vegetarijanstvo in nosecnost
Stara sem 24 let, 10 let vegetarijanka.Sem zdrava, nimam zdravstvenih problemov .Eno leto jemljem kontracepcijske tablete.Cez pribl.2 leti bi rada zanosila, zato me zanima vase mnenje o mamah vegetarijankah.Mnogokrat sem slisala, da je menda dobro, ce se pred zanositvijo in v casu nosecnosti matere vegetarijanke hranijo tudi z mesom.Sama si tega ne zelim, zato mi prosim povejte, katere so tiste snovi, ki so pomembne za normalen razvoj otroka in jih lahko najdemo v hrani, ki ni zivalskega izvora.
Se to – jem mleko, mlecne izdelke, jajca.Ne jem pa mesa in rib.
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam, Lea
[email protected]
Draga Lea,
Preskrba ploda je naravnana tako, da si “vzame” vsega, kar potrebuje od nosečnice, tudi, če je tega malo ali skoraj nič. Pri striktnih vegetarijankah, torej takih, ki ne jedo ničesar živalskega izvora, to pomeni, da jim bo sčasoma začelo primanjkovati nekaterih snovi. V nosečnosti se potreba po teh snoveh poveča in lahko pripelje do znakov pomanjkanja in ogrožanja zdravja, v skrajnem primeru pa celo do motenj v rasti ploda. Najbolj pomembni taki snovi sta kalcij in železo, ki ju v rastlinah ni dovolj oziroma sta vezana v oblikah, ki za človeški organizem niso primerno uporabljive. Nekateri vitamini so tudi pretežno ali samo v hrani živalskega izvora, človeški organizem pa jih sam ne sintetizira. Tak je npr. vitamin B12, njegovo pomanjkanje pa pripelje do motenj v delovanju krvotvornih organov in živčevja.
Vse to verjetno za vas ne velja, saj pravite, da uživate jajca, mleko in mlečne izdelke. Morda bodo nastopile težave z železom, ki je pretežno v mesu, vendar obstajajo tudi tablete z železovimi preparati. Te tako ali tako potrebuje skoraj polovica nosečnic vsaj proti koncu nosečnosti.