velikost glavice
Dober dan dr. Cerar,
naš mali je nedonošenček, rojen z 24 tedni in nekaj dni, torej mini:) zahvaljujoč Vam in ostalim zdravnikom ter sestram na eint lj je danes z nami in nas osrečuje.
Seveda pa zraven sodijo tudi skrbi…v zadnjem času predvsem bronhiolitisi in čisto sveža- baje prevelika rast glave…kontrolo na nevrologiji imamo naslednji teden a mene grize..
naš mali je ob rojstvu imela obseg glave 24.5cm, ob korigirani starosti 0 pa nekje 37-37.5 cm. danes ima korigirano 6 mesecev, kronološko 9 in pol ter obseg 46.5cm…veliko… jaz imam obseg 57cm kar je po moje za žensko nadpovprečno, moj oče-torej dedek fantka- pa kar 63 cm.
Prosim povejte ali je glava našega junaka kritično prevelika?? ko sem risala krivuljo rasti, je bila glava vseskozi nekje na 90 percentili, pri korigirani starosti 3 mesecev je poskočila na 95 percentilo in tam nekje je menda danes kolk se na grafe razumem..
Hvala za odgovor
Draga Sana25,
geni imajo precejšen vpliv na velikost glave – če starši in stari starši nosijo nadpovprečno velike kape in klobuke, bo tako tudi pri potomcih.
Vaš malček je imel že ob rojstvu obseg glavice na zgornji meji za slovensko populacijo – in enako velja tudi sedaj. Če nima podlage za drugačen vzrok rasti glavice (npr. stanje po možganski krvavitvi, pri kateri je možen oviran pretok / prekomerno nastajanje / premajhno vsrkavanje likvorja in posldično nabiranje te tekočine – čemur strokovno rečemo ventrikulomegalija – hidrocefalija) in se normalno razvija, nimate nobenega razloga za strah.
V vašem sporočilu sicer pogrešam malo več podatkov, predvsem o tem, ali je bil ponovljen kakšen UZ pregled glavice – ki bi najučinkoviteje pregnal vaše strahove. Ne dvomim, da bodo to preiskavo (pa še marsikaj drugega 🙂 naredili ob kontroli na nevrologiji.
Pozdrav,
Lep pozdrav,
UZ glavice je bil naret na dan odhoda domov, to je bilo, ko je imel 36 tednov gestacijske starosti.
Torej mesec dni pred PDP in je bil normalen, vseskozi je UZ glave bil enak, po rojstvu ni bilo nobenih krvavitev v možgane. je imel pa veš čas širši ventrikularni sistem (levi- 5-6mm), ampak se ta ni povečeval skozi bivanje na EINT. Kasneje UZ glave ni bil opravljen, največji porast je glava imela pravzaprav od odhoda domov do PDPja, potem pa je rastla po 2 cm mesečno prve 3 mesece in kasneje 1 cm mesečno.Problem rasti je nevrologinja omenla komaj sedaj( po telefonu), čeprav so ga na nevrologiji že 3 krat vmes pregledovali( snemanje CMCRF).
Vem, da bo pri nevrologu marsikaj razjasnjeno, vendar bi se rada malo potolažila, da ne bom tja odšla vsa živčna.Ali mu glava res raste nad pričakovanji..
Hvala in lep pozdrav
Čeprav ste sedaj verjetno že bili pri nevrologu (in ste – vsaj upam – dokončno pomirjeni), naj vseeno dodam nekaj besed:
da bi z ultrazvočnim pregledom, ob katerem ugotovimo primerno velikost možganskih prekatov in normalno možganovino, “zgrešili” kakšen pomemben razlog prekomernega (patološkega) naraščanja obsega glavice, je zelo malo verjetno. Zato sem prepričana, da gre za družinsko pogojeno rast glavice, ki je nadpovprečna, a ne nenormalna.
Pozdrav,
Pozdravljeni.
Ponovno skrbi 🙈 Naš fant, rojen v 26.tednu, je imel ob rojstvu obseg glavice 24,5cm. Ni imel krvavitev , UZ ste ob odpustu opravili in je bil BP. Sedaj pri 14,5 mesecih oziroma 11 korigirano, ima obseg glavice 49,5 cm, kar je baje na zgornji meji, dolg je 80cm in ima 11kg. Je velik za svojo korigirano starost, zato nam je bilo rečeno,da je verjetno tudi glavica večja, poleg tega ima večji obseg tudi mož. Me pa seveda vseeno zelo skrbi. Težav v razvoju nima,vse mejnike dosega. Kaj mi svetujete?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Pri nedonošenčkih, kot je vaš, nas skrbi premajhen obseg glave, ki je lahko (sicer res redko) povezan s premajhno rastjo možgančkov. “Prevelik” (torej na zgornji meji ali nad njo) pa nas prav nič ne vznemirja, še zlasti, če so tudi ostale otrokove (pa še očijeve) mere nadpovprečne in razvoj lepo sledi mejnikom za (korigirano) starost. Zato vam svetujem, da uživate v vseh vragolijah, ki vam jih “ušpiči” vaš malček in si z merjenjem obsega glave ne kravžljate živcev. Če to ne bo šlo, pa je odličen naslov za nadaljni pogovor (vsaka preiskava je namreč odveč) vaša pediatrinja – pediater.
