Velikost ploda, 34. teden
Pozdravljeni!
Prišla sem s pregleda pri svoji G, ki mi je opravila tudi UZ. Na UZ je ugotovila, da je otroček precej velik. Noseča sem 33t 2/7, mere otročka pa so naslednje:
BPD: 89,7 (35 5/7)
AC: 305 (37 6/7)
FL: 65,1 (33 2/7)
Glede na to, da je bila hčerka ob porodu (40t 2/7) velika 52 cm in težka 3.560 g, me je napotila na obremenilni glukozni test, ki ga bom opravila jutri. Ko sem jo vprašala, če me lahko kaj skrbi glede velikosti otročka, mi je rekla, da ne, da je pač velik.
Pritisk imam normalen, težo sicer prekomerno, sem se pa v nosečnosti zredila 7 kg. Sicer imam težave s ščitnico in jemljem tablete Euthyrox, 100 mikro g dnevno.
Zanima me vaše mnenje glede velikosti ploda. Ali bi me moralo kaj skrbeti?
Za vaš odgovor se vam vnaprej najlepše zahvaljujem in vam želim vse lepo v novem letu.
Lep pozdrav,
Urša
Spoštovani,
glede na tabelo, ki jo uporabljam sam pri določanju primernosti dolžin in obsegov telesa pri plodu mi ni razumljivo, kakše tabele uporablja vaša ginekologinja, čeprav se zavedm, da obstajajo zelo različne in da nobena za uporabo v Sloveniji ni posebej predpisana. Vse so namreč bile izdelane v tujini in razlike med narodi vsekakor obstajajo. Po mojih podatkih bi vaše mere ostrezale:
BIP cca. 36 t., AC cca. 34 t., FL pa cca. 33 t. Razlike do trajanja vaše nosečnosti so torej manj kot 3 tedne, kar pomeni, da je vznemirjenje odveč.
Spoštovani!
Vem, da je bilo že veliko odgovorov in vaše jeze na to temo, pa naj vseeno poskusim. Moj oproblem je ravno obraten, pri 34 tednih naj bi bile mere HC 204 (33 3/7),AC 261 (30 2/7), FL 6,05 (31 2/7), BDP 8,1 (33 1/7). Glede na nek spodnji odgovor naj bi bil zaskrbljujoč predvsem majhen obseg trebuha. Ocenjena teža naj bi bila 1700 g. Naj še omenim, da plod leži z glevico zelo nizko že dalj časa, tako, da naj bi bilo to težko realno izmerit.
Vesela bi bila vašega mnenja.
Spoštovani!
Na vas se obračam s podobnim vprašanjem. Noseča sem 32t 1/7, danes sem opravila UZ in mere ploda so sledeče; BDP 8,69 (komentar g je, da ustreza 35 1/7), HC 30,79 (34 3/7), AC 27,24 (31 3/7) in FL 6,01 (31 2/7). Zdrvavnica meritev ni komentirala, mene pa skrbi večja meritev glavice. Ali je moja skrb utemeljena ali gre le za to, da pač vsak plod raste drugače? Naj dodam, da nosim deklico, to je moja prva nosečnost, v 25. tednu diagnoza PPI (dobila dexametazon), stanje pa je sedaj stabilno, seveda ob počitku doma.
Hvala za vaš odgovor in obilo uspehov v prihodnjem letu.
Jelena
Ne vem.Predvidevam lahko le, da ste mero HC narobe prepisali, sicer bi imel vaš otrok mikrocefalijo. Opaziti pa je,da so vse mere proporcionalno za 2 – 3 tedne manjše, zato ne vem, kaj bi lahko bilo narobe. Morda je celo napačno postavljen PDP? Plod je namreč lahko majhen iz 4 razlogov:
– ker je mlajši
– ker je genetsko manjši
– ker je bolan
– ker popušča posteljica
Če nimamo dobrih podatkov iz prvega trimesečja, zelo težko preverimo, katera od naštetih kategorij je najbolj verjetna.
HC (obseg) 308 je mera za ca. 33 tednov, torej BPD (premer) ni pomemben.
Torej, iz mer pri “soraj 22 tednih” je razvidno, da bi ustrezale “skoraj 2 tedna mlajšemu plodu”. Torej je zelo verjetno,da te noseči najmanj 1 teden manj, morda celo več in ne gre za zastoj rasti.
Spoštovani dr. Pušenjak –
ali je pri starosti 33 6/7 obseg glavice 300 primeren?
Danes sem bila na kontroli, pregledovala me je mlajsa specializantka, ki ni prav dobro govorila slovensko, pa tudi z UZ ni bila prav vesca. Slisala sem, da je mrmrala, da je nekaj narobe z velikostjo glavice.
Ostale meritve so: BPD 90, HC 300, AC 290, FL 70.
