Najdi forum

VEROUK V ŠOLI

Ja sigurno so vse odlocitve v rokah starsev, samo ce spejmemo dejstvo, da smo otroke dobili na posodo in ne v last, mislim da je pravilnomu omogocimo zivljensko pomembne stvari in seveda vzojo – socializacijo, v kar pa vera po mojem ne sodi, sploh glede na to da vera ni samo ena in se med sabo razlikujejo, kar pa pomeni da ker je za ene sprejemljivo ni nujno tudi za ostale.

“”Tisti starši, ki nasprotujejo verouku (sama beseda je že postala baubau), bodo pač svoje otroke učili dobrote in ljubezni do sočloveka sami, ali pa se bodo učili na ulici v krogu nasilnih vrstnikov in droge.””
Ce prav razumem vase besede so lahko slabo vzojeni (nasilnost, droge) samo neverni otroci, z vernimi se pa to ne more zgodit. Mislim da ne, vsi smo samo ljudje in nikoli se ne ve kaksen bo otrok ko odraste, je pa res ena razlika, verni mislijo da se lahko pokesajo (vcasih so si odpustke celo kupovali????) in je svet spet lep. Zalostno.

Spoštovana Mia!
Nikakor nisem mislila, da EDINO verni ne morejo zaiti v stranpota. Vse to je odvisno najprej od družine, nato od družbe, od šole itd. Dejstvo pa je, da se o teh stvareh (nasilje,droga, alkohol…) v sodobnih potrošniških družinah ni časa pogovarjati. Vernim družinam pomagajo pri tem tudi v Cerkvi. Končni uspeh pa je še vedno v rokah posameznega mladostnika. Zato nikar misliti, da med vernimi ni stranpoti. Sicer pa poslušajte mladostnike, ki vam bodo povedali, da njihovi starši samo delajo, sicer imajo vse kar želijo, vendar za njih pa nimajo časa. To vam povem iz lastnih izkušenj. Če bi si zatiskali oči in mislili, da so verni boljši kot drugi, bi si zaslužili vaše pomilovanje oz. ne bi bili nič boljši od tistih, ki zaničujejo verne. Verjetno niste še nikoli stopili v cerkev ali slišali, kaj sploh učijo pri verouku. Zato si moj stavek, ki ste ga ponovili razlagate tako, kot pač si ga. Mislim, da vam ne bi prav nič škodilo (ne razumite me napak), da bi se o tem malo več pozanimala in bi ugotovila, da sem imela precej prav. Današnja Cerkev (za tisto izpred petdeset let ne vem) se trudi otroke in mladino vzgajati v strpnosti in ljubezni do drugače mislečih, do drugačnih (barva kože napr.), da imamo pravzaprav vsi ljudje pravico živeti in ustvarjati. Nič kar sliši otrok več o dobroti, ljubezni, strpnosti ni preveč, je pa dobra podlaga za formiranje odgovornega, dobrega odraslega človeka. Ali se bo držal cerkvenih zakonov, niti ni tako pomembno. Če pa bo koristen član družbe, dober starš in prijatelj, pa je bil dosežen cilj.

Kar se pa tiče kesanja, pa tole. V veliki meri sem določene stvari povedala že zgoraj ob mojih ugotovitvah za vaše razlage. Toda nekaj v razmislek. Ko otrok razbije dragoceno vazo, ker ni upošteval mamin nasvet, naj je ne prijema, ali bi: ga udarili, kako drugače kaznovali, ali bi se z njim pogovorili, da to ni prav? Ga ne bi vprašali, ali mu je žal? In če otrok pove, da ni nalašč, da mu je žal, ali ni to obžalovanje? No v Cerkvi, ki ima določene postave in zakone za vernike, pa se obžalovanju reče kesanje.
Kupovanje odpustkov? Morda, tega zagotovo ne veste ne vi ne jaz. Sicer se pa to dela tudi v zakonu, gospodarstvu, politiki in še kje. Primer iz vsakdanjega življenja: zakonca imata dva otroka, mož prevara ženo, ta pa se strinja,da se zaradi otrok ne ločita. Mož je odslej bolj pozoren, pomaga ženi, več se ukvarja z otrokoma zaradi slabe vesti in zato, da bi mu žena čimprej odpustila. Žena počasi odpusti, pozabi pa ne.On je imel avanturico, žena je odpustaila, vsi srečni živijo naprej.
Ni tudi to kupovanje odpuščanja? Žalostno, ali pa ne?
Najlažje je soditi nekoga ali kaj, ko imaš o njem samo neko predstavo (torej drži tisto o “baubau”), ne veš pa kako “stvar funkcionira”.
Vsekakor pa spoštujem vaše mnenje, pa čeprav je drugačno od mojega.
Brez zamere, pa lep pozdrav.

