Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Velikost levega prekata

Velikost levega prekata

Spoštovani,

pišem glede izvida iz MR srca s kontrastnim sredstvom.

Stara sem 33 in sem pred približno 10 leti začela čutiti palpitacije. Holter pred cca 4 leti je pokazal, da imam bolj pogoste ekstrasistole, na ultrazvoku, tudi pred cca 4 leti, pa je zdravnica rekla da imam blagi prolaps mitralne zaklopke z minimalno regurgitacijo, kar naj bi povzročalo ekstrasistole. Decembra 2024 sem bila še na MR srca s kontrastom. Po tem sem bila na kontrolnem pregledu pri kardiologu, ki izvida MR niti ni zares komentiral (na svoj izvid je napisal, da ni vidnih področij fibroze). Kot razumem po pregledu pri njem ni z mojim srcem praktično nič narobe oz. ne gre za nič nevarnega. Napisal mi je recept za propranolol, ki ga lahko jamljem po potrebi in izdal napotnico za še en holter.

V sistemu zVem sem kasneje našla izvid MR-ja iz katerega pa razumem, da imam očitno malce povečan levi prekat oz. je velikost na meji normale. Ne vem… Če je mogoče bi prosila, da mi razložite izvid, ki ga kopiram spodaj.

Vidim, da je sicer napisano, da je izvid v mejah normale, ampak ne razumem zakaj piše, da je levi prekat “še normalne velikosti” in da je iztisni delež “ohranjen”, med tem ko je desen “normalen”. Ali lahko v prihodnje pričakujem neko poslabšanje? Precej sem zmedena. Kardiolog mi daje občutek, da je vse okej, tale izvid pa ne ravno…

Hvala za odgovor!

Levi prekat je še normalne velikosti, EDD 51 mm, EDV 144 ml (81 ml/m2). Ni segmentnih motenj krčenja. Iztisni delež levega prekata je ohranjen (LVEF: 58 %). Stena levega prekata ni zadebeljena, septum meri diastolno 8 mm, bazalno do 7 mm, lateralno 6 mm.

Desni prekat je normalne velikosti, EDD 44 mm , EDV 138 ml (78 ml/m2). Ni segmentnih motenj krčenja, iztisni delež desnega prekata je normalen (DVEF: 57 %). Stena desnega prekata ni zadebeljena.

Preddvora sta normalne velikosti, površina levega preddvora je 18 cm2 (10 cm2/m2, normalno < 15 cm2/m2), površina desnega 16 cm2 (9 cm2/m2, normalno < 15 cm2/m2). Ni MR znakov bolezni TZ in MZ. Med perfuzijskim slikanjem v mirovanju ni izpadov signala ali prepričljivih področij hiperemije. Na sekvenci za prikaz poznega ojačanja (LGE) ni vidnega kopičenje kontrasta. Perikard ni zadebeljen, po kontrastu se ne ojača, ni perikardialnega izliva. Torakalna aorta in pljučne arterije so normalno široke. Ni plevralnega izliva. Mnenje: Izvid MR srca v mejah normale.

Spoštovana

MR srca kaže, da je z vašim srcem vse OK. Ne se obremenjevati z uporabljenimi izrazi. Če je nekaj v mejah potem je v mejah. Normalna velikost EDD za ženske je 53 mm, pro vas pa ja 51 mm, torej vse OK.  Tudi če bi bil večjih dimenzij, npr 55-60 mm, to še vedno ne pomeni, da ste kakorkoli ogroženi.

LP

New Report

Close