Najdi forum

Pozdravljeni,
imam težave z otečenimi nogami in sicer so mi noge začele otekati pred 1 mesecem. Oteklina je najbolj izrazita na mečih, gležnji so otečeni ravno toliko, da se mi poznajo odtisi od nogavic. Noge me tudi pečejo. Tudi zjutraj, ko se zbudim je oteklina prisotna, vendar je vseeno manjša kot zvečer. Stara sem 39 let, služba je pretežno sedeča – do 12 ur na dan. Gibanja bolj malo, predvsem v tem času, poleti je gibanja več. Bila sem pri zdravnici, ki mi je rekla, da gre verjetno za vensko popuščanje in da naj jemljem detralex. Pred 3 leti sem že bila na UZ ven in takrat ni bilo ugotovljenih znakov venskega popuščanja. Zanima me ali je možno, da je v teh 3 letih prišlo do venskega popuščanja? Verjetno bi bilo najbolje, da še enkrat opravim UZ ven?
Hvala in lep dan,
Vesna

Pozdravljeni!
Glede na težave, katere ste opisali in če se stopnjujejo tekom dneva, predlagam da ponovno opravite UZ ven spodnjih udov. Brez zdravniškega pregleda je težje odgovoriti ali imate težave s krčnimi žilami. Dobro opravljena preiskava poda diagnozo oz. izključi vensko popuščanje kot vzrok zatekanja. Stanje se v treh letih lahko spremeni, posebej če imate stoječe delo, če uporabljate visoke pete, tesne oblačila, če ste nagnjeni kroničnemu venskemu popuščanju (dednost), mogoče ste tudi rodili v zadnjem času. Vsi dejavniki vplivajo na nastanek opisane bolezni in ni nujno, da morate imeti vidne krčne žile, da bi Vam pripisali diagnozo: kronično vensko popuščanje.
Iz lastnih izkušenj zdravilo detralex lajša subiektivne težave kot. npr. občutek težkih, utrujenih nog.
Iz konservativne – ne operativne terapije predlagam uporabo kompresijskih nogavic… kakšnih pa? Odvisno od izvida UZ in pregleda pri žilnem kirurgu.
Lep pozdrav

*** Pawel M. Leskiewicz dr. med., specialist splošne kirurgije Ambulantni center Estetika Milošević https://www.estetika-milosevic.si

New Report

Close