Sama sem že omenila, da sem zelo dolgo hodila k mladinskemu verouku in da se tam nismo pogovarjali o veri ampak o vprašanjih in problemih katere smo imeli.
Sama imam dva otroka in oba hodita k verouku, k pevskemu zboru,na ure pravljic, na likovne delavnice, na izlete. V tem ne vidim nič slabega. Vse te dejavnosti obiskujejo tudi otroci, kateri niso krščeni in katerih starši niso verni in jih ne vzgajajo v veri. Otroci se pač družijo, igrajo, pojejo in hodijo skupaj na izlete. Moj namen in namen ostalih staršev je umakniti otroke iz ulic, jim pomagati,da ne zaidejo na stranpoti, ne pa vzgajati v verske fanatike. Je mogoče bolje, če sedijo cel dan pred televizorjem ali računalnikom?

Ursa,
motite se, da se nikoli nisem stopila v cerkev, celo vse zakramente imam opravljene, in mogoce ravno zato vem da tudi pri veri – pravzaprav pri njenih izvajalcih ni vse lepo. Tudi pri nas smo imeli mladinski verouk, in primer: fant in dekle sta bila ze nekaj let skupaj, hodila k verouku, in na zunaj je vse zgledalo prav, samo fant si ni zelel samo nje temvec tudi druge deklice??? “Ne zeli si drugega zene”
To da zupnik rece, da ce mu farani ne bodo kupiki tocno dolocenega avta, ne bo hodil k bolnim in oslabelim na dom, da otrokom pri verouku rece naj namesto sladoleda nesejo denar vedno v cerkev??, Da ce nisem vsako nedeljo pri masi in ne darujem denarja nisem verna, in si ne bom zasluzila vecnega kraljestva??
Da so otroci pri verouku ocenjevani in so seveda odlicnjaki boljsi od drugih?
Poznam tudi zensko, ki vsako nedeljo pri masi gorece moli in ima celo otrok toliko kolikor jih bog da, samo skrbi pa ne za njih, pa tudi za moza ne ravno, so pa z njenimi uslugami zadovoljni drugi gospodje.
Se vam zdi to prav? Meni ne.
Saj nimam nic proti veri, verjamem da marsikomu tudi pomaga, samo cerkev kot ustanova – ne hvala, in zato tudi nocem da bi taki ucili mojega otroka v soli.

Spoštovana Mia!
Vidim, da sem zadela “žebljiček na glavco”. Vidim,da sem vas izzvala. Veste, v življenju sem se že večkrat srečala z ljudmi, ki so bili “not”, ko so bli pa “zun” so pa naenkrat postali najhujši kritiki. Pa ne mislim tukaj samo to debato o Cerkvi
in verouku. To velja za vse segmente našega bivanja. Kot odrasla oseba ste se sigurno že prepričala, da v življenju ni nič črno – belo. V vsaki stvari so izjeme ali pa nianse. Vaše izkušnje resnično niso v redu, ko jih že komentiramo. Ljudje smo pod kožo krvavi. Žal so tudi duhovniki samo ljudje, eni taki, kot jih opisujete vi, večina pa niso.Izjeme pa potrjujejo pravilo.Sicer pa imajo tudi oni nadrejene,a ne?

