VEROUK V ŠOLI
Pozdravljeni!
Zanima me vaše mnenje o tem, da bi se verouk spet pojavil v šolah. Sem sicer verna in imam tako vzgojene tudi otroke, vendar sama menim, da poučevanje verouka sodi v prostore cerkve. V nasprotnem primeru se mi zdi nepravično do otrok, da se jih sili v nekaj kar jim ni bilo dano že od rojstva ali temu celo nasprotujejo in bi tako lahko vplivali tudi na verne.
Andreja
Zame verovanje v kakrnega koli boga ni cisti verski fantizem, ceprav sem ateist. Verski fanatizem zganjajo Talibani, denimo, ko unicujejo sledove drugih kultur.
Sama sem nekoliko pogresala religiozno podlago v soli. Marsikatero fresko v cerkvi mi je razlozila babica, nekaj sem brskala doma po svetopisemskih zgodbah. Se zdaj priznavam, da sem glede tega nepodkovana. Zlasti me tudi moti nepoznavanje grske mitologije ter tudi drugih verstev (islama), iz katerih bi, menim, ce bi jih poucevali, sledila tudi vecja strpnost ljudi do drugih kultur in navad. Torej je problematika predmeta predvsem v tem, kaj in kdo bi pouceval. Zdi pa se mi, da se Cerkev zelo zanima za to in da bi bil res pretiran poudarek na krscanstvu. Zato sem vseeno za to, da se verouk poucuje v prostorih Cerkve. Tja sem nasla pot tudi sama, ko sem zelela, da mi odgovorijo na vprasanja, ki so se mi porajala. Prijazno so me sprejeli, res pa je, da nisem zato postala verna.
Ma ja, o tej temi bi se dal neomejeno dolgo pogovarjat. Na živce pa mi gre, ko se cerkev toliko vtika v vsakdanje življenje, z Rodetom na čelu. Me prav zanima, koliko ljudi se bo izreklo za kristjane na popisu prebivalcev, če bojo res uvedli cerkveni davek. Kar pa se tiče verskega fanatizma, osebno ne vidim razlike med Talibani in krščani, le da ga slednji izražajo v milejši obliki.
Popolnoma se strinjam z IRENO…namreč znanje o religijah (ne samo krščanski,ta je še najbolj hinavska) bi bila v šoli dobrodošla kot splošna razgledanost otrok…ta predmet se ne bi smel imenovati VEROUK,ampak npr.VERSTVA SVETA in ne bi ga smeli poučevati duhovniki,le zakaj lepo vas prosim.Ta novi predmet naj bi poučeval popolnoma nov profil učitelja,ki bi se šele izšolal.Torej bi imeli ta predmet v šolah šele čez 5-6 let,predno bi vse steklo tako kot je treba.Učni program pa bi moral zajemati VERSTVA SVETA.Mene osebno najbolj jezi,če nekdo govori o religiji samo najslabše,v resnici pa o tem čisto nič ne ve,mislim o religijah na sploh,ne samo o naši katoliški cerkvi,ki je po mojem mnenju zelo hinavska in med drugim ne dovoli,da se župniki poročajo (kot npr.dovolijo protestantom) imajo pa potem neke ljubice in se skrivoma sestajajo in “grešijo”….Jaz jih popolnoma razumem,da morajo sexat,da imajo tudi oni TRDEGA,ampak zakaj hudiča jim ne dovolijo da uživajo sproščeno….pa tudi sicer bi naši duhovniki npr.mladoporočencem čisto drugače predavali o skupni življenski poti,o otrocih in vzgoji otrok itd….sedaj pa kar nekaj nakladajo,saj nimajo lastnih izkušenj….
Sem ateist.
Ne odklanjam duhovnosti in sprejemam, da smo ljudje božanska bitja.. itd..
VEROUK ne spada v šolo, naj ostane na PROSTOVOLJNI odločitvi staršev in otrok kjer je sedaj.
