIDELI KOLIKO NAM JE ZA OTROKE IN KOLIKO SI ZELIMO UPOŠTEVATI NAŠE ZELJE
PA LEP DAN
Hana,če ti pišeš napol slovnična besedila, ki nimajo pravega smisla, še ne pomeni, da ti je več za otroke kot tistim, ki jim pustijo na veselici plesati in se zabavati. Ni, da bi ti človek odgovarjal, če ti napišem, da nas je na zadnji veselici sedelo 8 (od tega 5xuniv.izobrazba, 1xdr.znanosti, visoke sploh ne bom omenjala) in 10 otrok in so se tako veselili, da jih je bilo kar veselje pogledati. Vem, da izobrazba ne pomeni nič, pa vendarle tistim “večvrednim mestnim srajcam”, ki menijo, da se življenje konča s razgledom na naslednji blok. veselica je bila v gozdu in nikogar nisem opazila, da bi kadil-v naši družbi pa sploh ne. Otroci so si lahko ogledali gasilska vozila, pomerili čeklade, se do 23.00 ure vozili na vrtiljaku(oh-groza), na odru so priredili tekmovanje v karaokah…
Pa še to:nekateri na deželi nimajo prilike iti na dopust, ker nimajo koga, da bi jim krmil živali, kaj šele pazil otroke. Ker si pa tudi ti otroci zaslužijo sproščen smeh in veselje, lahko gredo zvečer (ko je v hlevih delo končano) na veselico. Pretepov ne bi komentirala, ker na veselici pretepa še nisem videla ( a niso le ti bolj v diskotekah).
Ali!
Zelo dobro sem prebrala,pa naj dodam tudi dojenček gre lahko na veselico, mama pa preceni ali je otroku všeč ali ne ,kar se pa dima tiče je pa na prostem zelo malo možnosti da bi prišel dim do otroka, verjetno več absorbirajo tisti kateri starši kadijo doma, pa alkoholni hlapi, kaj si mislil s tem, da vsak ko pride nadelan mimo pihne v dojenčka ali da se mati napije??
Prosim da tisti, ki imate varstvo za otroka, kadar pač potrebujete ne pametujete preveč, ker si niti v sanjah ne predstavljate kako je če si sam za vse in si žal tudi varuške ne moreš privoščiti. O mejah,koliko časa in tako naprej pa je nemogoče razpravljati, ker ne bi nikamor prišli, to je pa res stvar staršev. Če otrok ne zaspi,pač tako kot ponavadi, joka in je tečen potem res odpade veselica, če pa otrok zaspi po svojem ritmu in je miren potem res ne vidim problema, pa tukaj sploh ne gre(v večini primerov) za neodgovorne starše,pa tudi vsak teden se to ne dogaja!!
No, očitno so se časi spremenili, kar me silno veseli!!!
Ko sem bila majhna in smo hodili na vikend na Dolenjsko, so v sosednji vasi prirejali gasilske veselice, kjer smo se otroci do neke točke v času prav lepo zabavali (“Pokaži kaj znaš” na odru ipd.), zelo dobro pa se spominjam tudi, da je scena postajala iz ure v uro bolj pijanska, in takrat smo se mi popokali – naslednji dan pa poslušali zgodbe, kako je morala policija razhajkat prepite in prenapete mladce in starce!
Prav vesela sem, ko slišim, da se Slovenci ne opijajo več tako nagravžno kot nekoč!
Pa ne da se že kažejo blagodejni učinki Kebrovega protialkoholnega zakona?! :)))
lp,
Ivana
To s Kebrom nima nobene veze. Mislim, da se strinjamo, da ta njegova druga adolescenca ne bo prinesla nobene koristi. Kar se pa veslic tiče, ti jaz opisujem sicer iz štajerskega konca in pri nas niso v navadi veselice, ki so same sebi namen, ampak ob npr. občinskem kulturnem prazniku ali blagoslovitvi kapele… Tistih gasilskih kot so bile včasih več ni, ker so prestrogi zakoni in obdavčitve in se jim ne izplača. Lahko ti zagotovim, da veselice, o katerih razmišljam zgoraj za sabo nosijo neko izročilo in so daleč od popivanja in kajenja…
OK, če pravite, da so nočne veselice super zadeva za dojenčke in malčke, potem bodi tako!