Kar se ostalih vaših ugotovitev tiče, pa tole. Kako se komu zdi živeti dvolično življenje ne vem. Njemu (ali njej) se verjetno zdi tako prav. Nismo pa mi poklicani, da ljudi, ki tako živijo sodimo ali jih pribijamo na križ. Nihče ni brez napake, ne jaz, ne vi, razlika je samo v tem, da se jih eni zavedamo, drugi pa žal ne.
Nekaterim veliko pomeni ugled, drugemu je vseeno, kaj kdo misli o njem. Smo pač različni. Vendar mislim, da ni prav, da take ljudi in njihove postopke sovražimo, saj se nam to isto sovraštvo lahko kaj hitro vrne, morda v drugačni obliki. Žal pa SEM iz vašega pisanja začutila sovraštvo do drugačnosti.
Drugačno mišljenje – OK, sovraštvo – NE! Zato pa je danes toliko hudega, ker se v vseh porah našega življenja čuti eno samo sovraštvo, brez dobre volje stvari obrniti v drugo smer. Oprostite, tako jaz razumem. Sploh pa ne vem, kaj imajo ljudje (ne duhovniki), katerih ravnanje ste opisali veze z debato Verouk v šolo, da ali ne?

Kar se odličnjakov tiče pri verouku. Ne mi rečt, da to isto ne velja tudi v šoli. Saj se ne pogovorjamo o pravljicah. Moj sine je v prvih razredih OŠ neštetokrat jokal in celo rekel, da ne gre več v šolo. In zakaj? Zato, ker “tovaričica učiteljica ni poštena”. Fantom, ki so bili bolj živahni in skoraj po pravilu ne odličnjaki, je vedno dajala nižje ocene. Pridnim deklicam – odličnjakinjam pa je delila petice, ko so jih zaslužile ali pa ne. Če ni šlo drugače, so malo pojokale, pa se jih je usmilila – “saj je bilo najbrž slučajno slabo, saj si vendar odličnjakinja”. Lahko ti povem, da je šolo zasovražil v dno duše, ni se hotel truditi za ocene rekoč “saj je vseeno, tovaršica me ne mara, ker nisem odličnjak”. Lahko povem, da me je bilo resnično strah, če bo sploh dokončal osnovno šolo. Vzpodbujali smo ga, bodrili, vsak dan, poskušali, da ne bi sovražil tovarišic in šole, počasi je ugotovil sam, da bo on odšel, “ona” bo pa še vedno ostalo v OŠ. Dejansko je res, da otroke krivica boli, ne glede kdo in kje mu jo povzroča.

Še beseda o tem, kdo se bo izjasnil za kristjana. Mar te je sram priznati, da si kristjanka? Mene ni! Pa ne “visim” v Cerkvi. Starši vzgajamo otroke in jim dajemo popotnico za življenje. Po tradiciji smo Slovenci kristjani in jo prenašamo iz roda v rod. Jaz sem od staršev dobila tako vzgojo, ki me prav nič ne obremenjuje. Svojim otrokom nudim isto. Od njih pa bo odvisno, ali bodo tako živeli ali ne. Midva, kot starša, nadaljujeva tradicijo, ker tako čutiva v sebi in iz spoštovanja do najinih prednikov in njihovih korenin. Mislim, da je tudi tradicija tista, ki doprinaša dejstvu, da na tem koščku Evrope živimo Slovenci, že stoletja kristjani, ne pa napr. muslimani. Pa ne mislite, da imam kaj proti njim, ali drugim verstvom. Vi ste se odločili za drugačno pot v življenju. Prav! Z VSO PRAVICO. Nasplošno pa, nikar ne posplošujte vsega in vseh po vrsti.
S spoštovanjem in lep pozdrav!