Pozdrav,
Spoštovani dr. Cerar,
Moji deklici so ob rojstvu po opravljenem uz glavice postavili dijagnozo sum na SEH Levo in asimetrijo ventrikularnega sistema. Mala se je rodila po naravni poti, 39 teden 3 dni. Porod je potekal hitro in intenzivno Apgar score 8.9.9.
V prvih 24 urah se je pojavila zlatenica zaradi ABO senzibilizacijo.
Po 6 tednih smo bili na kontrolo uz glavice , rečeno je bilo, da na mestu krvavitve ni prišlo do formiranje ciste. Asimetrija ventrikularnega sistema še naprej prisotna. Obseg glavice je bil 37. 5mm. Naročena je bila na še eno kontrolo
Eden teden nazaj ko je bila stara 3 mesece smo šli na ponovno kontrolo. Obseg glavice je bil 40 cm (obseg glavice ob rojstvu je bil 34cm)
Izvidi :
Ventrikularni sistem ostaja nakazano asimetričen( levo širši, frontalno do 7mm). Viden corpus callosum v celoti. Oba horoidna pleteža primerne ehogenosti. Bazalni gangliji ostajajo brez patoloških sprememb. Perivrntrikularna možganovina nakazano reducirana, brez vidne cistične formacije. Nakazano širši ventrikli frontalno, več levo, brez uz dinamike glede prehodnji izvid.
Kontrola pri nas ni več potrebna. Svetujem nadaljnjo spremljanje razvoja pri razvojnem nevrologu.
Dr Cerar, mene zanima (skrbi) kaj bo za njo pomenilo reducirana možganovina in širši ventr. sistem. Naj povem da smo že bili pri nevrofizioterapevtu samoplačniško, je rekla da je mala v redu. Ona je rada na trebuščku, se smeji, lepo napreduje, je izključno dojena. Ednino kar opažam je to da raje uporablja levo roko( zato se doma trudimo da ji bolj to rokico stimuliramo) , stisk pa je enak na obeh rokicah.
Najlepša hvala.
Vprašanje s skoraj enako vsebino je bilo postavljeno v drugem forumu o novorojenčku – in tam odgovorjeno :-).
Da povzamem: prav nič zaskrbljujočega ni v izvidih in merah, ki ste jih napisali. In obravnava pri izbranem pediatru ter občasni obiski razvojnega pediatra so točno tisto, kar dojenčica potrebuje.
Pozdrav,
Nič narobe, če pišete dvakrat. Tudi jaz kdaj odgovarjam tako, me medovernetov forum zna kar namučiti….
Zadnji stavek pa me je spravil kar v stisko, pohvala ni ravno upravičena… In mnogi se s pridevnikom “čudovit” ne bi ravno strinjali :-).
Srečno,
Spoštovani!
Zanima me ali bi morala biti zaskrbljena glede rezultatov morfologije. Ginekolog ni omenjal, da bi karkoli bilo narobe, vendar sem sama zaskrbljena predvsem nad meritvami glavice – BPD in HC. Sem pa to opazila šele doma.
Prvič sem morfologijo imela pri 18t5d. Rezultati so bili sledeči:
BPD: 42 (18t6d)
HC: 51 (17t5d)
AC: 135 (19t0d)
FL: 26 (18t0d)
plodovnica primerna
ocenjena teža: 250 g
Ponovno sem nato morfologijo imela pri 22t5d nosečnosti (da bolj podrobno pogledamo še srčeka, ker se prej zaradi velikosti in lege ploda ni dobro videlo). Poleg tega so bile ponovno opravljene mere ploda, ki so bile sledeče:
BPD: 49 (21t0d)
HC: 182 (20t5d)
AC: 178 (22t5d)
FL: 37 (22t0d)
plodovnica primerna
ocenjena teža: 480 g
Skrbita me predvsem meri BPD in HC. Plod je deklica, v času meritve pa je bila v medenični vstavi, za kar sem brala, da tudi lahko vpliva na natančnost mer. Naslednji UZ imam samoplačniški 3D/4D čez 4 tedne, pri ginekologu pa zgolj kontrolo čez 3 tedne (brez UZ).
Je takšno odstopanje v meri glavice lahko tudi posledica genetike?
Hvala za odgovor in lepo pozdravljeni.
Nisem sicer ginekolog, ki izvaja UZ preiskave ploda, a sem vseeno toliko “blizu”, obenem pa se ukvarjam z UZ preiskavami novorojenčkov (tudi najmanjših), da vas lahko pomirim: meritve z UZ so “ohlapne” in se lahko spreminjajo tako glede na preiskovalca kot glede na lego, živahnost ploda. Velik vpliv ima seveda tudi spol ploda (punčke smejo biti manjše), še bolj pa družinske karakteristike (in tudi tu je genetika v igri, a ne v slabem smislu). In ob medenični vstavi (a tudi ob glavični proti koncu nosečnosti, ko je glavica že nizko v medenici) so meritve obsega glavice (HC) – premera v temenskem delu (BPD) lobanje pogosto podcenjene.
Spremljanje (pa ne prepogosto) je torej prava reakcija, prav nič drugega ni potrebno. In prepričana sem, da ste podobno mnenje že slišali od ginekologov, izvajalcev preiskave.
Mirno torej uživajte v nosečnosti!