Predmet VERSTVA SVETA bi bil zelo dobrodošel, vzpodbujal bi otroke, da bi več razmišljali o smislu življenja, o sebi, o lastnem razvoju, itd… Ta predmet bi moral biti zelo nevtralen, brez vsake indoktrinacije, enakovredno bi moral predstaviti vsa verstva sveta, ne glede na naše pretežno rimskokatoliško okolje. Imam občutek, da je cerkev proti takemu predmetu, ker bi s tem izgubila še več mladih ovčk.
Boris
mislim, da si bol ti v mladosti zapostavljen, sama vera je dobra ne glede čigava je, problem je v ljudeh, ki jo izvajajo.
Ali si veren ali ne če si poln sovraštva, si popolnoma enak kot ostali, verni ali neverni.
Če pa bi rad katerokoli vero razumel, preberi verske glavne knjige, pa poizkusi kaj razumeti.
jaka
Bravo Jaka…čista resnica,važno je da v kaj veruješ…lahko veruješ,da bo tvoj otrok zrasel v dobrega človeka in mu na tej poti pomagaš kolikor le lahko in močno veruješ,da bo dober in srečen človek,lahko pa veruješ v BUDO,ALAHA….saj ni važno kako mu je ime….
Jaz poznam kar nekaj ljudi,ki mislijo da so globoko verni ljudje,v resnici pa samo hodijo v cerkev,molijo,gledajo s kakšnim avtom se je kdo pripeljal k maši,se sprašujejo na glas od kod jim denar,gledajo,kako globok izrez imajo someščanke in jih opravljajo,če je le “preglobok”,ti vsiljujejo neka čudna mnenja in vedenja o Bogu….
Kar jaz poznam resnično vernih ljudi so vsi skromni in prijazni,ne glede na to kako veliko premoženje imajo in jih ne zanima,ali so na oblasti Bajukovi desničarji,ali pa bivši komunisti (teh je pa itak v vseh strankah dosti)….ali nosijo kratke kiklce in odprte dekolteje,ali pa so zaštrikani do vratu…
Lep pozdrav.
Zelo konstruktivna debata se odvija na tako delikatno tematiko. Pohvalno in predvsem dobrodoslo.
Verouk v soli? Ne hvala. Verstva sveta kot predmet? Do tega zakljucka sem tudi sam prisel, saj definitivno zaradi prehudega “posiljevanja” rimskokatoliske cerkve z svojo vero in teorijo so ostala verstva in vere pri nas dokaj nepoznane vecini ljudi in otrok.
Predvsem pa me zanima, kaj menite o nasi “originalni” veri, katera je takorekoc zrasla kot edina na nasih slovenskih tleh – Staroslovanska vera. Pozabljamo na nase pradavne bogove, na Svaruna, Morano in podobne. Je to sploh pri nas uradno priznana vera? Krscanstvo je bilo namrec po svetu in pri nas vsiljeno z “ognjem in mecem…”
Pomojem bom ob popisu prebivalstva edini, ki (ce me bodo smeli vprasati) bom izjavil, da sem po veroizpovedi AJD. Sicer nisem veren, ampak princip je princip, preteklosti ne gre pozabiti, pa naj bo se tako davna in pozabljena.
Čaki, čaki! Kakšen fanatizem pa izvajajo kristjani? A to k hodijo ob nedeljah k maši in molijo? Al to k grejo za velikonoč k žegnju? (s tem, da šunko takrat jemo vsi, od ateistov do kristjanov in pripadnikov skoraj vseh ostalih ver) Ali to, ker imajo praznik, Božič, in smo vsi takrat doma, tudi ti, kateri očitno ne verjameš v Boga? A je mogoče to narobe, ker pač verjamejo v nekaj kar ne morejo videti in težko dokažejo.
Pa naj ti še to povem; sama sem sicer verna, vendar ob nedeljah ne hodim k maši. Sem pa vesela in srečna, ker so me starši vpeljali v to vero, saj imam, ko mi je težko, nekaj na kar se lahko obrnem. Saj ne da mi pomaga, pa da mi čudeže dela, vendar pa imam občutek, da nekdo bdi nad nami. Vsak večer pa ga prosim za to, da sem srečna in zdrava in mislim, da ti, kateri očitno tako sovražiš kristjane samo izgubljaš in ne pridobivaš.
