ven iz anonimnosti?
Drage obiskovalke-ci tega foruma!
celoten forum prebiram že kar nekaj časa, vendar se mi ob vseh teh nesrečno/srečnih mailih vseeno poraja cel kup vprašanj, oziroma eno samo:
zakaj anonimnost?
vem, da je neplodnost zelo intimen problem vsakega posameznika (beri para), ampak mislim, da bi bilo bolje, ko bi ustanovili kakšno društvo (se opravičujem če je že- vem za naravne začetke, ampak to ni to…), v katerem bi lahko si izmenjavali svoje izkušnje…
na misel mi je prišlo včeraj, ko sem v reviji moj malček brala intervju z vito mavrič in je sama imela probleme z zanositvijo, pri tem pa je sama poudarila, da je največji problem pri neplodnosti anonimnost (in posledično nevednost).
Tudi če bi bili sestanki 1 x mesečno v kakšnem lokalu (zaprti sobi) in bi lahko organizirali kakšna predavanja, svetovanja, menim, da bi vsem lahko koristilo, tudi tistih, ki so že zanosili po dolgem času in naporu. Na ta način mislim, da bi vam bilo prihranjenih kar nekaj nesporazumov in vprašanj; kako dolgo čakati, na koga se obrniti, kdaj plačevati umetne oploditve…kako se izogniti butastim vprašanjem sorodnikom in prijateljem ter kako (če) jim povedati…
vem, da več ali manj odgovorov ponuja prav ta zlata vreden forum, ampak vseeno je le tisti oseben stik in izmenjava izkušenj popolnoma nekaj drugega… V končni fazi, nobeden te ne more toliko razumeti, kot tisti, ki se nahaja v podobni situaciji kot ti sam…
S takim društvom menim bi lahko tudi sami bodoči starši pospešili stvari na klinikah (nikoli ne bom razumela, da med poletnimi dopusti ni moč opraviti določenih preiskav – z vsem dolžnim spoštovanjem do dopustov zdravniške gospode, ampak takrat se človek najbolj sprosti in tudi verjetnost zanositve je posledično večja, čas pa teče in včasih je resnično vsak mesec, dan pomemben!)
Ta mail sem vam napisala zgolj v premislek; glede na preiskave in postopke ter čakanje, ki jih dajete skozi, je vse to sigurno mnogo bolj boleče, kot pa stopiti ven iz anonimnosti…
Le kdo vam bo najbolj pomagal, če ne ve same, ki si lahko svoje težave med seboj delite in popolnoma razumete.
No, zgolj moje mnenje, odločitev in pripombe so vaše…
p.s.
Niste same in osamljene, teh problemov ima mnogo več ljudi kot si mislite!!! (nekateri ta forum zgolj berejo!)
Lp
Nika
SORČI, jaz sem za anonimnost. Razloge sem že večkrat napisala v tem forumu. Tako veliko si povemo prav zato, ker je zadeva (forum) anonimna.
Do vseh možnih informacij pa vsaka povprečno razgledana ženska z lahkoto pride.
Na forumu smo vse solidarne, zaupljive ena do druge,…. vprašanje pa, kaj bi bilo v živo. Mogoče bi kakšna kljub svoji težavi nekje povedala kakšno osebno stvar neke druge in tako bi se odvil krog informacij in na koncu bi ratala takšna zgodba…. Ne, ne! FORUM JE ZAKON!!!!!!!
Saj je bila že pobuda za PIKNIK, pa je nismo ravno z navdušenjem sprejele.
Pa še to! Kaj bi pa Viti Mavrič napr. pomagalo, če bi vesoljna SLO vedela za njeno neplodnost? Samo še bolj bi bila obremenjena s tem, da mora res hitro nekaj ukreniti, ker jo že vsi postrani bulijo v trebuh, kdaj bo že noseča….
mislim, da obstaja Društvo za povečevanje plodnosti ali nekaj podobnega, kjer lahko dobiš precej informacij o tem, kam se lahko obrneš.žal ne vem bolj natančno, ker mi je to povedala ženska, s katero sva skupaj ležali na GK.ampak mislim, da je v Ljubljani.bom malo pobrskala in sporočila, če bom kaj našla.
Nika, res je, da bi si ob srečanjih lahko izmenjali izkušnje, dali podporo, bili deležni nasvetov sotrpinov… ampak meni v tem delu zadošča ta forum in želim ostati anonimna iz enakih razlogov kot Taja.
Po moje se ima smisel organizirati samo, če hočemo spremeniti sistem – npr. če začnemo resno lobirati za več pravic “neplodne populacije” (recimo 6 poskusov IVF, dodelitev večih koncesij za opravljanje OBMP, skrajšanje čakalnih dob za postopke, operacije… v zvezi z neplodnostjo, prepoved omejevanja števila postopkov (kvot) s strani zdravstvene zavarovalnice in podobno). Evo, za tako stvar sem pripravljena priti iz anonime, drugače pa ne – ne čutim potrebe.
Se popolnoma strinjam z Ajdo.!!!
Nekoč je že bilo slišati, da bodo povečali število poskusov ivf.
Zaradi premajhnega števila doktorjev pa se bodo čakalne vrste za neplodnost in nenujne primere tako ali tako podaljšale dokler jih ne bodo zaposlili še več.
Na GK jih je samo 7 za OBMP. In vsi vse delajo zato je čakalna vrsta tako zelo dolga.
Moj doktor je bil zadnjič dežuren in je imel v enem dežurstvu 29 porodov poleg tega da je še androlog in dela v skupini OBMP in ima svojo ambulanto.
Glede anonimnosti in o dobivanju v lokalu: to pa verjetno nekatere že prakticirajo.
Se pokličejo, pišejo mejle itd…..
Lp, Bianca