Ves razred na rojstni dan – razen dveh!
Ja pa kaj, če dva nista bila povabljena. To je rojstni dan otroka in se lahko odloči po mili volji koga bo povabil koga ne.
Mi smo imeli letos omejitev 20 otrok (dva animatorja vsak po 10 otrok) in tako so 4 otroci, s katerimi se itak ne razume in s katerimi se ne druži, tako rekoč izviseli.
In kaj na sedaj, se sekiram, zato ker nismo povabili tistih, ki jih itak ne mara in naj gledam na njihova čustva… ja, gledam na čustva svojega otroka, ko je eden izmed “izviselih” razbil mojemu otroku očala, ta druga deklica ga zmerja z gejem… In zradi takih se naj sekiram in mirim sceno, ker niso bili vabljeni na RD… Dol mi visi… RD je RD in naj se otroci sprijaznijo, da so povabljeni lahko le tisti, ki nekako so prijatelji, ostali “sovražniki” pa takrat izvisijo.
boža joža, avtorica posta pravi, da ti otroci ki niso bili povabljeni niso med tistimi, ki zmerjajo, tepejo, so “sovražniki”. Mogoče samo niso priljubljeni. kar pa tebi tudi dol visi, ne?
Najbrž pa ti ne bi bilo vseeno, če bi tvoj otrok potožil doma, da edino njega niso povabili na rojstni dan nekoga, kjer so šli v vodni park npr. In da tvoj otrok ni ničesar naredil, da bi se zameril slavljencu. Ali bi ti bilo vseeno tudi za čustva tvojega otroka v tem primeru?
Katja, to o potrati denarja je čisto odvisno od tega, kam vabiš otroke. Če se preseravaš, kot se danes velikokrat dogaja in vabiš v razne zabaviščne parke, vodne parke, najemaš animatorje itd., je seveda to potrata denarja. Če pa doma narediš piknik, se pa tistih par otrok več niti ne pozna. Nekaj čevapčičev več ali manj, najbrž ne boš bankrotiral zaradi tega.
Res pa te zadeve vedno bolj postajajo preseravanja redkih petičnežev. Pa tudi tisti, ki niso tako petični, korakajo vštric z njimi. Vse za otroka, njegov rojstni dan mora biti nekaj posebnega. Tako so pri naši tamali (7 let) za roj. dan enega fanta organizirali odhod celega razreda v Lignano v Gulliverlandijo. Si lahko misliš, da so cel mesec prej otroci o tem govorili in k sreči so povabili čisto vse otroke iz razreda. Zamisli si reveža, ki bi izvisel samo zato, ker se slavljencu ne bi zdelo vredno povabiti ga. Že iz pogovorov o tem, kaj vse se bo dogajalo tam, bi izvisel. Res so zadeve veliko bolj komplicirane kot je videti na prvi pogled. Pač enim so postali življenjski cilj dobra zabava, super počnitnice, enkratno praznovanje njihovega otroka…. Razlike med praznovanji postajajo ogromne. Res so enkrat pač povabili par otrok, razrezali torto in se malo poigrali in to je bilo to. Zdaj kar tekmujejo v tem, kdo bo naredil bolj eksotičen rojstni dan. Priljubljeni so tisti, ki imajo nevsakdanjega, na veliki nogi, bombastičnega. Tisti, ki sploh nikogar ne vabijo so čudaki itd. Tisti, ki vabijo na “normalen” roj. dan, niso nič posebnega. Otroci se po tem klasificirajo. In ja, treba se je vživeti v psiho tistega, ki ni povabljen, ker ni priljubljen. Jaz tega tudi ne bi dovolila.
Ja, kje pa pravim, da so stvari enostavne?
Povedala sem, tako kot je:
1) gledaš na čustva drugih
2) gledaš na čustva svojega otroka
Zato da bo NJENEMU otroku prav, bi moral slavljenec požret dol svoja čustva. Ma kje je tle logika? Se je treba zavedat, da naše pravice in naša čustva začnejo dobivat meje tam, kjer se začnejo pravice in čustva drugih ljudi in da je žal nekomu kdaj potrebno tudi potegnit krajši konec.
Eno je, če gre za kaprico, drugo če slavljenec teh otrok ne mara. Kdo ga lahko prisili? Boš ti prislila tvoje otroke, da vabijo nekoga?
Naj povem naš primer doma.
Sin je praznoval rojstni dan in se je sam odločil koga bo povabil, koga ne.
Pri nas nikoli nismo vabili celega razreda. Pač nekako tako je bilo,da so več ali manj eni ta isti prijatelji praznovali skupaj.Zato ker so bili prijatelji v šoli pa tudi izven nje.
Problem je nastal pri enem fantu(bil je bolj bežni prijatelj,ampak faca na šoli).Ta fant je bolj sam želel priti kot pa si je to želel moj sin.Zato me je vprašal za mnenje.Nekako sva se pdločila,da pač naj pride.
Kaj se je zgodilo. Ta fant mu je pokvaril celo zabavo…počel je razne bedarije in dosegel da je blestel na zabavi,da so povabljeni upoštevali njegove želje in pozabili da praznuje moj sin.Bili so pri nas doma in z možem sva se za nekaj časa umaknila(smo v bloku)..Prišlo je do tega,da sem pač enostavno tega fanta po nekaj urah prosila,naj se malce umiri..oziroma ga na lep način prosila,naj odide domov. Seveda ni šel,saj je prišel z razlogom(da uniči zabavo in blesti on).Ostala je torta,pa nič zato smo jo pojedli…
Moj sin tega dolgo ni pozabil,še manj pa jaz.
Izkušnja ni bila prijetna.Glede na to,da gre za praznovanje naših otrok,da je to njihov dan ne bi razmišljala o tem koliko jih bo povabljenih..ampak o tem,da bo na takšen dan res v družbi tistih pravih prijateljev s katerimi se bo imel lepo in nepozabno.
Lep dan vsem
Ne ukvarjaj se s stvarmi, ki ne zadevajo tebe. Če se njim zavihne nos, prav.
Ti svojega otroka nauči drugače. Imeti zabavo zaradi zabave…Neumnost, če še preden se začne, razmišljati o tem, komu se boš zameril in kdo bo užaljen in lalala.
Nihče nikogar ne sili prirejati teh zabav in potem kazati s prstom za tistim, ki “je izločil” ali tisim, ki “je bil izločen”. Za denar, ki bi bil namenjen tej zabavi, otroka raje pelji v kakšen muzej, na gledališko predstavo, eplji ga na izlet…
Verjemi, da če otroku lepo razložiš in ga namesto zapravljanja denarja za klovne in čredna praznovanja pelješ na en lep izlet, od katerega bo vsa družina nekaj imela,
bo otrok razumel.
Ti se že danes bojiš, kaj bodo rekli drugo leto. Življenje je tvoje in ne od opravljivih sosed. Vprašanje, ki se mi postavlja je, da tega nisi sposobna pri sebi razčistit in si verjetno ena hujših, ki o drugih vejo vse.
Praznovanje rojstnega dne ni edini način družabnega življenja otrok.
Jaz pa mislim, da je “prosim za mnenje” kar lepo mama od nepovabljenega otroka, ker drugače ji ta stvar ne bi tako šla v nos.
Če pa ni mama nepovabljenega otroka, potem ima en zelo velik problem, pa ne z otrokom pač pa sama s sabo. Ker imeti otroke zato, da bodo vsem všeč, da jih bodo povsod vabili, da bodo povsod priljubljeni in da bodo vsi njihovi prijateljčki, je po mojem mnenju prav smešno otročje. In otročji starš ne more otroka vzgojit v odraslega.