Ves razred na rojstni dan – razen dveh!
Kakšni neolikani starši ste, ne poznate osnovnega bontona zato je pri nas tako kot je.
Otroci so 1 minuto prijatelji, naslednjo sovražniki in to bi VI morali vedeti in jih VI usmerjati NE MOREŠ IZPUSTITI DVEH OTROK, PO NOBENEM BONTONU. Vse lahko izpelješ veliko bolj elegantno in so lahko vsi zadovoljni. Tako pa starši samo razpihujejo sovraštvo….
Vzgajate novo generacijo Slovenceljčkov, ki bodo gledali samo na svojo rit. Dajte mal čez svoje planke pogledat.
Žalostno !
Kakšen skupek bedastoč!
1. Kaj imaš od tega, da špekuliraš s tem, da je avtorica posta mama nepovabljenega otroka? Zakaj meniš, da se drugače ne bi oglasila in ji ta dogodek ne bi šel tako v nos? Imam odgovor. Samo zato, ker tebi dol visi za tuje otroke. Samo zato, ker tebe niti najmanj ne bi vznemirilo, če bi en otrok, ki ni tvoj, izvisel na rojstnih dnevih. Ker če bi ti bilo mar za počutje drugih ljudi, bi ti bilo čisto samoumevno, da je oseba, ki je postavila tako vprašanje, lahko osebno nevpletena v sam dogodek. Tako pa ti ni jasno, zakaj bi nekdo, ki ni osebno vpleten, sploh čutil s tujim otrokom. Ampak samo zato, ker ti ne premoreš empatije, ni nujno, da je ne premore nihče drugi.
2. Ne gre za to, da imaš otroke zato, da bodo všeč vsem. Nasprotno, otroke je res potrebno navajati na to, da jih ne bo vedno imel vsak rad in da bodo tudi kdaj doživeli krivice. Vendar pa bo to vsak starš razložil svojemu otroku predvsem zato, ker ve, da so na svetu ljudje, ki krivice delajo in bo te krivice slej ko prej deležen tudi njegov otrok. Ni pa zaradi tega, ker vemo, da krivice obstajajo, potrebno da sami delamo krivice drugim otrokom. Ali je zato, ker veš, da bo tvoj otrok enkrat doživel krivico, opravičljivo delati krivico drugemu otroku? To, da dovoliš, da tvoj otrok ne povabi samo enega učenca zato, ker mu ni do njega (in ne zato, ker bi bil ta otrok kakorkoli grd do tvojega), je krivica, ki jo ti, kot odrasel in zrel človek, narediš otroku. Lahko se seveda vlečeš ven s tem, da rečeš, jebiga, saj bo doživel še veliko krivic v življenju. Ampak še vedno ostaja dejstvo, da si mu naredil krivico. Ti! In ne tvoj otrok, ki še ni toliko zrel, da bi vedel, kako mora ravnati.
3. To, da vzgojiš svojega otroka na način, da ga morajo imeti vsi radi, je seveda za otroka slabo. Amapak vzgajanje otroka na način, da mora spoštovati občutke drugih, pa je pravilno in dobro dejanje. Ki ga veliko staršev zanemarja. Medtem ko vzgajanje egoističnega samozagledanega otroka res ni otročje. Je prezira vredno dejanje, ki ne koristi nikomur. Ne boš verjela, dolgoročno gledano niti samemu egoističnemu sončku ne. Ampak to boš opazila šele čez nekaj časa. Mogoče šele takrat, ko boš sama stara in boš potrebovala pomoč.Prej bodo pa posledice tvoje vzgoje občutili drugi ljudje. Dokler se boš lahko tolažila s tem, da se tvoj otrok “zna znajti v življenju”, bo še dobro.
Jaz bom pa tko povedala. Kot prvo, sem strogo proti, da se vabi ves razred, kot drugo, če bi jih vabil, za enega otroka ne bi hotela, da ga povabi, ker vem, da bo naredil štalo. Pa me baš boli, kaj bi občutil ob tem on in njegovi starši. Na to bi mislili, preden so ga vzgojili v nesocializiranega divjaka. Pa ni več tako majhen, da ne bi vedel, kaj je prav in kaj ne.
