velikost maternice
Pozdravljeni
Na morfologiji (20/2dni)je bila ginekologinja presenečena nad velikostjo mojega trebuha. Rekla je, da je maternica 5 cm večja od pričakovanj. Plod naj bi bil malo težji (400g), HC 187, BPD 48, AC 168, FL 33. Zanima me, ali je po vaših izkušnjah maternica večja zaraadi večjega plodu ali pač otroka “tako nosim.” Naj povem, da sem pred 1,5 leta rodila fanta 4kg in 54 cm. Tudi takrat sem imela zelo velik trebuh.
Rečeno mi je bilo tudi, da je drugi otrok navadno večji od prvega. Je res?
Kolikšen mora biti otrok, da se v porodnišnici odločijo za cerski rez (če se odločajo le na podlagi velikosti otroka)?
Spoštovani,
velikost maternice oziroma višina vrha maternice je odvisna od več dejavnikov (število predhodnih porodov to mero lahko poveča, skupna velikost ploda in količina plodovnice pa tudi višina maternice glede na medenično dno je lahko različna). Če nam pri višini vrha maternice kaj ni všeč, naredimo UZ, kar nam da najbolj merodajne podatke. Če so mere ploda in količine plodovnice v redu, nas višina vrha maernice ne vznemirja več. Mere vašega ploda pri 20 tednih so povsem v okviru pričakovanj.
Teža drugega otroka je lahko večja od prvega, ni pa nujno, absolutne teže, pri kateri bi se zagotovo odločili zaCR pa nimamo, zlasti ne pri drugorodnici, če je pvi porod potekal brez zapletov. Če bi npr. prvi porod potekal zelo travmatično, z obširnimi poškodbami mehke porodne poti, morebiti z vakuumskim izvlekom ploda, ki bi tehtal npr. 3500g in bi drugi plod bil ob terminu ocenjen na več kot 4000g, bi se morebiti res odločili za CR, kar tako, na pamet, pa zagotovo ne.
Hvala za odgovor.
Porod je potekal kar v redu, odtekla voda, 6 ur umetnih popadkov, normalno odpiranje, kar precej zunanjih šivov. Majhen problem je bil v tem, da se otrok ni spuščal, zato sem med porodom kar nekaj časa stala oz. klečala. Na koncu je pomagala babica s potiskom na trebuh.
Zanima me, ali je za slabše oz. počasnejše spuščanje ploda lahko kriva višina maternice glede na medenično dno oz. od česa je odvisno spuščanje ploda? Kako lahko pri tem pomaga sama porodnica?
Še enkrat hvala za odgovor.
nič od tega, kar vas skrbi. Spuščanje ploda je odvisno od razmerja med porodnimi silami in uporom porodne poti, na katerega pa spet vplivata tako velikost ploda in njeogov položaj kot oblikovanost medenice in njena “obloženost” z organi in pripadajočimi tkivi.