Najdi forum

vegetarianstvo in vrtec

Spoštovani,
imam 18 mesecev starega sina, ki ne je mesa, rib in jajc. Sama sem vegetarjanka in glede na moje prepričanje smatram, da otrok ne potrebuje hrane ki vsebuje živalske sestavine.
Do tu je vse uredu, dokler ga nisem žela vpisati v vrtec.
Tam enostavno brez zdravnikovega potrdila, da je otrok recimo alergičen, ne pustijo prehranjevati brez mesa…
Sin ima pri svojih 18 mesecih, 16 kg in je visok 90 cm, že v trebuhu je bil voden kot velik otrok. Ni debel ampak izredno razvit in močan (sam namreč dvigne z dvema rokama skoraj polno vedro vode).
Zanima me glede na to, da otrokovo zdravje ni ogroženo (tudi kri na pregledu je bila nadpovprečno dobra), ali nimam otroka pravice vzgajati po svojem mišljenju in po svojem prepričanju.
Kdo je tisti, ki mi bo govoril, da je prav, da nekoga ubiješ samo zato, da se preživiš.
Pa še nekaj, zasledila sem raziskave oz. primerjave, da ima človek črevesje rastlinojedca in ne mesojedca.
Ali nimam pravice dati otroka v vrtec čeprav ne je mesa…?
Za odgovor oz. repliko se vam zahvaljujem.
lp, E

Eva,

z raziskavami je bolj ali manj vedno tako, da so rezultati vendarle odvisni od teoretičnega izhodišča avtorja. Pa to v vašem primeru ni temeljni problem.

Sama delam v šolstvu in v zadnjem času se kdaj pa kdaj ob vpisu otrok v šolo srečujem z enakimi željami staršev kot je vaša. V začetku smo imeli nekaj težav in pomislekov s sprejemanjem vegetarjanstva pri otrokih, no, danes to ni nič posebnega več. Če nam starši izrazijo to željo, jo upoštevamo. Učiteljica in kuharica vedo kateri otrok ne je mesa in se temu prilagodijo (npr. pri malici dobi namesto klobas, paštete … sir ali nek drug namaz ipd.). Seveda se nam kdaj zgodi tudi, da otroku po pomoti ponudimo jed, ki je ne je. Šolarji pa nas na to že tudi sami opozorijo.

Seveda bi reagirali, če bi opazili, da takšna prehrana morebiti ni ustrezna za otroka. Nikoli pa od staršev še nismo zahtevali nobenih zdravstvenih potrdil. Konec koncev je tako, da vam bi tako ali tako moral zdravnik razložiti ali takšna prehrana za otrokoa ni primerna in vi kot mama, ki želi za otroka dobro, bi morali ne glede na vašo usmeritev to upoštevati.

Poskusite se v vrtcu, kamor želite vpisati otroka še enkrat pogovoriti glede prehrane. Mogoče z vodstvom. Pozanimajte pa se še v drugih vrtcih, kako je s tem.

Verjamem tudi, da se vam bodo oglasili še drugi starši.

LP
Francka

Gredo pač po liniji najmanjšega odpora. Če si iz Ljubljane, ti najbrž ne bo težko najti vrtca, kjer nudijo otrokom polnovredno vegetarijansko prehrano (ker je seveda tudi razlika, ali otroku pač ne dajo zrezka ali pa namensko kuhajo vegetarijansko). Vem, da to nudijo waldorfski vrtci (v Ljubljani sta dva), pa tudi Montessori vrtec – ta je v Spodnji Šiški. Pa morda še kje.

Najbrž je res tvoja pravica, da prepoveš, da se tvojemu otroku daje meso oz. hrano živalskega izvora, vendar mislim, da ni dolžnost vrtec in šol, da nudijo tudi vegetarijanske obroke.
V našem vrtcu (Mladi rod) nimajo vegetarijanskega jedilnika, upoštevajo pa željo staršev, da se otroka ne hrani z mesom in pač dobi kosilo brez mesa. Ne vem pa, kaj naredijo, ko je na jedilniku enolončnica z mesom – potem otrok najbrž dobi samo kruh in posladek ali kaj? Je pa hkrati tudi res, da grozno komplicirajo in hočejo za vsako stvar zdravniško potrdilo. To pa zato, da ščitijo sebe – če bi bil otrok podhranjen, so s takšnim potrdilom “kriti”, da so ga tako in tako hranili na zahtevo staršev. Če je otrok zdrav, predvidevam, da ti bo njegov pediater oz. pediatrinja dala potrdilo, da se sme hraniti vegetarijansko – to lahko napišejo na navaden list papirja in spodaj pritisnejo žig. Mislim, da bi to moralo zadostovati. Pogovori se tudi z dietetikom v vrtcu (če ga imajo) in točno razloži, kaj otrok lahko je in česa ne (ne vem, ali mu daješ tudi mleko in mlečne izdelke).
Sama sem tudi vegetarijanka (najmilejše oblike, jem tudi mleko, mlečne izdelke in jajca), vendar otroka jesta tudi meso in vse po spisku, če lahko tako rečem. Po mojem mnenju se mora za takšen način prehranjevanja odločiti vsak sam. Poudarjam, da je to samo moje mnenje in sploh nočem polemizirati o tem.

New Report

Close