To, da ta dva otroka nista slavljencu nič naredila, je čista špekulacija, ker slavljenca ni na forumu, da bi se branil in razložil, kaj je v ozadju. Ni nujno, da starši drugih otrok vse vedo, a ne? Niti ni nujno, da otroci, ki v sporu niso udeleženi, vse vedo. Zato je to, da nista povabljena, ker sta mirna in ker ne izstopata, čisto ugibanje in po moje napačno. Je pač ventil za forumke, da imajo spet priložnost nekoga spljuvat.
Avtorica teme je povedala, da ne gre za divjaka in razgrajača, ker divjaki in razgrajači so baje bili povabljeni. Lahko sicer rečemo, da ji ne verjamemo in da je vse sama špekulacija ter da avtorica laže, ampak potem lahko za skoraj vsako temo rečemo nekaj podobnega. Ker nimamo nobene osnove, da avtorici ne bi verjeli, ji pač verjamemo na besedo. Drugega na forumu tako ne moreš. Ali pa pri skoraj vsakem postu izražati nejevero.
Saj če je zgodba res čudna, to tudi poveš, ampak meni se zdi čisto možno, da nekdo ne povabi dveh otrok samo zato, ker pač ni dober prijatelj z njimi. In ne nujno zato, ker sta ta dva otroka razgrajača, nevzgojena divjaka in ne vem kaj še vse.
Imam 3 otroke in eden izmed njih ima težave, včasih je hiper, se ne zna sam ustaviti. Pri nas velja enaka vzgoja za vse tri ampak pri enem otroku ne gre. Hodimo k psihologu, da bi odkrili vzroke. Nihče ne razume, da imajo nekateri otroci resnično težave in da včasih pač nihče ni kriv za te težave, ne starši še manj pa otroci sami. In kaj narediš takemu otroku, če ga ne povabiš ? Še bolj ga prizadaneš. Zakaj nihče ne pomisli, da bi se pogovoril s starši tega otroka in jih prosil, da pridejo na rojstni dan tudi oni in pomagajo usmerjat otroka in ga ustavit, če dela štalo, kot pravite ?
Življenje s takim otrokom ni lahko, vsak dan znova zahteva ogromno energije, potrpljenja in pri vsem tem je najtežje to, da okolica vedno reagira enako: krivi so starši, otrok je razvajen, rabi eno čez rit itd in jih čisto nič ne zanima, da sta dva otroka zelo prijetna in lepo vzgojena…
Siti smo že teh očitkov. Umaknili smo se v svoj svet in se borimo iz dneva v dan. Na žalost je tako, da če ima otrok norice, je revček in starši se vam smilijo. Če ima pa vedenjske motnje, bi pa verjetno želeli pismene dokaze, ker se pikice ne vidijo… Je tako ?
To, da nekdo ni divjak, še zdaleč ne pomeni, da ne obstaja utemeljen razlog, zakaj ga nek otrok ne želi na svojem rojstnem dnevu. Lahko da sta samo žleht ali sta temu slavljencu kaj naredila. Ne moremo vedeti ne mi ne avtorica tega posta. Zato je neumno obsojati nekoga tako pavšalno, ne da bi vedeli, kaj je v ozadju. Lahko govorimo hipotetično, kaj je prav in kaj ne, za ta primer pa ne moremo vedeti.
In to je tudi namen foruma, ali ne? Večinoma tukaj govorimo hipotetično, krešejo se mnenja, razglabljamo, kako bi bilo prav v taki situaciji, kako pa v drugačni ipd. Itak za skoraj noben primer, ki je prikazan na forumu, ne moremo vedeti, kako je v resnici s celotno zgodbo, ker ponavadi ne poznamo druge plati. Tukaj ne gre za faktografsko podajanje podaktkov in govorjenje celotne in edine ene same resnice (ki najbrž tako in tako ne obstaja), pač pa za razmišljanja v taki in drugačni smeri. Vsega pa tako nikoli ne moremo vedeti zagotovo.