Dragi moji!
Ali bi se bolje pozanimali. Sploh ne gre za vprašanje verouka. oz krščanstva, pač pa pouk o vseh religijah. Na živce mi že gre, ko si ljudje premalo preberete informacije. Ali ste funkcionalo nepismeni?Andreja je pisal/pisala:
>
> Pozdravljeni!
>
> Zanima me vaše mnenje o tem, da bi se verouk spet pojavil v
> šolah. Sem sicer verna in imam tako vzgojene tudi otroke,
> vendar sama menim, da poučevanje verouka sodi v prostore
> cerkve. V nasprotnem primeru se mi zdi nepravično do otrok,
> da se jih sili v nekaj kar jim ni bilo dano že od rojstva ali
> temu celo nasprotujejo in bi tako lahko vplivali tudi na verne.
>
> Andreja

Spoštovana Luna !
Vidim da veliko prebereš in glede na to imaš tudi zadosti podatkov.In glede na to,da jih mi nimamo in izgleda kar v tri dni nekaj nakladamo,pa nam prosim lepo Ti povej-razloži,zakaj se po Tvojem mnenju cerkev (duhovniki) z Rodetom na čelu tako zelo borijo,da bi ta PREDMET poučevali prav oni,torej duhovniki (katoliški).Meni,FUNKCIONALNO NEPISMENEMU človeku tukajle vseeno nekaj smrdi.Ali bi Ti draga moja Luna vpisala otroka v šolo,na kateri bi o ljubezni predavala bivša prostitutka z diplomo v žepu….jaz bi raje videl,če ne bi bila prostitutka…

Nicesar niste nikamor zabili, Ursa. In nisem bila not oz. zun. To da imam zakramente se ne pomeni da sem verna. K verouku sem hodila ker sem morala in ne zato ker sem si to zelela. In ni me sram priznati kaj sem, samo ne vidim razloga, da bi trdila da sem kristjanka, ce v to ne verjamem. In takih kot sem sem poznam se cel kup. Starsi so jih dajali v verouk, krstit, silili so jih vsako nedeljo k masi, verni pa se vseeno niso in sedaj ko so odrasli so veseli da jih nihce vec ne sili v to. In to po mojem ni prav, zato mislim da se naj vsak sam odloci kaj bo ne pa da se starsi odlocajo namesto otroka.
Ja in se vase ugotovitve s postenostjo v soli, seveda se dogajajo krivice do otrok v solah, samo bi pac pricakovala, da pri verouku ne bo tako, saj naj bi nam bili duhovniki za zgled in s takim ravnanjem nam niso.
In se o tradiciji, vi jo kar spostujte, samo ne pozbite da smo pred to tradicijo imeli druge bogove…
In ne cutim nobenega sovrastva do vernih – vsi drugacni, vsi enakopravni :o)), ocitno si niste dobro prebrala mojega prejsnjega odgovora, samo se vedno sem proti verouku v solah. Lep dan

Se popolnima strijnam z vami. :o))

Kdo je pa kaj sploh zabijal, spoštovana Mia?
Prebrala sem še enkrat vaše pisanje. Ja kdo vas pa sili, da se izjasnite, da ste verni in Kristjanka? S prejemom zakramentov ste postali Kristjanka, vsaj kolikor so meni poznane te stvari. Ali sem vas narobe razumela, pa ste pravzapravzaprav kaj drugega? Biti Kristjan in biti veren sta povsem različna pojma. Nekdo je lahko veren, pa še nikoli ni bil v Cerkvi. Pa če bi bila Budistka, pa kaj potem? Z vso pravico. Svoje ugotovitve, glede vaših mnenj nisem spremenila.

Kar se tiče pa te debate. Očitno vi niste dobro prebrala mojih prispevkov. Kje pa piše, da sem za verouk v šolah? Ravno zaradi takih in podobnih pogledov kot je vaš, mislim,da je bolje, da poučevanje verouka ostane pod okriljem Cerkve za tiste ljudi, ki si tega želijo. V kolikor bi imela možnost bi poizkusila urediti, da bi k takemu verouku pristopili tudi otroci in mladina, ki bi pa le želeli prisostvovati, pa jim starši niso omogočili zakramentov, ki so vam tako odveč.

