Vertigo – vratna hrbtenica
Spoštovani!
Obračam se na vas z vprašanjem, ali v mojih težavah prepoznate indikacijo za zdravljenje z manualno medicino.
Stara sem 41 let, imam večletne težave z vratno hrbtenico, prednostno zaradi nepravilnega sedečega položaja med delom in pretiranega dela s slikovnim zaslonom. Pred 3 meseci so se “iz nič” pojavile zelo zoprne, vztrajne vrtoglavice, ki mi močno grenijo življenje. V nadaljevanju povzemam bistvene ugotovitve posameznih preiskav, ki bi vam lahko dale vpogled v celostno stanje:
RTG vratnega in prsnega dela hrbtenice, ciljano C-1,2: Izravnana cervikalna lordoza od C4 do C7.I.v. prostori med cervikalnimi segmenti so normalno široki.Poudarjena torakalna kifoza z začetnimi spondilotičnimi spremembami med vsemi torakalnimi segmenti.
RTG ledvenega dela hrbtenice, ciljano L-S ter RTG kolkov: poudarelika, jena lumbalna lordoza z zmerno dekstrokonveksno skoliozo. Sicer v segmentih lumbalne hrbtenice ni rtg znakov patoloških sprememb. I.v. prostori so normalno široki.
Sklepni špranji kolkov sta ožji, izraziteje desni – začetna artroza. V strehi acetabula desnega kolka je 5mm velika, subhondralna, cista. Glavici stegnenic sta sferične oblike z normalno strukturo.
Izvid fiziatra: leva rama nižje položena. Gibljivost v CH zmerno reducirana v smeri rotacij, izraziteje v levo.Trapezius močno napet, boleč na gnetenje. Gibljivost v zg.okončinah ohranjena. Spurling test negativen. Refleksa simetrično izzivna, živahna, Tinnel obojestransko negativen, groba moč primerna, dg.Vertigo, sy. cervicalae chr.
CT glave: normalen izvid brez kakršnih koli posebnosti
ORL izvid Romberg brez odklonov od normale; Unterberg obrača v desno tudi ob večjih ponovitvah. Test prst nos in test diadohokineza brez posebnosti.
Nevrolog: horizontalni nistagmus s hitro komponento v levo pri pogledu v levo, v druge smeri ga ni. Zenici simetrični, okrogli, reagirata na direktno in indirektno osvetlitev ter konvergenco.
Na zg.okončinah je aktivna gibljivost ohranjena, tonus normalen, levi bicepsov refleks je nekoliko slabše izziven, ostali dobro izzivnim živahnejši, test na latentno parezo je negativen.
Na sp.okončinah je aktivna gibljivost ohranjena, tonus je normalen, miotatični refleksi so simetrično izzivni. Test na latentno parezo negativen, plantarna odgovora sta obojestransko v fleksiji.Tesr prst nos obojestransko zanesljivo izvede.Hoja normalna, tandemsko hojo zmore, Romberg negativen.
UZ vratnih arterij: v obeh karotidnih sistemih in vertebralnih arterijah ni patomorfoloških sprememb niti hemodinamskih motenj.
Moje težave so: vrtoglavica – izrazito položajna, ne morem ležat na hrbtu, ker se mi vrti; v času najhujšega stanja vrtenja lahko sedim in težje stojim, ne morem ležati ne na hrbtu ne na boku; vrtoglavica je najhujša pri nagibu glave nazaj ali pri poskusu ležanja.Imam občutek trdega vratu – mišičja, občutek cmoka v grlu in pekoče bolečine ob stranskih mišicah vratu.Občasno mi močno piska, s poudarkom na levem ušesu, kar samodejno preneha.
Vrtoglavica mi onemogoča normalno funkcioniranje, predvsem vožnjo z avtom, kar je zaradi nujnosti dostopa do službe nemogoče omejiti.
Od terapij sem imela predpisan Betaserc, ki ga nisem prenašala, zato sem prekinila z jemanjem.
Od FTH termopack, ki ni izboljšal stanja, ter IF, po katerem tudi ni bilo izboljšanja.
Edino izboljšanje je bilo opazno po trigger point masaži sprednjih (ne vem točno, katerih) vratnih mišic.
Občasno imam mravljinčasta oba prstanca in mezinca, zjutraj pa se zbujam s trdim križem in vratom.
Točnega sprožilca za vrtoglavico ne znam navesti, saj sta se obakrat začeli “iz ljubega miru”. Vrtoglavico poslabšajo gibi glave/vratu, obračanje, pogled navzgor in ležanje. Vrtoglavico spremlja slabost, brez bruhanja.
Zanima me, ali sem kandidat za pregled pri vas, oz. ali bi vaša eventuelna terapija lahko kako sanirala stanje.
Vnaprej hvala za vaš odgovor!
Z vljudnimi pozdravi,
Mirjam
Pozdravljeni,
nobena od opravljenih preiskav ne kaže resnih anatomskih sprememb, ki bi lahko bile vzrok za simptome vrtoglavice. Edini možen vzrok, ki je precej jasen, so spremembe v vratnem delu hrbtenice, t.i. izravnana lordoza na vseh segmentih vratnih vretenc.
Bistveno je, da UZ vratnih arterij ni pokazal nobenih sprememb, kar pomeni, da ni omejen krvni obtok.
V naših ordinacijah zdravimo veliko pacientov, predvsem pacientk, s tovrstnimi težavami, tehnike manualne medicine odlično pomagajo pri lajšanju in posledično odpravi simptomov vrtoglavic.
Predlagam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij, s seboj pa prinesete tudi vse izvide in slike.
Posredujem vam povezavo do kontaktov za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Pozdravjeni!
Dobila sem rezultate od slikanje RTG in pise tako:
Ohranjena cervikalna lordoza.
Deviacija cervikalne hrbtenice v levo.
Korpusi vretenc i.v. prostori na vseh nivojih imajo primerno višino.
Spondilartrotične spremembe na nivoju C4-C5.
Nevem točno kaj to pomeni, pa vas prosim če mi povete če so izvidi v redu ali kaj je narobe.
Hvala za razumevanje
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
izvid opisuje obrabne spremembe v vratnem delu hrbtenice, ki pa niso kritične. Ukrivljenost hrbtenice je lahko posledica bolečinskih občutkov, ni pa nujno, da so prisotni. V kolikor imate težave, bolečine v vratnem delu, ki sevajo v eno roko (ramo), priporočam obisk ene izmed naših ordinacij. S tehnikami manualne medicine namreč uspešno zdravimo številne podobne primere.
http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,