In tudi pri tej tvoji trditvi ti moramo verjeti na besedo, da te ljudi res toliko dobro poznaš, da veš, da so nemogoči otroci resnično rezultat vzgoje svojih staršev. In naj bi ti verjeli, da si toliko kredibilna, da znaš ločiti med nesposobnostjo vzgoje in med resnično otrokovo posebnostjo, ki ni odvisna od vzgoje staršev.
Ali pa menimo, da pojma nimaš in da kar na pamet govoriš o tem, da je nek otrok nemogoč samo zato, ker starši ne znajo vzgajati.
Odvisno od tega, na katero stran nas vleče in kakšne izkušnje imamo sami v življenju. Tako kot skoraj pri vsaki temi na tem forumu.Zato je brez veze govoriti, da o neki temi ne moremo reči ničesar samo zato, ker ne poznamo točnega dejanskega ozadja celotne zgodbe. Če bi se tega dosledno držali, ne bi o nobeni zadevi, ki jo nekdo tukaj predoči, mogli reči ničesar.
Nisem brala ostalih. Tak otrok se počuti grozno, zato tega svojemu ne bi dovolila. Moral bi imeti res konkreten razlog. Tudi če je to moteč otrok, se s takšnimi situacijami vzbuja še večja agresivnost in jeza. Če gre za tihega in vase zaprtega otroka pa je toliko huje.
Moj ima letos željo povabiti širši krog svojih sošolcev, sigurno ne bo smel izpustiti enega ali dveh. Lani je povabil samo fantovski (6) del, ni želel povabiti enega, ki je najbolj moteč in je imel izbiro ali bo tudi njega ali pa še koga ne bo. No, povabil ga je, ta je sicer skušal malo nagajati, vendar se to da urediti in so se vsi imeli prav luštno.
Čisto možno. Se postavljam v različne položaje in v različne situacije. Res je, da velikokrat ne moremo vedeti dejanske resnice in res je, da dejanske resnice ne potrebujemo, da bi vedeli.
Če jih v neki temi ogromno pade na neko provokacijo tipa “tašča me ne mara in me maltretira kar naprej” in bodo vsi čisto zgroženi govorili, da je to res grozno in da je tašča pravi zmaj, bom seveda pripomnila, da morda pa je tale tašča zmaj samo v snahinih očeh.
Če pa v isti temi vsi napadejo avtorico, da je butasta ženska, ki ne vidi resnične miline njene tašče, ki ji hoče samo dobro, bom povedala kaj v obratni smeri. Da ne trobim v rog z vsemi drugimi. Da podam še drugi vidik situacije. Da ni vse skupaj preveč dolgočasno. In v obeh primerih imam lahko prav, lahko pa se motim. Se ne ve. Ker ne poznamo celotne zgodbe.:))
Če si to mislila. Če pa si kopirala kakšno drugo moje mnenje o kakšni drugi zadevi, pa sori, mi ni potegnilo.:) Pa nič zato. Mi bo pa drugič. Ali pa tudi ne. V vsakem primeru se ni za sekirat.:)
Pravzaprav ne. Bistvo je, da te ne odnese tok množice, ki kriči nekaj, brez da bi razmislili o drugi plati. Ker druga plat vedno obstaja. Tudi v tej temi. Vendar pa gre gledati tudi na širšo sliko neke zgodbe. In v tej štoriji ne gre samo za kreg med taščo in snaho (oziroma za kreg med enim in drugim otrokom), gre za zgodbo o vse bolj pogostem šikaniranju otrok, ki niso “in”, ki niso “frajerji”, ki niso zaželjeni kot prijatelji. In ti ostajajo ob robu. Zato se mi je zdelo prav postaviti se na stran avtorice in omeniti tudi te otroke, pa četudi tvegam, da je v tej dotični zgodbi šlo res samo za spor med dvema otrokoma, ki nima nič opraviti z žrtvami in mučitelji. Kljub temu se mi zdi vredno govoriti o tem vprašanju. Ne zato, ker hočem iti kontra. Niti približno.
