Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Ves in nizek feritin

Ves in nizek feritin

Pozdravljeni.

Stara sem 36 let. Junija 2025 so mi ugotovili nizko zelezo in sicer 7,9. Predpisali so mi Ferrum Lek 100mg dvakrat na dan, ki ga se vedno jemljem. Sedaj imam zelezo 11, feritin pa 35. Omotic in utrujenosti ne cutim vec. Hemoglobin imam ves cas v redu. Prav tako so na uz srca ugotovili blago popuscanje mitralne zaklopke. 24h EKG pa je pokazal pogoste ventrikularne ekstrasitule, 7000 na dan. Predpisan sem dobila Byol 1,25 mg na dan, ki ga moram sedaj zaceti jemati.

Zanimata me dve stvari. In sicer, ali je pomanjkanje zeleza povezano z VES in ce da, koliko naj bi vsaj znasal feritin, da bi se VES zmanjsale?

Ter, kako verjetno je, da bom ob pricetku jemanja Byola bila utrujena in omoticna? Po koliksen casu to izveni?

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovana,

Sprašujete ali je pomanjkanje železa povezano z VES (ventrikularnimi ekstrasistolami).  Da – povezava obstaja, čeprav ni vedno edini vzrok. Tudi če je hemoglobin normalen, lahko nizko železo/feritin povzroča slabšo oskrbo srčne mišice s kisikom, povečano razdražljivost srčnih celic, neravnovesje v avtonomnem živčevju (več simpatikusa). To lahko poveča pojav ekstrasistol, vključno z VES. Pri mlajših ženskah (kot ste vi) je to zelo pogosto spregledan dejavnik.

Referenčne vrednosti feritina znašajo od 15 do 30 vendar  iz kardiološke prakse vemo, da če je feritin < 30  zelo pogosto povezano s palpitacijami, feritin 30–50  še vedno lahko simptomi, feritin ≥ 50–70 µg/L -srce se običajno umiri, idealno pa je  70–100 µg/L  Vi ste trenutno pri 35, kar je veliko bolje kot prej vendar še vedno v območju, kjer so VES lahko izrazite. Zelo realno je, da se bodo ob nadaljnjem dvigu feritina VES postopno zmanjševale (ne nujno izginile, ampak manj pogosto).

VES so pri vas funkcionalne, ne nevarne, blaga mitralna insuficienca je pogosta in praviloma ni vzrok, 7000/dan je veliko, a ne maligno, še posebej ob normalni strukturi srca

Odmerek Byola, ki ga imate (1,25 mg) je zelo nizek, začetni odmerek in to je pravilna, previdna izbira. Kako pogosto se pojavijo težave zaradi jemanja byola? Prvih i 3–7 dni se lahko pojavi blaga utrujenost, rahla omotica ob hitrem vstajanju, občutek “upočasnjenosti”. Večina ljudi se prilagodi v 1–2 tednih

Ker ste mladi  in je odmerke majhen ter normalne hemoglobin je verjetnost hudih težav majhna. Težave običjano izzvenijo v 7-14 dneh.

Byolje pri vas smiselen ker zmanjša VES, umiri simpatični živčni sistem, pogosto zmanjša tudi anksiozno komponento, ki VES še potencira, zaščiten je pred nenadnimi pospeški ritma

Velikokrat velja “železo + majhen beta-blokator = bistveno manj ekstrasistol”

Svetujem nadaljevanje z železom, cilj naj bo za feritin vsaj 60–80, jemanje več mesecev, kontrola čez 2-.3 mesece. Byol jemljite zjutraj, prvi teden se izogibajte nenadnim vstajanjem, pijte dovolj tekočine  Ne merite pulza in tlaka obsesivno

To samo okrepi zaznavanje simptomov.

Najpomembnejše sporočilo je da vaše VES niso znak nevarne bolezni, stanje je reverzibilno in obvladljivo, kombinacija, ki jo imate zdaj, je zelo smiselna.

LP

New Report

Close