VES
Spoštovani!
Lepo prosim za nasvet o VES. O njih je bilo sicer že veliko povedanega, ampak v nobenem odgovoru nisem našla pravega nasveta za moj primer.
Tast je star 67 let, že dolgo časa ima blago hipertenzijo (ob ½ tbl. Cozaarja je RR pod 140/90), na UZ srca je bila pred 5 leti najdena blaga diastolična disfunkcija in mejno razširjen levi atrij, drugih posebnosti ni bilo. Tudi drugih bolezni nima. Pred pribl. 3 tedni je prvič opazil aritmično bitje srca in pred 10 dnevi je bila na EKG akcija ritmična z veliko VES (bile so monotopne, nevezane, ni bilo pravila, kdaj se pojavljajo – ni bilo bigeminusa ali trigeminusa). Zdravnica mu je Cozaar zamenjala z Bloxanom (2x ½ tbl.).Ob tem ima zdaj še vedno aritmično bitje srca (včasih več VES, drugič samo posamezne; danes je imel nekaj časa bigeminus), RR ima okoli 110-120/55-60, pulz pa med 46 in 55. Ob tem se počuti malo slabše – včasih se mu stemni pred očmi in je bolj zaspan. H kardiologu je naročen konec septembra.
Zanima me, če so take VES lahko nevarne; če se Vam zdi, da je možno narediti še kaj, kar ni bilo narejeno in če bi mu svetovali, naj gre na pregled k privatnemu kardiologu pred septembrom (ga namreč zelo skrbi).
Že vnaprej najlepša hvala za Vaš odgovor in lep pozdrav,
Met
Verjetno vam je znano, da še nimamo zdravila, ki bi zanesljivo zavrlo nastanek prezgodnjih utripov (ekstrasistol) ne glede na njihov vzrok.
Ker pri vašem tastu Bloxan ne učinkuje, bi priporočil poskus zdravljenja z verapamilom (Lekoptin) 2-3 krat 40-80 mg na dan ali diltiazemom (Aldizem) 2-3 krat 60 mg na dan. Indiciran je tudi poskus z digitalisom (Lanitop) začenši z dvema tabletama na dan (lahko skupaj z Lekoptinom). Drugi antiaritmiki: amiodaron (Cordarone), amlodipin, nifedipin in drugi.
Izključiti bolezen ščitnice. Poskrbeti za redno zdravljenje visokega krvnega tlaka. Izključiti elektrolitske motnje (kalij, natrij) in vnetja.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Spoštovani.
Prebral sem že več prispevkov o VES, ampak sam operiram s konkretnimi številkami in me zanima, kaj bi pomenile.
Star sem 40 let … pred štirimi leti sem bil zaradi PAF na elektroablaciji. Po posegu nisem imel problemov, dokler se mi pred pol leta ni začelo dogajati, da je ‘zamudil’ utrip. Ker sem bil zaradi predhodnih PAF kar nekoliko v strahu, sem šel do zdravnika, ki mi je odredil 24h holter EKG.
Besedilo izvida:
povprečni srčni utrip 75/min (39-125min). Pavz, absolutnih aritmij in ST depresij nismo zabeležili. Prisotne so bile VES (324 ali 0,3%) in SVES (15 oz. pod 0,1%). Tahikardije so bile sinusne.
Diagnoze: VES, SVES
Prosim vas za razlago izvida.
Hvala lepa za odgovor in seveda za vse odgovore, s katerim nam, ki nas velikokrat hromi strah pomagate v življenju.
Lep pozdrav
Jani
Hvala za zaupanje. V tem forumu delam zelo rad in si prizadevam, da bolnikom pomagam z nasveti in priporočili. V dopisu ste sporočili izvid 24-urne registracije delovanja srca. V izvidu je podatek, da je srce delovalo normalno. V času mirovanja (verjetno ponoči) je srce bilo bolj počasi (39 utripov na minuto) in pri obremenitvah največ 125 utripov na minuto (sinusna tahikardija). Povprečna hitrost bitja je bila 75 utripov na minuto, kar je blago nad zaželeno (okrog 60 – 65 utripov na minuto). V teku opazovanja je nastopilo nekaj (zelo malo) prezgodnjih utripov, ki so se sprožili delno v preddvorih (SVES 15) in večji del v prekatih (VES 324). Za nastanek navedenih motenj so “krivi” različni dejavniki (virusna vnetja, obolenja zobov, spremembe vremena, živčne obremenitve, visok krvni tlak, kajenje, čezmerno uživanja alkohola ali kave, itd.). Priporočam zdrav način življenja, zdravo uravnoteženo prehrano, dovolj gibanja, dovolj nočnega počitka, izogibanje stresnim situacijam, omejeno uživanje kave in alkohola, nekajenja itd. Ni zadržkov za jemanje blagega pomirjevala (napr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji). Če se stanje ne bo popravilo bo indicirano dajanje ustreznih zdravil, ki jih predpisujejo izbrani zdravniki in kardiologi.