Ampak a je mogoče, da ste se vam zdi čisto prav in lepo tudi to, da babnica otroka zato, ker naveličan te super zabave pojokca – našeška?!?!?
Ali pa Haninega posta sploh niste prebrale do konca, ker se vam je tako mudilo braniti pravico mlade mamice do nočne zabave? In seveda sveto pravico staršev, da počnejo s svojim naraščajem, kar se jim zahoče…
lp,
Ivana
Bolj osebno sem v bistvu obrekovala:nj.ločitev in aferica s tajnico malo čez 20 let. Kar se pa tiče reforme, se mi zdi čisto zgrešena. Težko ti razložim od točke do točke, ampak recimo le en segment: prepoved prodaje alkohola na bencinskih črpalkah_raziskava je pokazala, da se na črpalkah proda 90% alkoholnih pijač najvišjega cenovnega razreda, od tega njaveč vin (povedano po domače, največ se proda zamudnikom, ki hitijo zvečer na roj. dan brez darila in kupijo drago vino ali viski). Menim, da je problem v tem, da se najtniki nalivajo z cenenimi brandyi iz trgovine (jasno je, da ne kupujejo dragih vin na črplakah) in tukaj bi bilo potrbno kaj storiti. S tem posegov v črpalke žal niso rešili ene duše.
Hkrati Keber ni bil v ordinaciji že več 10 let. Z celim zdravniškim sindikatom je po domače “skregan”, analiza njegove “bele knjige” je pokazala, da bo zelo poglobila razlike med bogatimi in revnimi in vse reference, ki jih ta človek ima, se na koncu zedinijo v eni sami: je član LDS in to je v bistvu v Sloveniji dovolj.
P.S.: seveda priznam, njegovo osebno življenje, varanje, mlada ljubica …nima nič s stroko, tisto je bil le poperček, ostalo je tisto kar moti. Čeprav “roko na srce”, smešno je, kako sam rad uporablja besedo morala, medtem ko je njegova zelo vprašljiva in ga je morala žena dobesedno zasačiti… ja mldo je mlado in če se najde kaka “ambiciozna” -dr. to radi izkoristijo… (o.k.žleht vem-a jaz bi take dedce nekam brcnila-pa sem daleč od agresivne:-))
Ja halo pa kaj se greste zdej tle iz ene veselice smo pristali v Kebrovi postelji. Pa kaj vas tako muči kje kdo s kom kdo – mislim da to na njegovo strokovnost ne vpliva.
Tistim ki pa ste proti alkoholnem zakonu pa samo to ali vas nič ne skrbi kaj bodo vaši otroci počeli čez par let. jaz osebno sem za ta zakon zelo vesela – me ni niti najman prizadel – saj bom malo merneje spala ko bodo šli moji otroci ven žurat!
Lp, Mojca
Glede veselice pa samo še tole, govora je bilo o otročičkih ki še pol leta niso stari in mislim da oni pa res nimajo popolnoma nič od veselice druga pesem je pa otroci starejši od 2 let ki že veselo plešejo in pojejo.
Ne ni bilo spregledano, vsakršno šeškanje pa se mi zdi nezaslišano. Se pa dogaja predvsem kje drugje kot na veselicah, a žal je to že druga tema.
