Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija ventolin sirup – bronhitis

ventolin sirup – bronhitis

Pozdravljeni!

Moj 11 mesečnik je že tri tedne prehlajen (zamaše nosek, posledično kašelj – vendar tak “produktiven”, ko se je izkašljal, je bilo za nekaj časa mir). Ta vikend pa je začel močno kašljati, kljub čiščenju noska mu je hropelo. Imel je med 37.0 in 37.3 tt. Kakšnih opaznejših znakov teškega dihanja nisem opazila. Danes sva zaradi še vedno močnega kašlja odšla k pediatru, ki je rekel, da ima začetek bronhitisa in mu je predpisal Ventolin sirup. Ker sem pač “firbčne” narave sem malo pobrskala po vaših starih sporočilih in sem prebrala, da naj se ne bi več uporabljalo tega sirupa. Imava dozo 4xna dan po 2,5ml, v petek pa kontrolo. Kaj naj storim? Grem jutri nazaj? Seveda se zavedam, da me ne bo ravno lepo gledal, če mu bom rekla, da menim, da zdravilo ni ustrezno, kajne? Je pa isti sirup dobila sestričnina 1,5 letna hčerka prejšnji teden zaradi vnetja dihalnih poti, tako da se očitno ni samo pri nas “zmotil”.

Hvala za vaše mnenje! Lep večer!

A to še kdo predpisuje??? Ne morem verjet! Verjetno se ni zmotil, pač pa to predpisuje, ne glede na znana dejstva stroke.
Ventolin, če je potreben, se predpiše v obliki pršilnika, pri tem pa se predpiše na recept še pripomoček – masko za dajanje zdravila.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

In kaj mi svetujete? Otroček je na videz zdrav, živahen, le občasno kašlja (je veliko bolje kot dva dni nazaj) in notri mu hrope, vendar res ne vem, koliko je za to kriva sluz iz noska.

tudi pri nas ga predpisuje…?!?

Najprej je potrebno pojasniti, da Ventolin v nobeni obliki ni zdravilo za zdravljenje kašlja. Če otrok nima znakov težkega dihanja, potem tega zdravila ne potrebuje, saj je Ventolin oaljševalec težkega dihanja pri astmi.
Za sočen kašelj zadostujejo vlažne inhalacije in vzpodbujanje kašlja, položajna drenaža, saj otrok ne zna učinkovito izkašljati.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni.
Naša hčerka je sedaj že teden in pol doma, ker se ji je pojavil začetek bronhitisa. Dobila je ventolin v obliki pršilnika. v akutni fazi je imela visoko vročino-39, ni jedla ni pila, zelo težko dihala, saturacija 94. sedaj je to boljše, a še vedno kašlja, sedaj pihamo ventolin na 8h po 3 upihe. Zdravnik je dejal, da ni potrebne kontrole, a meni se to ne zdi prav. tudi krvi ji ni vzel. zanima me vaše mnenje ali naj jo peljem nazaj k dežurnemu zdravniku (naš je na dopustu še cel naslednji teden) in tudi to ali bi se dalo kaj bolj razbrati iz kontrole krvi? pa še eno vprašanje – ali je pri mokrem kašlju dober sirup apisirup iz medexa ali je boljše uporabiti prospan?
hvala za odgovor

Če je otrok boljši, potem ne vidim potrebe po konotrlnem pregledu. V čakalnici se otroci kvečjemu nalezejo še česa drugega. Saj vidite in pišete, da je otrok boljši. Zakaj bi hodili celo v dežurno?
Ker Ventolin deluje samo 3 ure, ga potem, ko ga v nekaj dneh spustimo na 6 ur, lahko tudi ukinemo. Kajti dejansko je tako, da če otrok Ventolina ne rabi po 3-4 urah (pa ne za kašelj, pač pa zaradi težkega dihanja, saj Ventolin ni zdravilo za kašelj), ga ne potrebuje več. Potem ga samo še spustimo v 1-2 dneh na 6 ur in potem ukinemo.
Sirupe na splošno ne priporočamo, saj nimajo nebenga vpliva na otrokovo znanje in zmožnost izkašljevanja.

Pozdravljeni!
Naša hčerka, stara 19 mesecev, je drugič zbolela za bronhitisom, prvič v februarju 2012. Ker njenega zdravnika ni bilo, smo jo peljali k dežurnemu. Zdravnica je dejala da je le začetek oz. blažja oblika bronhitisa, da je slišati na pljučih, a z kašljanjem se sluz “odlušči.” Krvni izvidi K-Ht 0,328, RDW 15,9, MPV 7,7, Eozinofilci 0,8 bazofilci 2,9, CRP 0, ostalo v mejah normale. Saturacijo je imela 95%, vročina 37.3 (od včeraj popoldne), kašlja pa že od sobote, včeraj popoldne pa je začela tudi težje dihati, težko je spala, zato smo jo peljali na pregled. Zdravnica je dejala, da je kri v redu, da glede na to da je le začetek bronhitisa naj dajemo Ventolin po potrebi oz. ko bomo videli da težko diha, 1 vpih. če bi se stanje poslabšalo naj pridemo nazaj. pije naj veliko tekočine pa tudi prospan ji lahko damo. Moje vprašanje je, ali je dovolj le en vpih, in še vedno ne vem na koliko časa – a je smiselno kar tako kot se nam zdi ali bi vseeno bilo potrebno na vsake 3,4,6… ur? vprašala bi še, ali se ji bo sedaj vsak kašelj razvil v bronhitis, kaj pa nevarnost za astmo? ali ji lahko delamo inhalacije z inhalatorjem s fiziološko raztopino, a bi to ublažilo, da se ne bi razvil bronhitis?
Hvala za odgovore

1 vpih vsake toliko je povsem neprimerno zdravljenje okužbe dihal. ventolin damo otroku, iki piska in tgežko diha (lahko sicer ob neki prehladni virozi, ki posla bša astmo), vendar vsaj 3 vpihe na 3-4 ure v začetku, potem pa na 4-6 ur. Ni primerno dajanje kar tako, po potrebi (čigavi? kdo presodi potrebo?) po 1 vpih, ko pa vemo, da je potreb no dati nek primeren odjmerek (kar 1 vpih zagotovo ni) na primerne ure (ker Ventolin deluje samo 3 ure). Ni primerno dajati Ventolin drugače kot na masko za dajanje zdravil.
Iz bronhitisa (ki je okužba, najpogosteje virusna) ser astma ne razvije, saj astma ni komplikacija prehlada. Otrok je nagnjen k astmi, viroze pa ali demaskirajo ali kasneje poslabšajo astmo, ne pa povzročajo. TGo, da otrok nekritično dobi Ventolin ni nobena garancija, da ima res astmo ali da jo bo kasneje dobil. Kašelj se ne razvije v astmo. Kašelj je znak dfraženja dihal, najpogostejši pač pri prehladnih obolenjih. Kašelj ni enako astma!
Inhalacije s fiziološko lahko poskusite, potem pa tapkanje po hrbtu, da se sluz izloči.

New Report

Close