Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Vertigo

Vertigo

Spoštovani,

imam dve vprašanji.

Kot prvo, kaj se dogaja to z mano, ko se mi za nekaj sekund pojavi vertigo. Občutek je grozen, zgodilo se mi je prej, trajalo je mogoče 5 sekund, nisem vedo več kaj je zgoraj in kaj je spodaj, na srečo sem dal ven zvečilni gumi, ker bi mi verjetno zaletel. Ob tem glave prej nisem premaknil ali spremenil položaja. Star sem 32 in decembra sem imel MRI glave in hipofize zaradi adisonove bolezni je bil vse normalno.

Drugo vprašanje pa je, zakaj se pri nas za vrtoglavice, ki izhajajo iz organa za ravnotežje predpisuje betahistin in ne Alverte? Ker recimo v Avstriji zelo predpisujejo dimenhidrinat in kombinacije s tem. Kako je pri nas s tem? Drugače lahko verjetno pri taki vrtoglavici vzamem to ali?

Lep pozdrav!

Spoštovani,

5-sekundne vrtoglavice so lahko:
– pri premiku glave BPPV, ko se premaknejo kristalčki, ki so padli z želatinozne blazine
– brez premika so verkjetno psihične narave.

Zdravilo dimenhidranat je močno pomirjevalo, znano tudi kot halucinogen: “drama”, “dime”, “dime tabs”, “D-Q”, “substance D”, “d-house”, “drams”.

Za vaše 5-sekundne vrtoglavice ni treba, da bi jemali zdravila. Raje izvajajte vaje za pomiritev.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala za odgovor! Bom poskusil naslednjič manever, če bo treba.

Imam težave z visokim pritiskom več mesecev, zdravniki mi dajejo različna zdravila, ki ne dajejo učinka, dajejo pa mi stranski učinek omotico. zadnja kombinacija zdravil je : Cardura XL 8 mg in Cadea 16 mg zjutraj, zvečer pa Lacipil 4 mg. Omenjena kombinacija ne daje pričakovanega učinka 140/90 70, je pa močno prisoten učinek omotice, ki povzroča nestabilno hojo. Zanimivo je je da je kardiolog predpisal povečanje terapije v primeru ne doseganje učinka. Nakazuje se znani pregovor za dosego cilja operacija uspela pacient umrl, ali pa zamenjava vzroka in posledic.

Pozdravljeni,

 

kot sami ugotavljate, je omotica popvezana s krvnim tlakom in srčnim ritmom, praviloma pa ne z ušesi. Prosim, da se obrnete na forum kardiologija.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close