Ko sem bila še v srednji šoli, sem hodila k mladinskemu verouku, ki pa sem ga, verjela ali ne, obiskovala popolnoma prostovoljno na lastno željo. Kot je že ena od dopisovalk pisala, smo se pretežno pogovarjali o problemih mladih, ob spremljavi kitar prepevali pesmi (pa ne samo nabožne), se pogovarjali o lastnih travmah in strahovih. Ga. Mia, z mano sta hodili dve sošolki, ki sta videli do takrat Cerkev samo od zunaj. Sprva ju je bilo strah, ker pač nista vedeli nič o veri in teh stvareh. Vsak teden sta komaj čakali, da je prišla sreda in 18 ura. Njuna ugotovitev je bila, kako da jima nihče o tem ni razložil doma, ko sta pa bila ati in mami krščena. Bilo jima je zanimivo, saj sta bili obe mnenja, da se nikjer ne da tako pogovarjati. Nihče (tudi duhovnik ne) ju ni silil, da naj bi bili nekaj, v kar ne verjameta.
Pa zdaj sploh ni pomembno, kaj je bilo z njima, ko sta odrasli. Pogovarjamo se o otrocih.

Pravite, da ni prav otroka, ki še ne ve za kaj gre, siliti k obiskovanju maš, varouka itd. Da si otrok tega ne more izbrati sam. A ste mogoče svoje otroke vprašala, ali želijo hoditi v vrtec? Ali želijo hoditi v šolo? Ali želi hoditi v glasbeno šolo, ker tako lepo poje in ga je lepo poslušati? Torej se starši odločamo v imenu otrok, kaj je po našem mnenju za našega otroka dobro in kaj ne. A niso to dvojna merila?
Dobro, dobro, saj preveč dobro vem, da se moramo odločiti, da otrok hodi v šolo tudi po črki zakona. Ja kdo pa ne želi, da bi bil njegov otrok nekoč izobražen, po možnosti s fakuleto. Koliko so dani pogoji otroku in nam za to pa je že druga zgodba. Še vedno pa trdim, da nobeno dodatno vedenju o čem drugem (v tem primeru veri in Cerkvi) ne more škoditi. Več ko otrok ve, lažje se v življenju rešuje iz kriznih situacij. Če niste tega mnenja, ne pošiljajte svojih otrok na mesta, kjer bi lahko slišali kaj o tem. Saj verouka v šoli tako in tako ne bo. Bo že vladna politika poskrbela za to. Iz razlogov, ki sem jih že nakajkrat navedla, upam, da bo tako res.

Kaj smo in kaj ne je bila debata o tem, kot kaj se bomo opredelili v popisu prebivalstva – v primeru, da bo tudi ta rubrika. Samo to nisva debatirali midve :o))

Hmm, nisem vedla, da se v tem forumu lahko oglasijo z repliko samo tisti, ki so nagovorjeni. Oprostite, pomota, res nisem vedla!

Hmm, hmm, Tudi jaz sem začela o tem debatirala z nekom drugim, ali se motim?
Bom zdaj bolj pazila, da se ne vtikam v “druge” debate. Se opravičujem!

Spoštovani Vsi skupaj!