Prav je, da je na svetu več ver in da do tudi ateisti, ni pa glih prav, da se katerokoli vero sovraži, kar v tvojem primeru na to že meji.
P.S.: Kar se pa Rodeta tiče, je pa to druga zgodba, govorimo o veri ne o politiki.
P.S.S.: Moja družina se bo vsa v register vpisala kot verna!
Menim, da je vsako verstvo dobrodošlo, če ima dobre namene.
Če se jaz odločim, da bom imel novo vero in bomo za Boga častili, češnjo in bom imel program, ki bo pomagal ljudem v stiski, kjer bodo našli mir in toložbo, poleg tega pa bodo še postali bolši ljudje. Pa naj!
Častili bomo češnjo, prepričan sem, da nihče od “Bogov” – svarum, raa, alah, kristus, buda in ostalih ne bodo jezni, če bomo delali dobro, če pa začnemo verovanja ljudi izkoriščati za svoje potrebe, ponavadi predvsem finančne, pa ne bi bili preveč zadovoljni.
Kolikor so meni poznana verstva, popolnoma vsa govorijo o ljubezni i to je edino vodilo, celotne vere. Ker pa mi najdemo v teh stavki, tudi oko za oko in tako naprej, pa si nažalost narobe predstavljamo vero, naredimo neumnost, to ni po volji niti tistemu Bogu, ki stoji za celotno vero.
Nekje sem prebral:
ČE HOČEŠ SLIŠATI MORAŠ POSLUŠATI S SRCEM
ČE HOČEŠ VIDETI MORAŠ GLEDATI S SRCEM
ČE HOČEŠ POVEDATI MORAŠ GOVORITI S SRCEM
ČE HOČEŠ LJUBITI MORAŠ LJUBITI S SRCEM.
Samo ta misel, bi bila lahko Vera sama. rešila bi tričetrt ali pa kar vse težave, ki se pojavijo na teh forumih.
Jaka
Sem absolutno proti verouku v šoli. Naj povem, da sem vzgojena in živim v skladu z RK vero. Če je že potrebno, da se uvede kakšen nov predmet v šolo, naj bi to bila retorika oz. govorništvo, ker se današnja mladina sploh ne zna več izražat. Verstva sveta se lahko otroci učijo pri zgodovini, kamor po mojem mnenju proučevanje ver sodi. Še marsikaj drugega bi bilo veliko bolj potrebno kot pa nov predmet na to temo. Otroci, če SAMI želijo, lahko hodijo k verouku tako kot do sedaj. Samoizbira je ravno tako kot glasbena šola, plesni krožek, treningi športa itd. Draga nam država troši velike denarje za razne referendume, za katere povprečen državljan niti ne ve, kaj vprašanje na njem sploh pomeni, ne pade pa ji na pamet, da bi razpisala referendum na to temo ali pa vsaj upoštevala ustavo.
Nina
živjo,
verouk NE sodi v šole. sama nimam nič proti vernim ljudem (celo spoštujem jih), vendar pa menim, da morata biti ti dve stvari ločeni. verouk mora biti stvar izbire posameznika.
kar se pa tiče religije:
o tem se da veliko izvedeti pri zgodovini in sociologoji (pač odvisno od profesorjev). mislim, da bi starši morali vzgajati svoje otroke tako, da bi znali pretehtati kaj komu verjeti (da ne zaupajo slepo učiteljem, duhovnikom…). mi smo se doma kar dosti pogovarjali o tem.
Ali lahko prosim definiras, kaj pomeni moja druzina se bo VSA – koliko so stari najmlajsi clani druzine??, ce se niso polnoletni se ne bodo sami vpisali ampak jih boste verjetn odrasli, samo potem ne drzi vec SE BO ampak moras napisati JIH BOM; JIH BOMO itd.
Sama sem proti verouku v soli, naj bo v cerkvi, ceprav tudi tam otroci niso prostovolnjo, ker nekaj tedenski – mesecni dojencek nima ravno mozosti da se odloci ali bo krscen ali ne, in tudi ko ga starsi posljejo k verouku v 1 razredu osnovne sole mislim, da nima prav velike izbire, ali se morda motim??