Hvala in lep pozdrav,
Barbara
spoštovani,
obseg glavice (HC) pri 34 tednih je sicer v idealnem primeru 315 mm, vendar je tudi 300 (- 14 dni) povsem v redu. skrbi so torej odveč. Tudi ostale mere so v redu.
hm? stegnjenica ja malce krajša (ne prekratka), ostalo pa je v redu in povsem v povprečju.
Pozdravljeni,
prosim še za mnenje glede mojih mer, ki so mi jih opravili danes. Na vas se pa obračam, ker sem šele doma opazila, da je ginekologinja zapisala, da sem v 33.tednu, je pa danes že 34.teden ( dan zadnje menstruacije 11.5.2015, PDP 15.2.2016 ).
No kontrole sem hodila zaradi zastoja rasti, zato me razlika za en teden še toliko bolj skrbi.
Mere so bile naslednje:
BPD: 79
HC: 302
AC: 280
OTT: 1900 g
AFI: 15
PI: 0,86
RI: 0,60
Najlepša hvala za vaše mnenje.
spoštovani,
če imate PDP 15.2., potem ste danes noseči 33 tednov + 1 dan, kar je začetek 34. tedna. Sicer pa za en teden pri 33/34 tednih ni nobene potrebe po dlakocepljenju. Razpon normalnih mer je namreč tudi do +/- 3 tedne. Pomembno je, da ste pod nadzorom in vaša G. že ve, kdaj je kaj problem, za to ne potrebuje vaše pomoči.
mere so ustrezne
Pozdravljeni!
Prosila bi vas za mnenje mer, ki so mi jih na APNju opravili danes. Na oddelku APN sem vodena zaradi proteinurije in gestacijskega diabetesa (vodena sem tudi v diabetološki ambulanti). Gestacijski diabetes so mi odkrili v 3. mesecu nosečnosti, vendar inzulina ne prejemam. Probleme imam samo z vrednostmi na tešče (po jedeh so vrednosti max. do 6,3), ki pa so do 5,6 le 2-3x na teden. Zadnje 3 tedne pa so tudi vrednosti na tešče pod 5,3. V prvi nosečnosti sem imela izmerjeno vrednost sladkorja na tešče 5,1, v tej pa 5,2.
Noseča sem skoraj 33 tednov, v materinski knjižici imam vpisan PDP 3. 4. 2016 (po NS 1. 4. 2016), zadnja menstruacija 26. 6. 2015. Naj povem še, da sem v tej nosečnosti prebolela 2 pljučnici (prejela 2 antibiotika), 2 prehlada in trebušno virozo. Sem tudi astmatik (jemljem Symbicort in Ventolin). Stara sem 35 let, težka 58 kg (pred zanositvijo 46 kg) (mož ima 78 kg) in velika 160 cm (mož 179 cm).
Današnje mere; 32 t 5/7
BPD 85
HC 298
AC 298
FL 64
OTT 2280 g
Za primerjavo dodajam še mere morfologije pri 20 tednu 5/7 (19. 11. 2015) in 25 tednu 0/7 (18. 12. 2015). Ultrazvočne preiskave oz mere, ki sem jih imela še vmes so bile vse med 50 in 60 centilo. Plodovnice je primerno.
BPD 51 64
HC 184 238
AC 159 207
FL 34 46 (HUM 40)
OTT 386 g 780 g
To je moj 2. otrok (fantek). Fantek se je rodil v 37 tednu 6/7, hitro (v 3 urah od začetka popadkov) in brez problemov. Težek je bil 3360 g in velik 50 cm. V točno 33 tednu je bil težek 2360 g.
Zanima me, če je teža temu tednu primerna in ali bi morala, ob taki teži (2280 g), ki presega mere (po mnenju ginekologa) za le 1 teden , jemati oz se odločiti za inzulin ???
Najlepša hvala za odgovor že v naprej,
Taja
ne. Mere ploda so kar v redu in ne kličejo po nobenih posebnih ukrepih. Sicer pa ste gotovo v dobrih rokah in lahko svojemu zdravniku/zdravnici na odd. PN zaupate.
Pozdravljeni.
Na danasnjem pregledu me je moj G. Opozoril na to, da je otrok v zaostanku v rasti.
Sem 33.teden, mere pa so sledece:
Ott 1861g
Bpd 79 (31+6)
Ac 229 (31+6)
Fl 60(31+4)
Za primerjavo dam se mere iz morfologije v 22 tednu
Bpd 45 (20+0)
Ac 161(21+1)
Fl (31(19+6)
Predviden termin po periodi imam 15.4.16, na nuhalni svetlini pa mi je postavila termin na 21.4.16.
Zanima me vase mnenje, ce me more to resno skrbet, ker me je danes g. Konkretno prestrasil.
Hvala vam v naprej za vas odgovor.
Spoštovani,
AC 229 pač ne more biti mera pri 33 tednih, ker je to za 6 tednov premalo ( za 27 tednov!). Verejtno ste kaj narobe prepisali ali pa so vam narobe zapisali mero v MK. Manjka tudi mera HC, zato je ustrezen komentar meritev nemogoč.