P.S.: Danes zjutraj “mi je polepšala jutro” mama pred ZD na Metelkovi, ki je parknila na pločnik in ne vem, če je otroka vlekla iz avta ali v avto, dete je v glavnem kričalo (iz krasnega družinskega enoprostorca, ki ga omenjam samo za popolnejšo sliko, saj veste družina, družinsko kolo, družinski avto , družinska postelja…vseidelano, vse perfect) in ga je gladko kar mimogrede našeškakla,kar med avtom in pločnikom, pa je bila scena daleč od veselice, sicer pa vem Givana,da ati to veš (da ni značilnost veselic, da se tam otroke šeška?!)… Ampak, če že potenciramo posamezne segmente, pa jih dajmo. Upam, da se vsi strinjamo, da se otrok ne šeška, pretepa, udarja NIKJER (veselice strogo vključene). Kdor jih, je (brez olepševanja) tepec (in še je izrazov), ki mu je zmanjkalo besed…
tvoji otroci bodo brezproblema lahko prišli do mamil, zakaj ne bi mogli do alkohola, pa ne bodi naivna za božjo voljo. Ni problem s kom kdo spi, način, kako izvede menjavo partnerjev pa veliko pove o osebnosti, le ta pa seveda vpliva tudi na stokovno področje. Ali da ti razložim po domače:” če tvoj partner raje kot tebe polaga mlado, mično seksi sodelavko…to samo po sebi še ni slabo-želje so želje , sex je sex mu je (teoretično) seveda bolj sexi kot si mu ti. Če to dela za tvojim hrbtom je baraba(otroci….). če je baraba v privatnem življenju je velika verjetnost, da je baraba tudi v poslovnem in če si baraba kot oseba to brez skrbi vpliva tudi na poslovne odločitve!
To je seveda hipoteza in upam, da ne boš doživela tega, če pa se npr. tvoj mož odloči, da bo raje v postelji z 20 letnico, je bolje zvedeti od njega in ga ne zasačiti.
….O.K. seveda tračarimo, ampak saj ne prvič…
Uf, Andreja, takega odgovora pa res nisem pričakovala!
Veš, jaz gledam na oboje drugače: tako na ločitve in razmerja z mlajšimi kot na protialkoholni zakon.
Življenje ponavadi (po mojih izkušnjah) ni tako preprosto, da bi si upala za vsako ločitev kratko malo okriviti moškega in njegovo drugo puberteto… Moja starša sta se ločila po 20. letih zakona – hvala bogu!!! – in oče se je zbližal in čez par let poročil z 11 let mlajšo žensko. Spet – hvala bogu! Njegov prejšnji zakon je bil peklenski (to vemo pač otroci, zunanjim opazovalcem pa so umazane podorbnosti kot vedno v veliki meri ostajale skrite!), tanovi pa tudi meni končno daje zgled, da je dolgo in srečno razmerje možno.
O Kebrovem zakonu (in beli knjigi) bi pa verjetno veljalo odpreti posebno temo. Tule naj pripomnim samo to, da so raziskave (in izkušnje drugih držav) pokazale tudi to, da omejen dostop do alkohola pomembno vpliva na zmanjšanje porabe med mladino. Če bo pa kak odrasli kupil kakšno flašo manj in na r.d. odnesel raje čokolatine, pa tudi ne bo velike škode :)))
lp,
Ivana
Se strinjam z tem o omejevanju porabe, o.k.. Sicer zaradi osebnih izkušenj dvomim o Kebrovi strokovnosti (že samo dejstvo, da v Slo. težko najdeš zdravnico ali zdravnika, ki bi se z njim strinjal pove dovolj, težko vodiš področje na katerem se nihlče s tabo ne strinja in ti celo nasprotujejo), a to je že druga zgodba. Da smo si na jasnem, sem proti alkoholu, žal se bojim, da bo sedanja reforma za mlade, ki so najbolj ranljivi naredila bore malo, vsled česar spet vse breme ostane na starših in upam, da se ne bo kateri zazibal v brezskrben spanec samo zaradi tega zakona, ampak bolj zato, ker bo zaupal svojim otrokom na osnovi vzgoje, ki jo vanje vlaga…
Tudi s tem se strinjam, če ljudje niso za skupaj, je bolje , da gredo narazen in potem si lahko najdejo nove partnerje…- se strinjava. Jaz sem “govorila” o malo drugačnem zaporedju dogodkov, o načinu, le ta pa o ljudeh pove veliko.
No vredu je , da se v globalu strinjamo vsi(upam) z dvema točkama:
1. smo proti pijanjčevanju
2. smo proti fizičnemu (kakršnemukoli) znašanju nad otroki
To dvoje je pa že veliko 🙂
Res je, tri pikice, v teh točkah se pa zanesljivo strinjamo!