Kar se tiče starosti; najmlajši je star 19 let.
Kar se pa tiče samega verouka v šoli, da ne bo pomote, tudi sama sem proti temu, da se izvaja v šoli, kar se pa tiče tega da se za krst dojenček ne odloči sam pa mislim, da je to samo dobra namera staršev, da dajo otroka krstiti in, da ga poizkušajo vzgajati v duhu kakršnem oni menijo, da je najbolj pametno zanj. Pravzaprav so vse odločitve v tej starosti v rokah staršev, kajne?
Vidim, da se pojavljava dve Mojci:)))).
Moje mnenje je, da verouk ne sodi v šolo. Ne bi bilo pa slabo, da bi bil kakšen predmet v šoli, kateri bi otroke poučil o vseh verah sveta.
Sama se trudim, da otroke vzgajam v krščanski veri in v tem ne vidim nič slabega. Saj sama vera ne uči prav nič slabega. Rode in zagnani župniki so pa poglavje sami zase. In moje mnenje je tudi, da bi morali biti župniki poročeni. Kot vem, je ukazal celibat za župnike neki papež zaradi razuzdanosti takratnih škofov in župnikov.
Pa še nekaj…sama sem zelo dolgo hodila k mladinskemu verouku. In da ne bi bili presenečeni, na teh srečanjih se sploh nismo pogovarjali o veri. Zanimivo, kaj? Imeli smo škatlo, v katero smo dali listek na katerega smo napisali vprašanje in temo. Podobno je bilo temu forumu. Takrat pač še nismo imeli računalnikov, zato smo naša vprašanja in probleme reševali na ta način.
Dragi Boris!
Včasih so rekli, da ima vsak svojega Boga. Glede na tvoje pisanje bi se vprašala, ali imaš cilj v življenju čimveč zaslužiti, imeti kul avto, kul žensko, sploh biti naj frajer? Če je tako, imaš tudi ti Boga, ki mu je ime DENAR (sveta vladar). V današnjem času je preveč gledanja samo skozi prizmo tega, vse ostalo pa je verski fanatizem. Daj mi prosim povej, ko je še bila “rdeča knjižica” nekaj, ali je lahko delavska mama upala in verjela, da ji bosta Marx in Engels dala kruh in mleko za njene otroke? Marsikomu je vera v Boga in boljši jutri pomagala, da je preživel krivice, omalovaževanja. Danes, ko imamo vsega nepotrebnega preveč (poglej si samo malčke v vrtcu in šoli z mobitelom napr.), se ti zdi to smešno. Kaj pa vera uči? Malo se pozanimaj. Sploh pa vera in Cerkev nista eno in isto. Očitno pa ti sovražiš institut Cerkve, mešaš pa oboje skupaj. So ti tvoji starši vcepili tako gledanje? Moji so bili verni, nas otroke pa so vzgajali, da so vsi ljudje vredni spoštovanja, pa čeprav mislijo drugače od nas in na nas gledajo zviška (ker jih pač starši niso vzgojili v strpnosti do drugače mislečih). Nikomer ne želim nič slabega, najbolj srečna bi pa bila, ko bi bili vsi ljudje zdravi, srečni in brez sovraštva. Če me pa zato nekdo šteje kot verskega fanatika, pa ga lahko samo pomilujem.
Kljub vsemu pa mislim, da je najbolje za verne ljudi, da verouk ostane v okrilju cerkve. Tisti starši, ki nasprotujejo verouku (sama beseda je že postala baubau), bodo pač svoje otroke učili dobrote in ljubezni do sočloveka sami, ali pa se bodo učili na ulici v krogu nasilnih vrstnikov in droge. Kdor bo začutil potrebo, da se seznani z vero, se bo ob pravem času že potrudil in obiskal kako cerkev v Slovenji, ki jih ni malo. Morda ne prej kot takrat, ko ga bo obiskala bolezen ali nesreča, kar se v zadnjem času pogosto dogaja.
Ne zameri, ker sem se razpisala. Želim ti samo to, da sčasoma na stvari začneš gledati z večjega zornega kota. Najlažje pa je “meglo” ožigosati kot fanatizem.