Najdi forum

Ventolin

Spoštovani!

Zdravnica samo sumi na astmo in mi je predpisala Ventolin po potrebi. Spirometrija je bila v redu, pljuča brez posebnosti, razen povečanih pljučnih mešičkov, kar pa ne vem kaj bi to pomenilo??
Na astmo mi sumi zato, ker jo je imela tudi moja babica, jaz pa občasno težko diham in v pljučih občasno slišim piskanje. V juniju imam še nadaljne preiskave za astmo. Kako mi lahko ugotovijo ali imam res astmo?
Zanima me tudi ali ima Ventolin res tako neprijetne stranske učinke, kot je prehiter utrip srca? Imam namreč večkrat aritmijo srca in me je strah uporabe Ventolina.

Hvala za vaš čas in odgovor.

Spoštovani,
Če občasno težko dihate in vam ob tem piska, potem je sum na astmo utemeljen. Do postavitve diagnoze se ponavadi predpiše Ventolin ob težavah (en vdih). Kadar res gre za astmo, potem dušenje po Ventolinu hitro in dobro pomine. Ventolin ni nevaren, pri nekaterih pa res po uporabi pride do občutka močnejšega utripanja srca (podobno, kot po skodelici kave).
Glede na to, da je bila spirometrija normalna, vam bodo verjetno naredili metaholinski test, torej z vdihavanjem metaholina poskusili izzvati blažje astmatsko dušenje, kar potem potrdi diagnozo, oziroma jo obrže, če se z metaholinom ne da izzvati bronhospazma. Test ni težak.
Tudi jaz ne vem, kaj bi bili povečani pljučni mešički.
Lep pozdrav

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia
http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close