Naredili smo eno napako. Pogovarjamo se o verouku v šole ne, ali ja. Verouk v šole ne. Svetovna verstva v šole ne. Vse kar je v zvezi z religijami naj bo postavljeno v cerkev, ker tam tudi spada. V šolo spada zgodovina in filozofija. Verstva so prinesla na svet več gorja, kot dobrega. Ena najbolj krvoločnih ver je krščanska, katera je krojila z ognjem in mečem cel srednji vek – nekje sem prečital na forumu, da je pomagala lažje preživeti teškobe življenja – seveda je pomagala, saj, če nisi mislil tako kot so ti zabičali, so te pa skurili, ali pa kaj drugega. Vera dela iz ljudi ovce – pa saj to tudi župniki govorijo – mi jim pa ploskamo. Tisti, ki se ima za ovco, pa mora tekati za svojim pastirjem.
Ko so se ljudje spovedali, so dobili odpustke – da, vendar je na ta način vera dobila kontrolo nad dogajanjem, predragocene informacije, ki so ji pomagale priti še do večjega bogastva z manipulacijo naroda; ljudje so pa mislili, da so jim grehi odpuščeni. Dejte no, pa ja ne mislite da jim njihov stvarnik res nekaj odpušča, pa valjda ni tako “majhen” (pod pogojem, seveda, če sploh obstaja tak kot pravijo).
Zakaj pa Cerkev ne popravi napak v stari in novi zavezi? Zakaj je Jožef proglašen za prvega uradnega rogonosca? Zakaj sta dva največja cerkvena praznika dva največja lapsusa? Kako je to sploh mogoče, da se otroci učijo v šoli, da je zemlja nastajala miljone let, naslednjo uro pri veronauku pa, da je nastala hokus pokus v sedmih dneh. Dragi moji, ne bom dovolil, da se iz mojih otrok nekdo dela norca, iz mene pa budalo, ki naj bi to dopuščal.
ČE SE HOČE KDO NAUČITI KAJ O CERKVI IN DRUGIH VERSTVIH, NAJ GRE K VERONAUKU V FAROUŽE.
Zakaj pa nikjer ne povejo, da Cerkev najbolj krati človekove pravice? Zakaj pa nobeden ne reče, da za Cerkev je ženska manj vredna od psa? Zakaj pa Cerkev pobira od naroda tisto, kar je narod naredil s svojimi rokami? Zakaj pa je Cerkev tako lakomna, da pobira še gradove, gozdove itd… Seveda, boste rekli, to je politika, politiko pa pusti… Zakaj se pa potem Cerkev plete v politiko? Najbrš zato, ker so isti cilji, iste pretenzije, ista lakomnost, ista banda….Samo zato pa hodijo župniki v najtežje šole, da lažje narod prepričajo da kakšne lepe nauke jim delijo o kreposti, ljubezni do bližnjega, o dobrih delih….itd (pa niso prav nič od tega). Pa tudi tako so prepričljivi, da so prepričali vse državnike tega sveta, da Cerkev pa ne bo plačevala davka. Naj narod plača še ta davek.
Pa saj ni samo naša vera taka. Poglejte kaj delajo sedaj muslimani, kaj delajo razne verske sekte po svetu… No, en klavec pač mora biti. Če se ena vera utrudi, mora druga prevzeti nalogo. Ampak vsi pa učijo in so najbolj pametni.
Lepo je rekel moj stari oče. “V Cerkev hodijo po večini najslabši ljudje, prevaranti, hinavci, koristoljubneži, in ostala sodrga. Še sreča, da hodijo v cerkev. Zamisli kakšni bi ti ljudje bili, če v Cerkev ne bi hodili.” Vsa čast izjemam, ima prav…
Pa brez zamere prizadetim, saj jim ne kratim njihovih pravic.
Goran

Bravo Goran, popolnoma se strinjam s tabo.

Ha, ha, ha, ha, ha…
Saj vem, da je tale tema že davno zaključena, ampak ne morem si kaj, da se ne bi obregnil ob tole slaboumno pisanje. Dragi Goran, svetujem ti, da se malo izobraziš in podučiš o zgodovini nasploh, pa tudi o nauku krščanske vere. To so zelo kompleksne stvari veš, zato te prosim, da ne čenčaš po forumu o stvareh, o katerih nimaš pojma. Saj nočeš, da bi od smeha koga pobralo, mar ne? Malo več širine, no. Če se boš tako razburjal za prazen nič, ti utegne še kašna žilica počiti v možganih, tega pa nihče noče.
Vse dobro in lepo ti želim,
Klemen

Boris je dal Goranu prav, jaz dam pa tebi Klemen. Razen, da to kar je Goran pisal, ni samo da bi se človek smejal, ampak zgražal ob tolikšni, da rečem mržnji, ki ne vem kaj ima opraviti z njim.