Lej, Frca. Tvojo kritiko sem požrla, itak me boli patka, kaj ti misliš o tem kar jaz mislim. Jaz to mislim še naprej. A kako se vadiš ven zdaj ko te je “tko bom rekla” razkrinkala s tem, da te je kopirala na drugi temi, si prav smešna in patetična “da ne tulim v isti rog bla bla bla”, pa sej človek poči od smeha!
Barba ante, če ne razumeš tega, kar sem napisala ob 21.56, pač ne razumeš. Če meniš, da gre za neko “razkrinkanje”, če nekdo reče, da sem v neki drugi temi napisala pa drugače kot sem tukaj, potem je to tvoje legitimno mnenje.
Vse teme niso enake in pri vseh nima nihče enakih odgovorov. Pri kregu med taščo in snaho lahko rečem, da ne poznamo ozadja, ker vidimo samo to, kar govori snaha in druge filozofije ni. Razen taščine, ki je pa ne poznamo. Ta tema pa je veliko preveč delikatna in obstaja veliko prevelika tendenca, da se res dogaja to, kar piše avtorica, da me resnično ozadje te zgodbe niti ne zanima pretirano. Veliko bolj pereča se mi zdi tista tematika, ki se pospešeno dogaja v zvezi s to zgodbo v današnji družbi. Če sploh lahko razumeš, kar želim povedati. Lahko pa je zate seveda samo še en bla bla bla.:)
Pa lepo pozdravljeni, ker že pospešeno zeham.:)
Normalno je, da otroku pustiš, da sam povabi. Lahko mu vnaprej poveš, koliko otrok zmoreš servisirati (odvisno od starosti). Če mu številke ne omejiš in ti pove, da je povabljen cel razred, če ti to razloži takole:” Eni so bili žalostni, ker niso dobili vabila, zato sem potem rekla, da vabim vse.” – Kaj narediš? Rečeš, da je ok. Kupiš še kako šteko soka več, itak celo popoldne divjajo, pojedo na hitro in večinoma ne toliko… kupiš otroku manjše darilo in jim za tisti denar prirediš zabavo. Otroku je zabava lahko večje darilo, kot si morda nekateri mislite.
Da bi bil to današnji trend, se mi zdi da ne. Če pa otrok pade v razred, v katerem se res z vsemi odlično razumejo, pa težko izloča in mu je v veselje, da povabi vse. Nekaterim otrokom to ne paše. Nekateri imajo manjši krog, drugi večjega.
Zabava je zaradi otrok, ne zaradi staršev.
Ne bi razpravljala ali je smiselno vabiti cel razred ali ne, vsak ima pač svoje mnenje in pogoje. Moja je sicer še v vrtcu ampak se je pojavil isti problem tj. dva otroka sta bila izločena. Nikakor ne bi dovolila, da ne povabi še teh dveh na rd. Seveda ne bi določila, ampak bi z argumenti otroka prepričala, da je prav da povabi tudi ta dva.
Otroci zelo hitro začutijo, da je kdo malo drugačen in prav na hitro izločijo takšnega otroka. Pri nas je primer, da je sošolka bila prezgodaj rojena in ima nekaj težav z motoriko, otroci jo pa ne marajo in si jo sposodijo za nagajanje. Spomnimo se tudi svojih izkušenj, da smo bili kar kdaj nesramni do skrajnosti s sošolci.
Mislim, da je naloga staršev, da otroka razsvetliš, da ne gleda tako ozko in sprejme tudi drugačne.
Sploh pa, očitne se ni marsikoga nič prijelo geslo Drugačni_enakopravni. No ja, problem današnje družbe -brigaj se samo zase, pred problemi pa zatisni oči in poglej stran..
naš leto tudi samo dveh ni povabil. In ne, nič nisem imela proti, ker je en hiper razgrajač in celo leto nagaja celemu razredu, drugi pa taka limona, da bi celo zabavo “uničil” s svojo limonavostjo. Jaz kot starš se zelo trudim, da so moji otroci priljubljeni in zaenkrat mi dobro uspeva- pri vseh štirih. Če ste pa vi razgrajače in limone vzgojili pa sami sebi pripišite, če niso povabljeni na zabave. In ja, ta dva nista bila povabljena niti na eno rojstnodnevno zabavo letos.