Ventolin, doziranje, stranski učinki …
Moj sin ima znake podobne astmi. Torej, sedaj, ko je zbolel za virozo – prehlad, mu je bila takoj reakcija na pljučkih, dobil je bronhitis.
Pediatrinja mi je rekla, da ob znakih poslabšanja, naj mu kar dam Ventolin. Ventolin in Flixotid imamo vedno nekaj doma. Mene pa je strah kar tako sama od sebe dajati zdravila. Zavedam se, da bom kdaj primorana (če se ne bo zgodil čudež in sin tovrstnih težav več ne bo imel) tudi zaradi težav – piskanja oz. kašlja, težkega dihanja, poseči po zdravilu brez predhodne obravnave pri pediatru.
Pa vseeno, na kaj naj se orientiram, saj se bojim, da bi lahko slabo ocenila njegovo stanje, še sploh zdaj, ko je tako majhen, star je 2 leti. Sam mi še ne zna povedat, kako se počuti, kakšne težave ima, tako da mi je v pomoč le način dihanja, kašelj, in pa pomagam si tudi z merilcem tlaka oz. tistim delom, ki ga uporabljamo za poslušanje srca – ta del pač prislonim na njegov prsni koš in potem bolje slišim, če mu v pljučkih piska.
Torej, koliko Ventolina mu lahko dam, recimo, če se težave začnejo zvečer oz. ponoči, da lahko počakamo do jutra in obisk pediatra. In na koliko časa. Koliko VEntolina mu ne bo škodilo, tudi če se “zmotim” v svoji presoji.
V primeru, da pride do povečanega utripa (koliko je to sploh pri tako majhnem otroku), torej, v primeru, da sem mu dala preveč Ventolina, kdaj se ta utrip poveča, koliko časa po inhalacijah.
Prosim vas za odgovore.
hvala.
Bronhitis ni reakcija na pljučih, pač pa enostavno širjenje prehlada na srednja (in včasih na spodnja) dihala. Ko zalne otrok pri prehladu sočno kašljati, mu hrope v prsih, lako rečemo, da gre za bronhitis, to pa ima čisto vsak po nekaj dneh prehlada.
Pri otroku s sumom na astmo viroza poslabša astmo in se pojavi težko dihanje ter piskanje.
Ko torej otrok ob prehladu začne težko dihati, ugrezati jamico pod vratom in medrebrne prostore, piska in ima otežen izdih, morate dati Ventolin samo. To je povsem utečen in pogost postopek. Morate pa imeti masko za dajanje zdravil, drugače ni nobenega učinka. Otroku s težkim dihanjem lahko date tudi 8 ali 10 vpihov, če je nujno potrebno (npr. srfedi noči, težko diha, vi pa hočete do zdravnika, to je čisto ok, samo prej dajte Ventolin, da ne bo otrok nehal doihati med prevozom). Pomoč mu torej morate dati! Za zdravljenje blažjih poslabšanj pa 2-3 vpihe na 4 ure, ko vidite znake težkega dihanja.
Bolje dati kakšen vpih Ventolina preveč ali brez potrebe kot reanimirati otroka, ki zaradi tega, ker ni dobil pomoči, preneha dihati. V odmerkih, ki jih lahjko date doma sami, težko toliko predozirate, da bi otroku povzročili prehitro bitje srca, kar običajno vidimo pri malce večjih odmerkih na inhalator v ambulanti po 20-30 minutah po inhalaciji.
Pozdravljeni,
včeraj zvečer se je pri našem prvorojencu kar naenkrat pojavil hripav glas. Kmalu zatem je začel jokati, da ga boli v ustih. Nekaj časa zatem je začel lajajoče kašljati in jokati. Dihal je težko. Po telefonu so nama na Metelkovi naročili, da moramo na balkon in svež zrak, ker gre za laringitis in bo oteklina tako pojenjala. Takrat nam je to res pomagalo. Sin je takoj zatem zaspal, utrujen. čez eno uro pa se je zbudil in komaj dihal. Takrat sva bila precej dolgo na balkonu, pa ni pomagalo, zato sem ga ponoči takoj odpeljala na Metelkovo, kjer je dobil zdravilo za oteklino, diagnoza laringitis.
ker je mož astmatik, naju je seveda še bolj zaskrbelo. Zanima pa me, kako je z uporabo Ventolina, ki ga imamo doma? se ga lahko ob tako močnih napadih lahko da tudi sinu, staremu dve leti in pol?
V ponedeljek sva bila pri vas zaradi nizke teže in neješčnosti, pa izgleda da bo teža sedaj še malo padla, ker nima teka.
Morava k vam na kontrolo, ker včeraj dežurna ni nič omenila? Skrbi me tudi zaradi drugorojenca, ki je še novorojenček. Stikov ravno ne moremo omejiti. prvorojenec bi ga pa tudi rad vseskozi božal in lupčkal.
Lp
Mateja
Laringitis ni povezan z astmo. Laringitis nastane zaradi otekline zgornjih dihal v začetku neke virusne okužbe, po uvedbi cepljenja proti hemofilusu influence bakterijski povzročitelji niso več aktualni.
Ventolin ne pomaga, saj je problem do grla in ne v dihalnih potek srednjih in spodnjih dihal, kot pri astmi. Pomaga kortikosteroid v obliki tablet ali injekcij ter mrzel zrak. Lajajoč kašelj se v dnevu, dveh obrne v sočnega, izrazitejši postanejo tudi prehladni znaki.
Če ima vročino ali se zdi, da težko diha (igreza, diha s trebuščkom, piska), pridite jutri na kontrolo. Dojenčka pa je potrebno čuvati, ni druge.
Ne bom odpirala nove teme, bom tukaj vprasala.
7 mesecev star dojencek je bil v petek ponoci sprejet na pediatrijo, zaradi kaslja, hitrega in plitkega dihanja.
Dobil je dva vpiha beroduala in svecko zaradi vrocine. V soboto zjutraj odpuscen v domaco nego brez zdravil.
Popoldne spet plitko diha, izrazito s trebusckom, mamica pelje otroka k dezurnemu. Dezurna je predspisala ventolin, na 4 oziroma 6 ur in pripomnila, da bi to morali predpisati ze ob odpustu.
Kako naj mamica presodi, kako naj dozira ventolin oziroma ali je v redu, ce sama presoja o tem? Namrec dojencek je precej majhen..
Kako pa dajete Ventolin? Na masko (predpisano kot medicinsko tehnični pripomoček)?
Prve dni (dan, dva) dajemo Ventolin na 4 ure, ko se stanje izboljša preidemo na 6 ur za kakšen dan ali dva in nato ukinemo. Seveda pa mora tako malega otroka spremljati otrokov pediater, zato pojdite jutri na kontrolni pregled.
Pisem v njenem imenu, malo je prestrasena.
Ja, na masko. Dojencek spi, med dihanjem se slisi ”pokanje” iz pljuck (za primer je dala staticno elektriko), ne najdem najboljsega izraza. Ne ravno piskanje. Vdihov je 35 v spanju.
Pri koliko vdihih morata nazaj, v CE so rekli, da bo panika, ko jih bo nad 50, dezurna pa spet cisto drugace.
Pokanje običajno slišimo na takšen način pri vnetjih dihal, ko otrok sočno kašlja, vendar ne zna izkašljati. Pokanje povzroča sluz.
Dihanje 35(minuto je v redu), na lonček pa otrok skorajda ne dobi nobenega zdravila v pljuča, pač pa vse ostane v ustih in žrelu.