Sigurno je bil Goranov ata “pravo nasprotje” tega, kar je dejal za ljudi, ki hodijo v cerkev in jih zmerjal s sodrgo. Ne vem, očitno je bil slika dobrote, poštenosti, ljubezni do bližnjega, da je poklican za take sodbe. Če bi bil boljši, takih posplošenih ocen ne bi izrekel in še to dedek, ki je generacija, ki naj bi bila bolj “pametna in razgledana” od mlajših in za vzor za tiste, ki razmišljjo drugače od njega. Lep dokaz, da so starši in stari starši otrokom vzgled. Kakršnega je dobil, tak bo tudi sam. Zato pa se prenašajo miselni vzorci iz roda v rod. Prekine ga samo tisti, ki je sposoben razmišljati s svojo glavo in nanj ne vplivajo ideje, s katerimi jih “pitajo tapametni”.

Sicer pa dragi Goran: Lastna hvala, cena mala.

Taki ljudje bolje, da ne pridejo niti do cerkvenih vrat. Hm, morda bi jih pa v Cerkvi obsijala kakšna neznana jim sila in jih razsvetlila v spoznanju in toleranci do soljudi. Aja, še to! V filmu sem videla, da se je glavnemu igralcu, ko je prijel za kljuko cerkvenih vrat vžgala roka. Mislite, da je tudi kaj res, ali je samo film?

Spoštovani Klemen!

Dobro, da si prišel na forum in se obregnil. Neizmerno sem počaščen, da si mi svetoval kot človek, ki je tata-mata za zgodovino – posebno krščansko, ki obvlada vse in je resničen ekspert, v katerega izjave se ne sme dvomiti. Pa vidim, da nisi samo ekspert za krščansko zgodovino, temveč si tudi psihiater in to nadpovprečen, ker si takoj pogruntal vse o mojem slaboumju. Pa tudi zdravnik splošne prakse si neverjeten da veš vse o pokanju žilic v glavi in o umiranju zaradi smeha. Izkoristil bom to priliko, da te poprosim za kakšno dobro terapijo proti takemu razburjanju, da res ne bi prišlo do kakšne nesreče.
Vidim tudi, da si forum nivojsko opredelil, saj so čenče nedobrodošle (kaj si mogoče celo avtor foruma?)

Vsekakor se mi zdiš vsaj na nivoju Kristusa, ko takole v smehu in s pozivno energijo talaš življenske nauke in daješ naloge vsenaokrog sebe. Res imaš vse božje značilnosti. Zato te lepo prosim, če tvoja dobrotljivost nakloni meni, navadnemu smrtniku, nekaj naukov o kompleksnosti stvari kot so širina krščanske vere in njena vloga v zgodovini človeštva. Rabil bi tudi nekaj znanja o velikih ljudeh, ki so to Cerkev vodili in njihova dobra dela. To pa zato, da si bom pridobil vso manjkajoče znanje in ne bom več črna ovca med udeleženci tega foruma.

Vsekakor se bom spreobrnil in poslušal tvoje nauke. Delal bom točno to, kar mi boš ukazal. Saj ne bi rad, da bi moji sosedje govorili, da je bil lep kres, na katerem si me skuril. Kres naj bo čisto navaden in majhen, tak, inkvizicijski…aja, vaši so hoteli imeti velike kresove, da se je kazen za krivoverstvo videla do neba in pravičnega boga. Še prej pa mi priporoči enega dobrega župnika, da se bom lahko spovedal in mi bo bog dal odpustke za vse moje grehe in se bom lahko pojavil po kurjenju pred Njegovim obličjem kot čista duša, vredna nebes.

O, bog, odpusti mi grehe, saj ne vem, kaj delam…

…in je urejeno…

Goran

New Report

Close