Še bi klepetala s tabo, pa se je Naja zbudila, tako da kličejo obveznosti :)))
Ti pa priznam, da mi je debatica s tabo spet povrnila voljo do forumiranja, pa čeprav – ali pa prav zato! – ker nisva enakih mnenj, pa sva si to znali lepo povedati…
lp,
Ivana
PS. Aja, glede tvojega dopisa spodaj, ne vem točno, na kaj si cikala, ampak mene doma niso pretepali – mati me je trpinčila in zanemarjala ČUSTVENO! Ampak tudi to je dolga – in druga – zgodba…
Mislim da je dejstvo zakaj se zdravstvena stroka ne strinja z Kebrom predvsem zato ker je edini ministr za zdravstvo ki dejansko nekaj dela in to marsikomu ni všeč, ker pač to potegne za sabo tudi to da morajo drugi migati.
Glede njegove nezvestobe – mislim da je to predvsem stvar njega in njegove žene in so tudi stvari ki so se dogajale med njima ki jih javnost ne ve in prav je tako. Ne opravičujem njegovega početja toda pri njima že dolgo ni bilo vse tako kot je v normalnih zakonih in ni vsega samo on kriv!
Glede mamil in alkohola še zdaleč nisem naivna toda vseeno mislim da do alkohola si sedaj prišel 10x lažje kot do mamil saj so flaše že v šolo začeli nositi ko pa si jo lahko kupil kadarkoli in kjerkoli.
lp, Mojca
Saj ne vem več v katerem postu misliš, ker pišem kot navita. Nič osebnega ni bilo nikjer-saj te ne poznam, da bi lahko sodila (niti toliko, da bi te lahko obrekovala:)), vse hipotetično, vendar pa nisem nikjer ne nič cikala-mogoče sem kateri post kam napačno pripela, pa je šlo iz konteksta.
To pa drži, da zadnje čase primanjkuje konstruktivne debate, sem že včeraj pomislila, da mora biti nekaj z luno ali neka čudna enrgija, ker se mi zdi da so (smo) vsi tako nasajeni, da ne rečem tečni. O.K., včeraj je bil tak pritisk… Res pa je, da je nivo razprave včasih že čisto nemogoč, vse se gleda črno-belo in to me moti, saj razumeš: če gre dete s tabo na veselico si -, če doma spi ali karkoli si +. Življenje samo se pa potem obrene čisto drugače.
Ampak dokler v globalu vidim, da je človek O.K., se da vse zmenit, se pravi če se zavzema za tiste osnovne – nujne človeške vrednote, čeprav imamo npr. nasprotna stališča.
Kot sem že rekla hinavcev pa ne prenesem in sem prepričana, da če si hinavec v privat življenju, se to pozna tudi v strokovnem.
Pa še odg.MOJCI: spet malo črno-belo je, da ima ravno samo en dr. prav, vsi drugi, ki pa v stroki delajo pa generalno narobe. Tukaj nekaj ne štima. Kot sem že rekla, minister nima podpore zdravstva in tako ne more delovati, ker on kontrira zdravnikom, oni pa njemu, pogovarjajo med sabo pa se tako ne. Ne bi rekla, da so (kot je razbrati iz tvojega posta) res vsi zdravniki slabi, ne jaz menim , da jih je večina čisto na mestu.
Aja, pa še to: glede na tvoje pisanje:” da pri njima že dolgo ni bilo tako kot je v normalnih zakonih”… Kot kaže zadevo osebno poznaš, vsled česar tudi nobene tvoje izjave o njegovi strokovnosti ni moč jemati resno, ker si očitno osebno involvirana in so tvoje sodbe subjektivne. Subjektivnost se je kazala predvsem v domačijskem izražanju v stilu:”je edini, ki kaj dela…”
Na takem nivoju in sploh z vedenjem , da si čustveno vpletena, se o taki zadevi ne da razpravljati. Te pa razumem, da glede na to, da zadevo osebno poznaš, jo skušaš osebno braniti. Od relanih -utemeljenih argumentov je pa to oddaljeno nekaj svetlobnih let.