Ves razred na rojstni dan – razen dveh!
Čestitam vsem mamicam “sončkov” in “zakladkov” ter “zvezdic”, da ste tako hipersposobne držat računico kdo je bil in kdo ne povabljen na rojstnodnevne zabave, kdo je in, kdo priljubljen. Pa imate to kak seznam al kako? Poimensko na hladilniku s črnimi pikami in čebelicami? In to izpolnjujete za vsakega otroka iz soseske in razreda ve ali vaši otroci?
Moj povabi tiste na katerih rojstnih dneh je bil.
Simpl, en fant v razredu ni bil še na noben rojstnem dnevu sošolcev, ker ga tudi sam nikoli ne praznuje v krogu sošolcev še popoldan in ne razumem zakaj bi ga morali sedaj drugi povabiti. kako je pri puncah v razredu ne vem, naš povabi tri, tiste tri kamor gre, pa malo rajši jih vidi, fante pa vse razen omenjenega. In tako dela cel razred, pa se mi ne zdi da bi bili ne vem kako čudni. Prilagodljivi dejanskemu stanju, bi rekla.
Zakaj pa ne bi povabili še njega? Mogoče pa starši nimajo prostora v stanovanju, denarja, da priredijo rojstni dan v Atlantisu ali ZOOju pa tudi ne. Ali pa je kakšen drug vzrok. Ali bi bilo tako hudo povabiti še njega in mu s tem narediti veselje? Moj otrok povabi tudi takega, ki njega ne povabi. Pa saj tisti, ki je povabljen, prinese darilo, torej ni treba, da obvezno tudi on prireja rojstne dneve.
Tvoji otroci so priljubljeni v razredih, kjer ima večina tako pomanjkanje empatije, da ne vabi limone in razgrajača na rojstni dan. Če bodo prišli v drugačno okolje, jih bodo morda začeli izločati zaradi njihove zagledanosti vase in pomanjkanja občutka za druge. In tvoji otroci se bodo čudili, zakaj jih zavračajo. Morda bodo prišli na obletnico valete in se čudili, kako uspešna in priljubljena sta postala razgrajač in limona.
Edino kar mi je še bolj mimo od vabljenja celega razreda, je vzajemno vabljenje.
Moja gre kamor jo povabijo, če ima čas in interes. Na svoj rojstni dan pa povabi kogar hoče, glede na omejitev, ki ji jo postavim.[/quote]
In potem za dva, tri prekorači tvojo omejitev, kaj naredite potem? če moj ne bi vabil tako, bi jih bilo vsako leto cel razred, moje finance pa na psu. pri tem sošolcu pa denar je, ni interesa in niso se nikoli ne vem kako vklopili starši v razred, so kao nekaj več, bolj individualni že v vrtcu in zdaj v razredu. Sicer tudi dvomim, da bi fant sploh prišel na rojstni dan.
Glede vzajemnega vabljenja je pa dam-daš. Čeprav naš da darilo, četudi se ne more udeležiti rojstnega dne. Sicer pa v razredu našega to klapa že kar nekaj let, so ena prav prisrčna druščina, pa tudi starši smo se dobro poklopili. Pač imamo v razredu izjeme, ki ne hodijo na rojstne dni, je na začetku povabil še nekaj drugih punc, pa ko jih dve leti ni bilo, zakaj nekoga siliti naj pride, ali bože ne daj, da prinese darilo.
Edino kar mi je še bolj mimo od vabljenja celega razreda, je vzajemno vabljenje.
Moja gre kamor jo povabijo, če ima čas in interes. Na svoj rojstni dan pa povabi kogar hoče, glede na omejitev, ki ji jo postavim.[/quote]
In potem za dva, tri prekorači tvojo omejitev, kaj naredite potem? če moj ne bi vabil tako, bi jih bilo vsako leto cel razred, moje finance pa na psu. pri tem sošolcu pa denar je, ni interesa in niso se nikoli ne vem kako vklopili starši v razred, so kao nekaj več, bolj individualni že v vrtcu in zdaj v razredu. Sicer tudi dvomim, da bi fant sploh prišel na rojstni dan.
Glede vzajemnega vabljenja je pa dam-daš. Čeprav naš da darilo, četudi se ne more udeležiti rojstnega dne. Sicer pa v razredu našega to klapa že kar nekaj let, so ena prav prisrčna druščina, pa tudi starši smo se dobro poklopili. Pač imamo v razredu izjeme, ki ne hodijo na rojstne dni, je na začetku povabil še nekaj drugih punc, pa ko jih dve leti ni bilo, zakaj nekoga siliti naj pride, ali bože ne daj, da prinese darilo.[/quote]
Če bi prekoračila za dva ali tri in če bi bila v dilemi oz. stiski, bi seveda popustila in ji dovolila povabiti še dva več. Ampak se še ni zgodilo, ponavadi niti postavljene kvote ne doseže.
Naša je pač malce drugačna in ji gredo gužva in bučna praznovanja bolj kot ne na živce. Če je na tako praznovanje povabljena, se ga udeleži, če ima seveda čas in interes. Za svoj rojstni dan pa si takega praznovanja ne želi in vedno povabi največ deset najboljši prijateljev.
V mislih sem imela ta odgovor.[/quote]
hja, kaj naj rečem, eni pač omogočimo razgiban rojstni dan svojim otrokom. Glede na to, da jih je povabljenih 20 je treba poskrbeti za varnost otrok, a ti bi pa lahko nadzorovala in obvladovala 20 otrok na igralih. No če je tvoj odgovor pritrdilen ti lahko samo rečem bull shit nakladaš. Je narobe, če svojemu otroku privoščim več za RD, sploh če imam sredstva za to in moje zdravje ni tako, da bi lahko sodelovala pri zabavi 20 otrok…
Iz tega jaz ne bi delala neke panike. Je v življenju pač tako,da se enkrat moraš soočiti z resnico, da ne moreš biti vsem všeč. Je to sicer hud udarec, ne glede na to, v katerem obdobju življenja to doživiš in dojdmeš. Se mi zdi, da prej, boljše je. Odvisno odstaršev je ali bo otrok zavrnitev sprejel sproščeno ali pa mu bo to povzročalo travme.
Tako, da brez večjega kompliciranja – to je v bistvu dobra priložnost, da se otroku razloži ena od “resnic” tega življenja.
jaz to razumem, čeprav ne odobravam.
Če bi jaz rekla moji 3,5-letnici, da lahko povabi na RD kogarkoli želi, bi povabila celo vrtčevsko skupino, razen 2 otrok. 1 je pretepač in agresivnež, ki se ga vsi otroci bojijo, druga pa je ena punčka, ki nekako nima razvitih socialnih veščin ali kaj vem kaj je narobe z njo – otrokom večkrat nagaja, poriva, vleče igrače iz rok (kot je normalno za 1-2 letnike) in je moja hči (in večina drugih otrok) ne mara.
Za prvega fanta bi se strinjala, da ga ne povabi, ker bi pokvaril RD. Za drugo deklico pa bi jo poskusila pregovoriti, naj jo vendarle povabi, saj ni tako zelo problematična in bi pač jaz malo bolj pomerkala nanjo, da ne bi bilo kaj hujšega.
Ampak meni ne pride na kraj pameti, da bi organizirala RD za toliko otrok, zato se s temi težavami ne srečujemo. Naš RD je bolj majhen, družinski, skromen. V vrtcu pa imajo itak praznovanje za vsak RD, tam so pa itak vsi.